Xray Challenge 2010 Slavkov u Brna- online

Igor Vlahovič


<p>
LAST UPDATE: 20:55 – krátké video
</p>
<p>
Je 8:45 a dráha v areálu Bayer arena je mokrá. Neprší. Presentace zatím neprobíhá. Čeká se na vývoj počasí. Vyčkejte na další info.
</p>
<p>
Před 10. hodinou proběhla <!– separe –>rozprava, kde se hlasovalo o pokračování závodu. Valná většina účastníků byla pro start. Déšť nebyl na nejbližší dobu hlášen. A tak začala presentace.
</p>
<p>
Je 9:57 a občas padne pár kapek. Pavel Bartoněk dnes startuje v kategorii Super Stock s podvozkem Tamiya TT-01R a pořadatel mu zapůjčil střídavý set s motorem 10,5. A to je velmi zajímavý pokus pro tento den. Za chvíli se podíváme na startovní listinu. Ta bude k vidění i online na My RCM webu.
</p>
<p>
Piloti již trénují na tribuně a Pavel Bartoněk v depu instaluje regulaci NOSRAM Matrix Evolution a motor LRP X12 10,5, aby byl připraven na první jízdu v superstock.
</p>
<p>
Dráha je v tuto dobu (10:15) poue vlhká. Ale občas padne nějaká kapka. V depu probíhají zavodňovací práce na modelech. Minimálně elektronika by měla být schovaná. Někdy stačí kapka vody na nesprávném místě a máte vyděláno.
</p>
<p>
Posílám vám foto z dep.
</p>
<p>
10:21 a opět prší o něco více. Nicméně 10:30 startuje kategorie GT. První kolo kvalifikací začne v 10:30.
</p>
<p>
10:43 a jede se první kolo kvalifikací. Mezi tím Pavel Bartoněk dokončuje instalaci střídavého systému do modelu. Jede v první skupině superstock. Na tribuně vidím nyní jezdce kategorie Stock. Toník Pospíchal, Jirka Pavlovec, Karel Novosád, Dušan Vičánek… Jízdu zde nyní vyhrál Jarda Vala.
</p>
<p>
V kategorii GT vyhrál Radek Flek. Kategorie Formule se dnes nejedou. Superstock jsou dnes 3 skupiny.
</p>
<p>
Deštík ustal a již jen občas kapka. Počasí je opravdu napínavé. Ale první kolo je za námi a dráha je místy ještě vlhká. Ale pokud si dáte pozor, může se jet místy i naplno. Pouze konec cílové rovinky je nebezpečný. Jirka Cigánek po skončení limitu nedobrzdil a narazil do hrazení. Lipo baterie vypadla a snad se nestalo nic jiného. A jak to vypadá po prvním kole v jednotlivých kategoriích ? Uvádím prvních 5 pilotů.
</p>
<p>
GT – Radek Flek, Jarda Kopecký, Roman Hradecký, Marek Rabas, Michal Jurčí
</p>
<p>
Stock – Jarda Vala, Jirka Pavlovec, Karel Novosad, Tonda Pospíchal
</p>
<p>
Superstock – Radek Flek, Jirka Cigánek, Jarda Kopecký, Marek Černý, Pavel Magda
</p>
<p>
Počkejme si na vývoj druhého kola kvalifikací.
</p>
<p>
V kategorii GT jedou piloti na mechových kolech a pro ty hlavně platí opatrnost an vlhku. Takže musí dávat pozor při nájezdu či výjezdu z vlhkých úseků trati. Občas se někdo dostane do smyku, ale ihned se vrací jezdci do stopy. Jarda Kopecký zajel i nejrychlejší kolo. A jízdu vyhrál a nedal nyní šanci Radkovi Flekovi a ostatním.
</p>
<p>
Ve stoku dnes málo pilotů. Jarda Vala to nebude mít zřejmě těžké. I když Jirka Pavlovec, Toník Pospíchal jsou matadoři. Jízdu vyhrál Jarda Vala s nájezdem 13 kol.
