Xray Challenge Holešov 15.1.2011 online

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 20:55 – video galerie</b>
</p>
<p>
A máme tu první závod seriálu Xray Challenge Morava v roce 2011. Opět nás přivítala
dobře připravená dráha v Holešově. A to díky týmu Ludvíka Kurečky. Podle předběžných
přihlášek 110 <!– separe –>startujících jezdců ve všech kategoriích. Takže pokud všichni potvrdí svoji
účast zaplacením startovného, pak to bude opět dlouhý, ale zajímavý závod.
</p>
<p>
Řídit závod bude opět Pavel Magda z RC klubu Blansko a pomáhat mu bude ředitel závodu Martin Kořínek. Onlile výsledky budete moci opět sledovat na výsledkovém webu My Rcm. A také webkamera posílá online obrázky na stránky Rc klubu Blansko.
</p>
<p>
Na závod opět přijel tým Xray prezentovaný Martinem a Jurajem Hudym. Ti budou k dispozici jezdcům a pomohou jim nastavovat jejich modely. Bude i polední přestávka, kde Martin Hudy bude odpovídat na dotazy jezdců. Program tedy hodně pestrý a zajímavý.
</p>
<p>
Po ránu opět řízený trénink po skupinách. Občerstvení, prodej náhradních dílů je tu k dispozici jako obvykle.
</p>
<p>
Já jdu nyní zprovoznit model Tamiya TT-01, se kterým tady jako jediný opět budu rekreačně kroužit. Nikdo další se neozval na moji výzvu, a tak se tu povozím sám a poměřím síly s motorem Johnson v kategorii Stock Standard.
</p>
<p>
Jinak jak jsem již avizoval v rychlých zprávách, foto a video bude k dispozici ve večerních hodinách.
</p>
<p>
Dráha opět dobře postavená a má hodně podobný tvar jako naposledy. Nechybí rovinka a také technické úseky. Piloti se postupně při ranním tréninku postupně střídají. Formule mají volný trénink samostatný.
</p>
<p>
Opět se zde objevil celý závodní tým Szostků, kteří naposledy dominovali v kategoriích F1 na závodě Speed Passion Challenge. Bude tomu tak i dnes ? Uvidíme. Jinak tváře vám popisovat nebudu, jsou stejné a se všemi se postupně zdravím. Místa v hale jsou bezezbytku vyplněna. Cca 100 lidí je prostě náročné na prostor.
</p>
<p>
Na dnešním závodě bude opět zasahovat do závodu monpostů Tonda Hráček, který má seriál na starosti. On sám v této kategorii bude dnes startovat. A cca 36 jezdců přihlášených svědčí o tom, že tato kategorie je na vzestupu. Dnes se tu sešla velká konkurence velmi zdatných pilotů strojů s pohonem zadní nápravy. Menšího počtu dosáhl start v kategori GT, kde se startuje s podvozkem XRAY X10. Tato kategorie však má své stálé přiznivce.
</p>
<p>
Na ranní volný trénink například Tomáš Rajdus jel s monopostem. Zakázané to neni, ale trochu riskujete při kolizi zničení vozu. Formule má odkryté kompletně všechny nápravy a není tak odolná jako touring car.
</p>
<p>
Podle startovní listiny by měl dnes startovat i Martin Kořínek. Budeme si muset počkat na ukončení prezentace, zda tomu tak bude. Není jednoduché pořádat závod a do toho soutěžit. Tak jak je zvykem Martina Kořínka, chodí v průběhu závodu na dráze a upravuje nedostatky. Toto nyní dělal i hned po ránu.
</p>
<p>
Přesně v 9 hodin Pavel Magda ukončil trénink a chystá se rozprava.
</p>
<p>
Rozprava proběhla a v 9:30 se startovala první kvalifikace Formule 1. Celkem je dnes 12 skupin a závod bude muset hezky probíhat bez prodlev, aby se vše stihlo do rozumné doby. Ale jak znám Pavla Magdu, neměl by to být problém.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 1.</b>
</p>
<p>
Formule – tři skupiny v této kategorii. Do této kategorie dnes například nastoupili oba Rajdusové – Tomáš a Pavel. Jinak Tomáš se za mnou stavil a ukázal mi připravený model Nissan GT Nismo, se kterým bude startovat v Hobby v Želechovicích. Vypadá to na start GT vozů. Ale dnes si bude užívat jízdu s monopostem. I Karel Novosád, Štěpán Klohna, Michal Oppitz, Zdeněk Svoboda a mnoho dalších se dnes utkají o pozice nejvyšší.
