ME Large Scale 1/5 online report 22.7.2010

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 22.7.2010, 20:48 – video záznam</b>
</p>
<p>
Je čtvrtek 22.7.2010, lehce po 16. hodině, přes 33. stupňů. Free Practice jsou u konce a probíhají první kvalifikace. A také se pomalu schyluje k první tiskové konferenci se třemi nejlepšími piloty<!– separe –>dnešního dne. Zda tam bude některý z našich reprezentantů, to se ještě uvidí. Velmi nadějně je na tom náš Martin Bayer. Ovšem nyní jsem se podíval na výsledek „Practice“ na webu My RCM a pořadí je následující: Martin Lissau (DK), Dario Veseli (HR), Cedric Prevot (FR), David Bowen (GB), Martin Bayar (CZ), Aleš Bayer (CZ), Olivier Sampietro (FR), Renato Isler (CHE), Guillaume Solon (FR) a desítku uzavírá Sven Muller (DE). Jak vidíme, dva naši borci jsou v elitní desítce.
</p>
<p>
A jak si stojí David Perez (ES) ? Ten poskočil z 30. místa na 17 !!!. A to je úctyhodný výkon.
</p>
<p>
A co naši další piloti ? Jak oni si stojí do současné doby ? Tomáš Marek (14), Martin Marek (43),
Erik Margony (56), Josef Kolařík (74), Vladimír Plh (97).
</p>
<p>
Ještě jsem se podíval na postavení pana Frosche (AT). Ten je zatím 67. A musím se podívat, jak vypadá jeho nová Alfa Romeo po dnešním dnu. Já jdu pořídit aktuální foto a nějaké pěkné vyberu jako úvodní.
</p>
<p>
Optal jsem se pana Frosche, zda je jeho nová karoserie v pořádku. S veselým úsměvem na tváři mi sdělil, že ano. Takže „Crazy Frog“ vyrazil do boje zatím bez poškození. A tak jsem mu pogratuloval.
</p>
<p>
Marco Grigic shlédl v klidu večer celý záznam Formule 1 na DVD a dnes mi sdělil, že byl spokojen. Navíc jsem mu přidal CD s fotografiemi v plném rozlišení z celého šampionátu F1. Ptal se, jak se řekně česky „děkuji“ a tak mi potom i poděkoval. Dalším zájemcem, který si F1 movie objednal byl pilot z teamu Holland. Velice si vážím názorů těchto lidí a i když je to v podstatě amatérský počin, splnil jejich požadavky. Do třetice to byl můj kolega z Porsche Cupu – Ivo Day. I ten si
prohlédl kousky a posléze si vzal jednu „legální“ kopii.
</p>
<p>
Vypadá to jako chlubení, ale jak jsem fotil jezdce před nástupem na tribunu, otec mladého Davida Pereze za mnou přišel a radoval se z fotografií, které viděl na stránkách ARC Slavkov. Poděkoval snad třikrát. Asi to mají španělé v povaze. Každopádně i tým ze Španělska je naprosto pohodový a přátelský na všechny strany.
</p>
<p>
Všechny tyto zkušenosti mi říkají jedno: je to sice velký závod, kde jde o hodně, ale kromě toho jsou zde samí pohodoví lidé ze všech koutů Evropy, kteří přijeli nejen závodit, ale také se pobavit a odvést si nevšední zážitky. A to je prostě výborné.
</p>
<p>
Jdu se připravit pomalu na první oficiální tiskovou konferenci.
</p>
<p>
Dnes jsem se zaměřil na práci mechaniků, jejich starost o modely na dráze. Je neskutečné,
kolik práce dá naladit auto. A v tom vedru je potřeba naplno běžet k zastavenému modelu, vzít
ho a utíkat s ním do depa, kde může být provedena oprava.
</p>
<p>
Výrazy a gesta team manažerů či samotných pilotů jsou naprosto jasné. Poznáte komu se zadařilo a komu naopak ne. Z jízdy odstoupilo více jezdců a mezi nimi byl Martin Lissau (DK), Jeniffer Bernauer (DE) a další piloti. Jeniffer je jedinou ženou ve startovním poli.
</p>
<p>
Poté co skončila poslední jízda, se většina jezdců sešla u monitorů a sledovala celkové pořadí. Opět jsem si všímal výrazů ve tvářích jednotlivců. Po 18. hodině opět setkání team manažerů. Zde se projednával další systém jízd. Tentokráte neproběhl v místnosti, ale na tribuně.
</p>
<p>
Ovšem to hlavní na mě teprve čekalo. Věděl jsem, že bude první tisková konference s nejlepšími třemi piloty prvního kola kvalifikací. Očekával jsem přítomnost oficiálního redaktora EFRA. Ale bylo mi sděleno, že tato tiskovka je pouze v mojí režiji a bude překládána pro české příznivce portálu masters (částečně). Protože ostatní mohou probíhat pouze v angličtině.
</p>
<p>
Jenže tiskovka měla být za chvíli a já nebyl připraven. Stativ jsem dnes z práce neměl a narychlo sehnat nešel. Sklidil jsem oprávněně kritiku, že může být obraz roztřepán. Ale už nebyl čas. Krátká porada s překladatelem a první interview s piloty Markusem Feldmannem (DE), Martinem Bayerem (CZ) a Alainem Bernardem Arnaldim (FR). Dotaz zněl pro všechny stejně a to jak se jim jelo a jaký měli pocit z jízdy a soupeřů. Prvně odpovídal Markus Feldmann, jako druhý Martin Bayer (exklusivně česky) a na závěr Alain Bernard Arnaldi.
</p>
<p>
Kamera se dá bez zoomu držet v klidu. Ale nervozita a důležitost této akce udělala svoje. K dokonalosti to má hodně daleko. Ale je to první zkušenost a opět jsem se poučil. Ať je to jak chce, pro mne neskutečný zážitek. Navíc zítra se to asi bude opakovat. Bude však více času na přípravu.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/cO5fm0V3DL8&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/cO5fm0V3DL8&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Další událostí na tomto šampionátu je narození paterčat. Ano čtete správně. Přirozenou cestou se narodila krásná paterčata a já vám brzy přinesu aktuální foto šťastné maminky a dětí. Podrobnosti až po zveřejění foto. O této radostné události jsem se dozvěděl v místě karavanů českých jezdců.
</p>
<p>
Nemohu nyní rušit klid novopečené maminky a tak foto a informace o zdraví vám přinesu zítra. Ale ještě jsem stačil prohodit pár slov s panem Froschem, jedním z bratrů Markových. Ve stanu jsem se
podíval na finální přípravy před zítřkem. Ovšem tady se dělá až dlouho do večera.
</p>
<p>
Zítra začíná online report již po deváté hodině ranní. Čekají nás ostré kvalifikace, rozhovory, odpolední zahajovací ceremoniál a drivers party. Je toho málo ? Mylsím, že nikoliv. Prosím vyčkejte na dnešní sestřih. Díky…
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/qZcDFCHUKKw&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/qZcDFCHUKKw&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>