Xray Challenge 2010 v Holešově – online

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 20:10 – video</b>
</p>
<p>
Je 13.11.2010 a v Holešově se koná další závod Xray Challenge. Dle elektronických přihlášek
účast opět vysoká. Již od brzkého rána se chodili postupně presentovat piloti všech kategorií.
</p>
<p>
Oproti minulu došlo ke změně polohy tribuny. Ta se <!– separe –>přestěhovala na druhou stranu a jezdci mají za zády stěnu. Je tak nyní více bezpečná. Ozvučení je dobře slyšet i na druhém konci sálu. Občerstvení nechybí.
</p>
<p>
Ranní trénink řídí Martin Kořínek a opět pouští postupně po 10 jezdcích trénovat. Takže se dostane na každého. I já jsem vyzkoušel v modelu Tamiya TT-01E motor MIG 500, který mi půjčil kolega Tomáš Erdélyi. Jede to o něco svižněji, ale motor po 5 minutách i na převod 61/22 celkem topí.
</p>
<p>
Osazení dep je hodně podobné. Nechybí Radek Flek, Tomáš Kubice, Filip Uher, Jarda Kopecký, kluci z STS Chvojkovice, skoro všichni piloti z RC klubu Blansko. Za časomírou sedí opět vynikající Pavel Magda. Společně s Martinem Kořínkem řídí nyní ranní trénink a pak i vlastní závod.
</p>
<p>
Veškerou soupisku jezdců a podrobné výsledky najdete opět na výsledkovém webu MY RCM. Jelikož zde není volné wifi připojení, opět budete mít k dispozici text a fotogalerie navečer.
</p>
<p>
Po 9. hodině se ukončil trénink a na řadu přišla rozprava. Tu vždy vede Martin Kořínek
a upřesňuje podrobnosti ohledně závodu. Martin Kořínek stanovil pro dnešek start kvalifikací
na 9:15. A pokud to bude Pavel Magda řídit jako naposledy, pak to půjde jako na drátkách.
</p>
<p>
Mezi tím v depech vrcholí opět přípravy na první kvalifikační jízdu. Nikdo neponechává nic náhodě.
A tak na foto uvidíte jezdce v činnosti.
</p>
<p>
Jdeme na rozpravu…
</p>
<p>
Na závod zavítal opět Ondra Macháček. Po ránu testoval svoji formuli. O něj a o jeho
stroj se stará Roman Štalmach.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 1.</b>
</p>
<p>
F1 – právě v této kategorii startuje Ondra Macháček. Sice nejede na vítězství, ale baví ho
tento sport a na pohodu krouží společně s ostatními. Zde jsou dnes dvě skupiny. V této
kategorii dnes opět nechybí Tonda Hráček, Roman Štalmach, Mira Dolanský, Miroslav
Křížek, Milan Peška či Ivo Kavánek. Nesmí chybět ani Fanán Stodola. Také Roman Krejčí, co by
vyznavač 2WD pohonu, je dnes na startovní listině. Mira Dolanský zajel zatím nejlepší výsledek.
</p>
<p>
Modified – nejméně obsazená kategorie. Pouze 7 jezdců. Že ji jede Radek Flek, Ladislav Toth,
Igor Lipták není překvapením. Ale vybrali si ji i Martina Csonková a Karel Novosád. Ve skupině
pojedou i Adam Janovič a David Němček. Dnes nejsou přítomni Martin a Juraj Hudy. Na minulém závodě
jeli tuto kategorii a Martin i Superstock. David Němček zatím nejlepší.
</p>
<p>
World GT – dvě skupiny placek. Zde stojí za zmínku Pavel Rajdus, Petr Rovný, Petr Sekula, kteří zde startují poprvé. Jména jako Marek Černý, Petr Jeremejko, Roman Hradecký, Jarda Kopecký není nutné představovat. Zejména Roman Krejčí (taky jede GTčka) má krásnou karoserii, která vypadá opravdu kitově. Ale ani ostatní piloti si se svými boudičkami vyhráli. Pavel Rajdus zajel velmi dobře na svoji první kvalifikaci. O A finále bude boj a Marek Černý či Jarda Kopecký budou jedni
z adeptů. Jarda zajel dobrý výsledek společně s Michalem Abrahámkem.