</p>
<p>
Modified – 10 pilotů v kategorii a oba Hudyové na tribuně. Společně s nimi pak i Marek Černý, Adam Janovič, Petr Hruška, Jarda Kopecký a další jezdci. Na seznam koukněte na My Rcm. Dráha je pro tuto kategorii postavná myslím si dobře. A jak jsem pozoroval jezdce, jízda hned od začátku byla čistá a nasazovači moc práce neměli. Juraj Hudy zajel i best lap. Ale Tomáš Lipták také svůj model řídí velmi dobře. První čtyři jezdci jeli ve 4. sekundách.
</p>
<p>
GT – jedna skupina s 11. jezdci. Michal Abrahámek se postavil do první jízdy na první pozici. Bude obhajovat své výkony z minula. Zde opět startuje Pavel Rajdus. I Petr Rovný si tuto kategorii velmi oblíbil. Pavel Ryšavý, Rudolf Sevčík či Roman Krejčí se dnes potkají ve finále. Michal Abrahámek si získal náskok před Mirou Dolanským. Možná má na vítězství, možná ne. Uvidíme.
</p>
<p>
Stock – 3 skupiny v této kategorii. A zde je potřeba poukázat na start juniorů – příkladem může být Adam Gitter, který jezdí i HIT Zlín. Nebo také Matyáš Hruška, který dnes ukáže své schopnosti. A takových by mělo být časem určitě více. Také mladý Martin Kratochvíl pod vedením svého otce podává velmi slušné výkony. Tonda Pospíchal byl suverén jízdy. Ale ani Igor Vlahovič s podvozkem TT-01 nezajel špatně a nechal některé jezdce za sebou. Tomáš Sedláček potrápil soupeře ve své skupině a i zkušený Jakub Šimurda měl co dělat. Tomáš Erdélyi se sžívá s novou regulací Tekin. Ale konstatoval velký rozdíl oproti minulé LRP regulaci.
</p>
<p>
Superstock – poslední kategorie v počtu třech skupin. Zde startují také oba Hudyové. A jak jsem zmínil – i Martin Kořínek. A když k tomu přičteme Marka Černého, Ludvu Kurečku, Jirku Cigánka či Dušana Vičánka, o napínavé chvíle nebude nouze. I Martin Kratocvíl dnes jede dvě kategorie, takže i tuto. Zde se za favorita považuje Martin Hudy. Chybí dnes zkušený Radek Flek či Roman Kořínek.
</p>
<p>
Bez přestávky pokračuje druhé kolo kvalifikací. Zatím žádné prostoje a i u Toníka Pospíchala panuje dobrá a pohodová nálada. Aby ne, když se mu první jízda vydařila.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 2.</b>
</p>
<p>
Formule – Pavel Magda pustil druhé kolo kvalifikací a samozřejmostí je, že komentuje pořadí v průběhu závodu. Do toho nechává puštěno hlášení PC. Roman Krejčí se přetahoval o pořadí s Mirou Dolanským a Martinem Bábovským st. Na laptop jsem si nainstaloval RCM Publisher a vidím nyní jízdu jako na dlani. Ihned po odjetí dané jízdy se vysledky posílají na web. Takže majitelé notebooků mají možnost tohoto software využít. Rozdíli mezi jezdci jsou místy i minimální a na startu opět vidíme různě zbarvené karoserie.
</p>
<p>
Modified – Tomáš Lipták po předchozí úspěšné jízdě vystartoval jako první. A Martin Hudy jen co vystartoval, ihned zajistil nejrychlejší kolo, a to posléze opět zlepšil. A ujal se vedení. Ale Tomáš Lipták také dává best lap. A pomalu se blížíme k hranici 10. sekund. Marek Černý průběžně čtvrtý, což není špatné. Do toho všecho zasahuje Juraj Hudy. Program RCM Publisher mi usnadňuje práci a vidím online, co se děje v jízdě. Výborná věc. Přenos dat je uskutečňován přes wifi XRAY.
</p>
<p>
GT – Michal Abrahámek opět z první pozice do jízdy. Best lap zde z minulé jízdy drží právě Michal. Ale Pavel Rajdus hned za ním. Ovšem má ztrátu kola. Pavel málem nestihl tuto jízdu a muselo se na něj chvíli čekat. Michal opět výborně. Roman Hradecký dojel nyní čtvrtý, a to také není špatné. Michal dokázal opět najet o kolo více jakopročítám nejlepší soupeři.