</p>
<p>
V superstocku poprvé nastoupil Pavel Bartoněk s modelem TT-01. Na foto je to model s karoserií Porsche 911 GT3 RS. Pavel má na modelu i bílé kardany – to aby se lépe hledaly, ža mu vypadnou na trati. Velmi praktické, jak okomentoval Martin Kořínek. A já jsem musel zdokumentovat jeho první jízdu na kameru. Rychlost modelu Pavla nebyla závratná, protože zvolil pro jistotu převodový poměr cca 8:30. A tak motor nevěděl, že jede a Pavel může na další jízdu přitlačit na pilu. Bez vážné kolize až do konce jízdy. V této kategorii je to opravdu zajímavé zpestření. Ve skupině, kde jede Pavel Bartoněk jede i Víťa Hola, který jízdu vedl. I Michal Oppitz přijel se svým modelem a do tto kategorie se přihlásil. Michal se kromě onroad věnuje i rally a formulím. Po startu poslední skupiny to vypadalo jako ve finále. 3 jezdci v sekundě. Jízdu vyhrál Radek Flek.
</p>
<p>
A jak to vypadá po druhém kole kvalifikací ? Na prvních 5. pozicích ?
</p>
<p>
GT – Jarda Kopecký, Radek Flek, Roman Hradecký, Marek Černý, Michal Jurčí
</p>
<p>
Stock – Jarda Vala, Jirka Pavlovec, Karel Novosád, Dušan Vičánek, Tonda Pospíchal
</p>
<p>
Superstock – Radek Flek, Jarda Kopecký, Jirka Cigánek, Marek Černý, Dušan Vičánek
</p>
<p>
A jdeme na třetí kolo kvalifikací…
</p>
<p>
I když je to neuvěřitelné, na dráze neprší a traťi je jen pár mokrých míst. Na těch se stále musí dávat pozor. Když na toto místo jezdec vjede, dostane smyk a především v superstock pak model má snahu opustit dráhu. Příkladem mohou být například Radek Flek, Jirka Cigánek.
</p>
<p>
Na My RCM se můžete podívat na pořadí a finálové skupiny. Každopádně Pavel Bartoněk se kvalifikoval do finále na 5. pozici. Není překvapním, že Radek Flek má TQ v superstock. Za ním to však bude i tak natěsno. Za zmínku stojí, že Igor Vlahovič se dostal do finále A na 10. pozici a to s motorem 13,5 a regulací SP Cirtix Stock. V B finále statovat z první pozice bude Petr Zvejška.
</p>
<p>
V dalších kategoriích to vypadá následovně. TQ v GT získal Jarda Kopecký, TQ ve Stock potom Jarda Vala.
</p>
<p>
Ještě nafotím pořadí na finále z nástěnky. Za 10 minut startují fiálové jízdy.
</p>
<p>
První kolo finálových jízd:
</p>
<p>
GT – pozici TQ nevyužil v této jízdě Jarda Kopecký. Vyhrál Radek Flek. Ovšem velmi těsně za sebou dojeli právě Jarda a druhý Marek Černý. Roman Hradecký nyní netriumfoval. Přitom v kvalifikaci zajel best lap. I nyní, když je trať skoro suchá, mají problémy s adhezí při projetí vlhkého místa. Mechová kola na podvozku Xray X10 prostě vodu ráda nemají.
</p>
<p>
Stock – Jarda Vala vyhrál. To se dalo i čekat. Ovšem Tonda Pospíchal se radoval, že zajel dobře. Jirku Pavlovce dokázal pojet Dušan Vičánek. Jarda i Dušan najeli 14 kol. Ostatní potom kol 13.
</p>
<p>
Superstock – B finále musel hájit z první startovní pozice Petr Zvejška, který přezbrojil na Xray T3 a i eleltronika doznala změny. Zde jede i Pavel Bartoněk. Nechá za sebou některé jezdce s podvozkem Tamiya TT-01R ? Po jízdě jsem se podíval na výsledek – Pavel dokončil jízdu na 6. místě. Někdy se převrátil, ale ihned pokračoval v jízdě. B finále vyhrál Petr Zvejška. A finále bylo po startu těsné, ale pak se pole roztáhlo. Igor Vlahovič chvíli bojoval s Pavlem Magdou, ale pak chyboval a kroužil na poslední pozici. Jízdu vyhrál Radek Flek před Jardou Kopeckým a Markem Černým.
</p>
<p>
Druhé kolo finálových jízd:
</p>
<p>
GT – Radek Flek havaroval a nedokončil jízdu. Pořadí se tedy posunulo a boj o třetí příčku byl nejzajimavější. Jarda Kopecký tedy vítězí před Markem Černým. Finále nedokončil Marek Rabas. Roman Hradecký nezajel špatně. Dojel těsně za Mirou Dolanským. Pavel Melicher nyní zajel skvělé třetí místo.
