TECH: Regulace Robitronic Speedstar 8,5

Igor Vlahovič


V dnešním článku si představíme regulaci od firmy Robitronic. S komponenty této značky jste se na tomto portálu mohli již seznámit v podobě střídavých motorů 17,5 a 21,5 závitu. Nyní jsem pořídil od dodavatele této značky firmy Lestr Models celý kombo set a to regulátor Speedstar 8,5, programovací kartu k regulaci a motor 17,5 závitu stejné značky.

Seznámení s regulátorem proběhne ve třech fázích a to:

1. Dnes se podíváme na technickou specifikaci regulace a programovací karty

2. celý systém bude instalován do modelu Tamiya TT-01E a vznikne druhá část o nastavování a prací s regulací a kartou

3. proběhnou ostré testy na sobotním závodě Xray Challenge v Holešově v kategorii Stock Standard. Zde zkusím výkonové parametry a lehkost chodu

Pojďme k první části:

Regulátor se dodává v papírové kartonové krabici a na regulátor vidíte. Na obalu si ihned dočtete základní technické informace. Programovací karta je balena v plastovém obalu. K obojemu jsem od prodejce ihned dostal český návod.

Po vybalení regulace jsem uviděl kabely. Ty k motoru jsou dostatečně dlouhé a budu je zkracovat dle potřeby přímo v modelu. Regulace je osazena konektorem Tamiya (k baterii) a kabely jsou zde celkem krátké. Mě čeká výměna konektorů a určitě prodloužení současné délky. Ale u regulace této cenové kategorie je to dle mého názoru v pořádku.

Regulátor se připojuje k programovací kartě pomocí konektoru, který vede do přijímače. Pak pomocí této jednotky můžete pohodlně programovat všechny dostupné funkce a nemusíte to provádět pomocí regulátoru samotného. Regulátor je osazen pasivním chladičem.

Já zakoupil regulaci typu 8,5 – tedy je určen pro motory střídavé od počtu 8,5 závitu výše. Ale má navíc jednu výhodu – umí i stejnosměrné motory od 7. závitů výše. Což mnohé současné regulace již nepodporují. To je pro mne konkrétně plusem.

Parametry jsou následující:

Rozměry – 40 x 41x 28,7 mm. Není nejmenší, ale do modelu 1/10, 1/12 se vejde v pohodě

Váha bez kabelů – 43g

Vnitřní odpor – 0,005 ohmů (střídavé motory), 0,0008 ohmů (stejnosměrné motory)

Proud maximální – 260A

BEC – 5,0V / 3,0A

 

Motory omezení – střídavé do 8,5T (senzorové i bez), stejnosměrné do 7T

U regulátoru lze vypnout zpátečku.

V další části budete seznámeni s instalací regulátoru do modelu a ukáži vám prakticky jeho programování (19 parametrů). Je možno nastavit i vypínání pro ochranu vašich LiPo článků.

Informace o cenách najdete na výše uvedeném linku. Ceny jsou dle mého názoru velmi příznivé a pro hobby účely je tato sestava jistou možností.