</p>
<p>
Stock – v minulé jízdě Petr Zvejška zajel dobře a proto nyní využil start z první pozice. Ovšem ani třetí pozice Adama Gittera a čtvrté Filipa Rajduse není ostudou. Nechali za sebou i například Michala Oppitze či Tomáše Kovaříka. Takže junioři prostě umí. Zde zatím best lap drží Jakub Šimurda. Tomáš Kovařík ve své skupině nyní nestartoval. Jakub Šimurda opět potvrdil svoje kvality ve své skupině. ALe ještě před tím jela skupina 2 a tam Pavel Martinec sklidil pochvalu od svého otce. Ale taktéž Matyáš Hruška si plácl s otcem po jízdě – podal také super výkon. Za Igorem Vlahovičem došel Pavel Martinec, který jízdu vyhrál a pochválil kolegu Igora, že pěkně pouští.
</p>
<p>
Superstock – a bez prodlev jela další jízda. Zde drží best lap Martin Hudy. I on se bude snažit atakovat hranici 1Oti sekund. V první skupině se celkem slušně nahánějí Petr Nesládek s Martinem Kratochvílem. Společně s nimi jede Miroslav Křížek, Kamil Vachtarčík. Miroslav jede stále podvozek Tamiya TRF. Dušan Vičánek zajel první místo v první jízdě a proto v tomto kole využil první stratovní pozice. I on se velmi zlepšil a A finále u něj není žádným překvapením. Jenže tam chtějí i Filip Uher, Michal Vévoda či David Němček. Ale o postupu mnohdy rozhodují setiny sekundy. Jezdci vždy stojí u celkových výsledků a studují své nájezdy a umístění po každém kole. Martin Hudy má dobře rozjeto a A finále mu rozhodně neuteče. Do hry vstoupil i Martin Kořínek, který jezdil za Martinem Hudym.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/AtbegghnPKA?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/AtbegghnPKA?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
<b>Kvalifikace kolo 3.</b>
</p>
<p>
Formule – Roman Kavan se ujal vedení v první skupině, ale Tomáš Rajdus se ho snažil dojet. Zde zatím drží best lap právě Roman Kavan. I zde by bylo možné atakovat hranici pod 10 sekund. Zajímavostí je, že jízdě za sebou jezdí sourozenci Szostkovi – Marie a Jan. Luděk Szostek určitě týmu Rychvald ostudu nedělá. Na A finále zřejmě pomýšlí i Luděk Maléř nebo Jindra Hrouzek. Ale i zde to bude velmi těsné. Tonda Hráček ani nevyjel a už ho start stál peníze v nových náhradních dílech. Jeho syn mu to nyní pomáhá dávat dohromady. Mira Dolanský opět s blikající diodou na zadní části vozu. A v jízdě vízězí Martin Bábovský s náskokem kola. Ale ani Roman Krejčí nezajel špatně.
</p>
<p>
Modified – tady budou všichni piloti v A finále. To je jisté. Ale na bedně mohou být jen tři. Tomáš Lipták opět výborně a bude soupeřem pro oba z týmu Xray. Martin Hudy jako první atakoval hranici 10. sekund na kolo. A to právě v této jízdě. Dušan Vičánek dnes jede také tuto kategorii a dojel nyní na 5. místě. Marek Černý nejel.
</p>
<p>
GT – Michal Abrahámek opět ve vedení. Toto kolo kvalifikací z každé kategorie natáčím krátký záznam, takže večer bude ochutnávka z této části závodu. Vypadá to zatím na dobře rozjetý závod právě pro Michala. O další místa se ve finále poperou Mira Dolanský, Pavel Rajdus a další. S touto kategorií však skončil zřejmě Jarda Kopecký, který se bude věnovat 4WD TC.
</p>
<p>
Stock – natočil jsem juniory v „akci“. Především mladičký Adam Gitter má kariéru před sebou. Michal Oppitz naladil před jízdou, protože se ujal vedení. V kategorii Stock zatím zajel best lap Vlastimil Švec. I zde je možné hranici 10ti sekund možná pokořit. Ale chce to ideální stopu. Nadějný Filip Rajdus na jízdu nestačil nastoupit. Taktéž na tom byl Tomáš Kovařík a Michal Švihel. Ale toto vše uvidíte online na webu My Rcm. Zatímco zde v reportu je jen náhled na postup, na tomto webu si můžete detailně prohlížet výkony svých favoritů. Igor Vlahovič s modelem Tamyia TT-01 a motorem Johnson dokázal najet 23 kol a ve finále nebude mezi posledními (nakonec B finále, celkově 19tý). Opět výtečně Matyáš Hruška a ihned sklidil pochvalu od otce. Tonda Pospíchal se poprvé v jízdě zlobil a bylo ho slyšet. Také i Oldu Grocha.