</p>
<p>
Stock – Zdeněk Ajmut je také jeden z pilotů, kteří jedou na závod relaxovat a v klidu kroužit. V jeho skupině nyní Tomáš Erdélyi. Jsou tam kluci společně s Mikulášem Nesládkem, Janem Španělem či Martinem Kratochvílem. Jinak stocků jsou 3 skupiny. Stock standart jede dohromady, ale vyhlašuje se zvláště. V první byl úspěšný Tomáš Erdélyi, Zbyněk Koupý naopak ve druhé. Ve třetí pak Jakub Šimurda.
</p>
<p>
Superstock – zde 4 skupiny. V jedné z nich startuje dnes Miroslav Křížek (kromě F1). Karel Kratochvíl, Leoš Zádrapa, Milan Šubík si dnes tuto kategorii vybrali. Zajímavé budou souboje v poslední skupině, kde jede Radek Flek, Jarda Kopecký, Filip Uher, Jirka Cigánek, Marek Černý či Tomáš Kubica. A zde máme vítěze prvních jízd: Karel Kratochvíl, Jakub Šimurda, Ludva Kurečka a Radek Flek.
</p>
<p>
Jinak ještě jedna změna v organizaci závodu – technická se nachází vedle tribuny a auta se dávají až po jízdě, nikoliv před ní. A Martin Kořínek bude namátkově kontrolovat světlou výšku i přímo na koberci.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 2.</b>
</p>
<p>
F1 – osobně obdivuji výkon Ondry Macháčka. Jede červené F60 a jede si prostě svoje. Jak v GT, tak i zde se fantazii meze nekladou, a tak můžeme vidět různě lakované karoserie. Fanán má monopost
v národních barvách, jiný zase v provedení Monster Energy atd. Petr Sekula vítězí v první skupině. Ve druhé pak Mira Dolanský.
</p>
<p>
Modified – a přišlo první napomenutí za zkrácení tratě. Radek Flek získal náskok cca 2 sekund před soupeři a Martina Csonková se objevila i na třetí pozici v jízdě. David Němček pronásledoval Radka Fleka, který jízdu vyhrál.
</p>
<p>
World GT – Petr Rovný dnes jede GTčko poprvé a velmi si tento model pochvaluje. Ale v této jízdě narazil do hrazení a přední náprava to nevydržela. Pavel Rajdus opět ve vedení a s náskokem jednoho kola před soupeři. Občas chybička, a tak Jarda Kopecký dojíždí druhý za Mirou Dolanským.
</p>
<p>
Stock – Martin Kratochvíl si vylepšil nájezd. Pozoroval ho jeho otec Karel a udával rady. V druhé skupině sice opět vítězí Zbyněk Koupý, ale vylepšil se Toník Pospíchal. Kuba Šimurda zatím za sebou nechává Vlastíka Švece. Ihned o jídzě dávají piloti ata na technickou kontrolu a taky kontrolují teplotu motoru.
</p>
<p>
Superstock – zde stojí za zmínku těsný souboj mezi Martinem Bábovským, Ludvíkem Kurečkou a Jirkou Vyšínem. Dojeli za sebou v těsném rozestupu. Karel Kratochvíl i druhou vítěznou jízdou nechal za sebou své kolegy a v druhé skupině pak David Němček ponechal za sebou Jakuba Šimurdu. V elitní skupině jezdců opět výborně Radek Flek s nájezdem 25. kol. Marek Černý skončil druhý a Dušan Vičánek také potvrdil, že umí.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 3.</b>
</p>
<p>
F1 – Tonda Hráček často stojí u tabule výsledků a pořád si něco zapisuje do svého notesu. Zřejmě
výsledky. Roman Krejčí tuto jízdu nedokončil. Formule prostě po nárazu do hrazení nemusí vydržet.
Petr Sekula opět vítězí. Mirra Dolanský jede monopost v barvách JPS (John Player Special). Taky
pěkný kousek, kterému dokonce vzadu bliká červená dioda.
</p>
<p>
Modified – foto jezdců na tribubě a Pavel Magda startuje další jízdu. Svůj nájezd si vylepšila Martina Csonková, ale prvenství vzal do rukou opět Radek Flek před Davidem Němčekem. Oba v 25 kolech. Igor Lipták se zaradoval ze svého best lapu.