</p>
<p>
Stock – trochu žduchanců po startu. Opět to byl Jarda Vala, který projel cílovou pásku na konci jízdy jako první. Třetí nyní Karel Novosád a bude rozhodovat poslední jízda o pořadí na třetím místě a dále.
</p>
<p>
Superstock – Pavel Bartoněk málem zaspal start druhé finálovky. Ale Igor Vlahovič ho jemně upozornil 2 minuty před startem a Pavel stál včas na své pozici. Na poslední chvíli dobíhal i Mirra Dolanský. Pavel se svým TT-01 se držel statečně. Doposud se mu auto převracelo. Když ladil model v depu spočítal, že zítra na 10ti hodinovce se může najet přes 600 km !!! A to je výzva. V této jízdě se nepodařilo Pavlovi uvést TTčko v poslušnost, protože jel opět s převracením. Finále vyhrál opět Petr Zvejška. A finále bylo nervózní pro Marka Černého, který ztratil výkon a rozohnil se na empire. Ihned byl napomenut Martinem Kořínkem. Po jízdě byl ještě pozván k časomíře. Co se řešilo již nevím. Pořadí tedy Radek Flek, Jarda Kopecký a Tomáš Juřica (výborný výkon). Zajímavostí bylo, že Igor Vlahovič měl před startem potíže s brzdou u modelu. Odjel jízdu bez brzdy (ta fungovala s velkým zpožděním). Až po jízdě zjistil, že měl vypadený senzorový kabel. Kromě drobného cuknutí při rozjezdu a absenci brzdy Igor nepoznal rozdíl. Motor i regulátor po jízdě studený a v pořádku.
</p>
<p>
Třetí kolo finálových jízd:
</p>
<p>
GT – Radek Flek potvrdil kvality a stal se vítězem dnešního závodu. I když měl Jarda Kopecký TQ pozici na startu, musel se spokojit s celkovým druhým místem. Dobrý výkon podal Marek Černý. Těsně pod bednou skončil Roman Hradecký.
</p>
<p>
Stock – tak zde opět dominoval Jarda Vala a i poslední jízdu vyhrál. Vítězem kategorie Stock je tedy Jarda Vala. Na druhém místě se po souboji umístil Dušan Vičánek. Třetí skvěle Karel Novosád. Kdyb se prý Toník Pospíchal více snažil, mohl být na bedně také… Tak zněla slova Martina Kořínka.
</p>
<p>
Superstock – B finále potvrdil Petr Zvejška. Po chybě Mirry Dolanského vyhrál i poslední finále. A finále bylo do poslední chvíle napínavé a Jarda v posledním kole ztratil ve vedoucí trojici – Flek, Černý, Kopecký. Na Marka Černého se chvíli čekalo, než vyměnil motor. Poděkoval ostatním jak na tribuně, tak i při vyhlášení. Díky tomu mohl nastoupit na jízdu a dokončit ji. Pořadí konečné tedy: Radek Flek, Jarda Kopecký, Marek Černý. Igor Vlahovič skončil 10. Ale i s výrazněji pomalejším modelem se krásně svezl.
</p>
<p>
Vyhlášení je již za námi. Ceny byly předány a všichni piloti byli odměněni potleskem. Další závod bude pravděpodobně přesunut z Prostějova na tuto dráhu. Proto sledujte stránky RCXauta a masters pro podrobnější informace. Budou vyvěšeny zavčas.
</p>
<p>
I když je to k nevíře, od 9. hodiny zde nezapršelo a byla příjemná teplota. Škoda, že někteří vzdali svoji účast a nepřijeli. Ale počasí v ostatních částech republiky bylo naprosto strašné. Ti co zde byli, si to užili a vyjadřovali spokojenost.
</p>
<p>
Poslední foto z vyhlášení máte k dispozici a pořadatel se těší naschledanou na dalším závodě seriálu Xray Challenge 2010.
</p>
<p>
Dnes se areál zavírá. Trénink na 10. hodin TT-01 bude možný zítra 8.8.2010 zhruba od 7.30.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/fPP54zJiimo&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/fPP54zJiimo&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>