</p>
<p>
Superstock – Olda Groch je další z jezdců, co jede dvě kategorie – tedy Stock a i tuto. Jeho typicky žlutá karoserie je jeho poznávacím znamením. V první skupině Stock nyní zajel dobře Luděk Maléř před Leošem Zádrapou. Petr Nesládek hájící barvy RC klubu Elišky Junkové se snažil udržet třetí pozici. I zde jsem natočil krátkou ochutnávku z jízd. Opět zajímavá byla jízda poslední skupiny, kde jede Martin Hudy. I tuto skupinu jsem natočil. TQ získává Martin Hudy.
</p>
<p>
Nyny se můžete podívat na výsledky po kvalifikacích a na rozdělení do jednotlivých finále. Následuje 20 minut přestávka, kde bude k dispozici Martin Hudy se svými radami. Pak začnou finálové jízdy kategorií F1. Díky Karlu Kratochvílovi jsem měl možnost nahrát foto na internet. Díky jeho wifi, ke které mi dal přístup.
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 1.</b>
</p>
<p>
Formule – C finále ovládl Pavel Rajdus před Fanánem Stodolou a Jardou Sattlerem. B finále bude obhajovat z první pozice Jana Szostková. Dnes má konkurenci opravdu velkou a na A finále to pro ni nestačilo. S ní jede i její bratr Jan. Ale ten jel v zadní části pole. Do hry vstoupil i Michal Oppitz a Jindra Hrouzek. A také Roman Štalmach. Velmi vyrovnané finále B s vítězem Romanem Štalmachem. Pozice se však neustále střídaly. A finále bylo ještě zajímavější. TQ Roman Kavan. Na záda mu budou dýchat Martin Bábovský st. a Tomáš Rajdus. Jezdec o kolo a Romana to stálo vedoucí pozici. Vítězem nakonec Martin Bábovský před Romanem Kavanem a Tomášem Rajdusem.
</p>
<p>
Modified – tuto jízdu jsem pro vás natočil. Výsledek se dozvíte na My Rcm. Ale i přesto pořadí: Tomáš Lipták, Juraj Hudy, David Němček.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/kxw0sD66wls?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/kxw0sD66wls?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
GT – TQ Michal Abrahámek. Ovšem do čela se dostal i Miroslav Dolanský. Ale nakonec Michal udržel prvenství před Pavlem Rajdusem a dalšími soupeři.
</p>
<p>
Stock – C finále bylo ve znamení „slabších“ jezdců, ale i tak nebylo mnoho kolizí. Sešli se zde tři junioři Adam Gitter, Daniel Vičánek a Filip Rajdus. Hoši jeli hezky a sbírají cenné zkušenosti. Zde zvítězil Michal Oppitz. V B finále to byl naopak Pavel Martinec před kolegou Tondou Pospíchalem. A finále bylo hodně napínavé. Jakub Šimurda obhájil prvenství před Tomášem Sedláčkem a Vlastimilem Švecem.
</p>
<p>
Superstock – v C finále ukázal svoje dovednosti Martin Kratochvíl, který dokázal nechat za sebou i i Miroslava Křížka a další soupeře. B finále bylo také velmi těsné. Jirka Cigánek, Mira Dolanský, Jakub Šimurda v těsném závěsu. Pořadí se měnilo a nakonec zvítězil Mira Dolanský. A finále jsem natáčel a vítězem se stal Martin Hudy před Martinem Kořínkem a Markem Černým. Na záznamu uvidíte čistý souboj Martina a Marka.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/QGLkf6doF1w?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/QGLkf6doF1w?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
<b>Finálové kolo 2.</b>
</p>
<p>
Formule – C finále ovládl opět Pavel Rajdus a nedal soupeřům šanci. V B finále měla opět možnost Marie Szostková zabojovat a udržet první pozici. A podařilo se. Skvělý výkon této juniorky před Romanem Štalmachem a dalšími jezdci. I Tonda Hráček byl z jejího výkonu přímo nadšený. A finále vyhrál Martin Bábovský. Roman Kavan opět neudržel první pozici a musel se spokojit s druhou pozicí. Odolal tlaku Luďka Szostka.