</p>
<p>
World GT – Petr Rovný se maximálně soustředil na svoji jízdu. Tentokráte na vysunutý mantinel nedoplatil a jízdu dokončil. Jízdy jdou rychle za sebou a již 30 sekund je u tribuny připravena další skupina. Pavel Rajdus je v této skupině nedostižný. Jarda Kopecký nyní najel 26 okruhů a je blízko A finále.
</p>
<p>
Stock – Martin Kratochvíl opět nechává za sebou Tomáše Erdélyiho. Michal Kubina oslavil úspěch v druhé skupině a určitě se v depu hodně snažil naladit svůj model. Jakub Šimurda opět vítězem své skupiny. Ale i Vlastimil Švec či Jarda Vala jeli čistě. Navíc Jrda jede TC Stock Standart.
</p>
<p>
Superstock – Kája Kratochvíl vyhrává i poslední jízdu. S ním jede i syn Martin, ale ten končí
v zadní části pole. David Němček vítězí před Kubou Šimurdou a Michalem Vévodou. Vyšín, Kurečka,
Bábovský – takové bylo pořadí v této skupině. Velmi těsné rozestupy. Takže po dojetí poslední skupiny bude vyvěšeno pořadí na finálové jízdy. Je jasné, že TQ v této kategorii bude mít Radek Flek.
</p>
<p>
Někteří chodí kolem mého redaktorského pracoviště a ptají se, kde mám klávesnici. Zda se jedná o nějakou technickou novinku. Naštěstí je náhradní již na cestě a brzy tyto dotazy skončí :-).
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 1</b>
</p>
<p>
F1 – ostrý start B finále a pak několik kolizí mezi soupeři. Vítězně z toho vyšel Roman Krejčí. TQ získal Mira Dolanský. Jak to nazval Pavel Magda – po startu krásný had. Monoposty hezky za sebou. Pak se ale pole roztáhlo. Do A finále se kvalifikoval i Mira Křížek startující ze sedmé pozice. A jaké bylo pořadí na konci jízdy ? Mira Dolanský, Petr Sekula a Milan Peška.
</p>
<p>
Modified – nádherný souboj Radka Fleka a Igora Luptáka. Ten se ujal vedení a celou dobu držel radka za sebou. Oba sklidili potlesk.
</p>
<p>
World GT – B finále se musel opakovat start. Pak již auta vyrazila na trať a opět byly vidět kolize. Petr Zvejška se ujal vedemí před Milanem Peškou. Ale pořadí za ním se neustále měnilo. Nakonec vítězí Petr Zvejška. A finále a TQ Jarda Kopecký. Vynikající postavení na druhém místě Pavel Rajdus. Michal Abrahámek čtvrtý. Po startu ve vedení Jarda, ale pak ho naboural Michal a ten musel z jízdy odstoupit. A vysloužil si i napomenutí. Pak do konce souboj
Jirka Vyšína, Michala Abrahámka a Pavla Rajduse. Pořadí: Abrahámek, Dolanský, Vyšín…
</p>
<p>
Stock – B finále bylo hodně ostré. Hodně karambolů. I Igor Vlahovič potřeboval nasazovače. Pavel Martinec vítězí před Michalem Kubinou a Janem Španělem. A finále bylo ke konci taky hodně drsné a ztratil na něm Jarda Vala. Jakub Šimurda dokázal za sebou udržet Vlastíka Švece. Martin Kratochvíl skončil třetí. Olda Groch uzavřel nyní pole.
</p>
<p>
Superstock – redaktor si odskočil na pozdní oběd, a tak nyní rychle pořadí v jednotlivých skupinách: C finále: Milan Šubík, David jakub, Martin Kratochvíl. B finále Karel Kratochvíl, Jarda Kopecký, Mirra Dolanský. A finále Radek Flek, Ludva Kurečka, Tomáš Kubica. 25 kol najel i Marek Černý na místě čtvrtém.
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 2</b>
</p>
<p>
F1 – B finále dopadlo jako v minulé jízdě: Roman Krejčí, Ivo Kavánek, Fanán Stodola. V A finále zaspal Mira a do čela se dostal Milan Peška pronásledován Petrem Sekulou. Roman Štalmach se probojoval na třetí pozici.