</p>

<p>
Modified – Martin Hudy stále držel best lap pod 10 sekund. Nyní už na jízdu nastoupil. Juraj Hudy přerušil na chvíli jízdu a Marek Černý nejel. Martin Hudy se ujal vedení a zvítězil. Oba Liptákové – Tomáš a Igor dojeli za Martinem. Přitom Tomáš dokázal zajet nejrychlejší kolo.
</p>
<p>
GT – tato jízda byla opět v pozornosti mé kamery. Pořadí po napínavém boji: Michal Abrahámek, Libor Vévoda st., Roman Krejčí. Mira Dolanský odstoupil z druhého místa ke konci závodu.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/hummtNhYSyU?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/hummtNhYSyU?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Stock – C finále a junioři opět v akci. I když vyhrál Michal Oppitz, druhé misto Filipa Rajduse je výkon velmi dobrý. Daniel Vičánek za ním. B finále to vzal do svých rukou tentokráte Toník Pospíchal a dost se radoval. Prý, že se to nebude opakovat. A finále jsem točil a krásně se utkali o první místo Vlasťa Švec a Jakub Šimurda. Nakonec Vlasťa vítězí před Jakubem. Třetí Tomáš Sedláček. Hezká podívaná…
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/EkfJKcg-Tbw?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/EkfJKcg-Tbw?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Superstock – v C finále opět kraloval Martin Kratochvíl. Ze zadu jej stíhal Miroslav Křížek. Za ním pak Kamil Vachtarčík. Olda Groch dojel poslední. Ale Miroslav nedal Martinovi vítězství zadarmo. Ozvalo se 2 minuty do startu a piloti se museli řadit na rošt. Závod má tempo. V B finále opět těsné souboje mezi Kubou Šimurdou a Jirkou Cigánkem. Michal Vévoda třetí. Uher Filip skončil po odjetí jednoho kola a Matěj Bábovský taky nebyl nadšen z jízdy. A finále opravdu neuvěřitelně vyrovnané. V podstatě jezdci v jednom kole. Martin Kořínek jízdu nedokončil z druhé pozice. Pořadí: Martin Hudy, Juraj Hudy, Marek Černý.
</p>
<p>
Jinak tempo závodu je opravdu svižné a Pavel Magda zbytečně neprotahuje časové mezery mezi jízdami. Je to jen můj názor, ale zde to jede svižněji než na Speed Passion Challenge. Je to dáno jinou organizací závodu.
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 3. ve zkratce pořadí…</b>
</p>
<p>
Formule – C finále: Pavel Rajdus, Karel Novosád, Jarda Sattler. B finále: Roman Štalmach, Michal Oppitz, Jindra Hrouzek. A finále jsem točil: Martin Bábovský, Roman Kavan, Luděk Szostek.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/z-htrk-A9J4?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/z-htrk-A9J4?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Modified – Tomáš Lipták, Marek Černý, Adam Janovič
</p>
<p>
GT – Michal Abrahámek, Mira Dolanský, Pavel Rajdus
</p>
<p>
Stock – C finále: Michal Oppitz, Filip Rajdus, Vičánek. B finále: Tonda Pospíchal, Štěpán Klohna, Pavel Martinec. A finále: Vlastimil Švec, jakub Šimurda, Tomáš Erdélyi (hezký výkon).
</p>
<p>
Superstock – C finále: Kamil Vachtarčík, Martin Kratochvíl, Olda Groch. B finále: Jiří Cigánek, Kuba Šimurda, Michal Vévoda. A finále: Martin Hudy, Martin Kořínek, Marek Černý.
</p>
<p>
Martin Kořínek se stále staral o dráhu a kontroloval poklice, hrazení a spoje na koberci. Pavel Magda byl většinou cca 2 minuty vpřed před časovým harmonogramem. Online streaming, možnost sledování výsledků v hale přes wifi je také plus tohoto seriálu. Závod skončil a šlo se na vyhlášení výsledků. Z těch bude foto a uvidíte celkové pořadí v jednotlivých kategoriích. Závod Xray Challenge si udržuje vysokou hranici celkové úrovně. Většina lidí by se mnou mohla souhlasit. Vyčkejte si prosím na upload záznamů, kde je vždy natočeno finále A každé kategorie. Jinak díky všem za pozornost a na dalším závodě naschle.
</p>