</p>
<p>
Modified – Radek Flek první metodou strat / cíl. Boj byl po celou dobu mezi Igorem Liptákem, Davidem Němčkem a Adamem Janovičem. Tady se nakonec pořadí ustálilo – druhý Adam, třetí Igor.
</p>
<p>
World GT – Martin Kořínek se ujal komentáře finále A. Jarda Kopecký ve vedení následován Mirou Dolanským, Michalem Abrahámkem a Pavlem Rajdusem. Po adrenalinovém finále první Jarda před Mirou a Michalem.
</p>
<p>
Stock – B finále opět ostré a plné zvratů. Igorova Arta Garaiya inkasovala slušnou ránu zezadu, ale model TT včetně karoserie je velmi odolný. Po všech karambolech první Karel Novosád před Michalem Kubinou a Janem Španělem. Igor Vlahovič tak jako v předešlé jízdě 6tý. A je to i jeho startovní pozice. A finále opět pod kontrolou Martina Kořínka. Kuba Šimurda v pohodě vyhrál. Ale druhá, třetí a čtvrtá pozice byla otevřená. Martin Kratochvíl ustál nátlak jak Jarda Valy, tak i Vlastíka
Švece a dojel druhý. Třetí Vlastík.
</p>
<p>
Superstock – V C finále zazářil Milan Šubík. Ovšem druhé místo Jakuba Davida je také úspěch. Leoš opět třetí. B finále bylo v režiji Karla Kratochvíla. Zdržel za sebou Tomáše Juřicu i Jardu Kopeckého, který dnes ve finále A není. Ačko dopadlo výborně pro Radka Fleka. Je již jasným vítězem dnešního závodu v této kategorii. Za ním se pořadí střídalo a na videu uvidíte souboje.
Ludva Kurečka druhý, Tomáš Kubica třetí.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/1AwBkDlhKwI?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/1AwBkDlhKwI?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Třetí kolo nyní jen letem světem, tedy zrychleně výsledky po jízdách a v jednotlivých finále:
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 3</b>
</p>
<p>
<b>F1 B finále:</b>
</p>
<p>
1. Roman Krejčí
</p>
<p>
2. Ivo Kavánek
</p>
<p>
3. Fanán Stodola
</p>
<p>
<b>F1 A finále:</b>
</p>
<p>
1. Milan Peška
</p>
<p>
2. Petr Sekula
</p>
<p>
3. Roman Štalmach
</p>
<p>
<b>Modified:</b>
</p>
<p>
1. Radek Flek
</p>
<p>
2. David Němček
</p>
<p>
3. Igor Lipták
</p>
<p>
<b>World GT B</b>
</p>
<p>
1. Milan Peška
</p>
<p>
2. Petr Zvejška
</p>
<p>
3. Pavel Melichar
</p>
<p>
<b>World GT A</b>
</p>
<p>
1. Jarda Kopecký
</p>
<p>
2. Pavel Rajdus
</p>
<p>
3. Mirra Dolanský
</p>
<p>
<b>Stock B</b>
</p>
<p>
1. Daniel Mach
</p>
<p>
2. Pavel Martinec
</p>
<p>
3. Jan Španěl
</p>
<p>
<b>Stock A</b>
</p>
<p>
1. Vlastimil Švec
</p>
<p>
2. Jarda Vala
</p>
<p>
3. Tomáš Erdélyi
</p>
<p>
<b>Superstock C</b>
</p>
<p>
1. Milan Šubík
</p>
<p>
2. Matěj Bábovský
</p>
<p>
3. Leoš Zádrapa
</p>
<p>
<b>Superstock B</b>
</p>
<p>
1. Karel Kratochvíl
</p>
<p>
2. Jarda Kopecký
</p>
<p>
3. Tomáš Juřica
</p>
<p>
<b>Superstock A</b>
</p>
<p>
1. Marek Černý
</p>
<p>
2. Dušan Vičánek
</p>
<p>
3. Ludvík Kurečka
</p>
<p>
Při dnešnímn počtu účastníků byl konec závodu lehce po 18. hodině. To svědčí o hladkém průběhu a skvěle odvedené práci pořadatelů. Emoce v klidu a pohodová atmosféra po celý den. Toť můj názor. Času na report bylo dosti a po příjezdu domů je připrveno video z finále A Superstock a fotogalerie. To bude potom pro dnešek vše.
</p>