XTC MORAVA – Svitavy 22.9.2007

Igor Vlahovič


<p>
Dne <b>22.7.2007 se jel další závod seriálu XTC Morava 2007</b>. Byl to předposlední závod sezóny 2007. Zbývá už jen 6.10.2007 Blansko. Pak už začne zimní sezóna 2007/2008 v hale v Brně na koberci. Vše najdete na stránkách fy Martin Kořínek. Ale to je před námi. Kategorie Masters se mohla pochlubit hojnou účastí. 25 jezdců té nejrychlejší kategorie se sešlo, aby poměřili svoje schopnosti ovládat model při vysoké rychlosti. Ten den to někomu šlo dobře, někomu hůře. Ale všichni bojovali o předposlední body <!– separe –> do celkového pořadí. A že je to v pořadí hodně našlapané se můžete taktéž podívat na www stránky fy Kořínek Martin. I já chtěl zajet dobře, abych mohl pomýšlet na celkové umístění v první TOP 10.
</p>

<p>
Ráno bylo chladné a tak přilnavost pneumatik nebyla v prvních kolech nijak valná. Ale půjčil jsem si i nahříváky a tak jsem si trochu polepšil. Nemusel jsem čekat 2 až 3 kola na zahřátí.
</p>

<p>
Rozjížďky byly rozděleny do 3. skupin. Já jel v té prostřední společně s Kubou Černým, Peškou Milanem, Bábovským Martinem ml. a mnoha dalšími skvělými jezdci. Standart bylo najetí 16. kol. Ale ti nejlepší dokázali najet kol 17. A to stačilo na A finále. První nejsilnější skupina vedená Jiřím Janouškem a Romanem Kořínkem byla hodně silná. Najet 18 kol pro Jirku nebyl až takový problém a tím získal TQ ve finále A. Ale ani Roman Kořínek nejel vůbec špatně a tak druhé místo v A finále na něj již čekalo. O další místa byl boj. Vít Parák, Marcel Dostál, Kubrt Lesní (Martin Zvára pro neznalé), Ondřej Vícha a další museli najet minimálně 17 kol. Jakub Černý se na 10. místo dostal tak tak. Potom byl většinou nájezd 16 kol a jezdci např. B finále byli namačkáni v několika vteřinách za sebou, což slibovalo zajímavé finálové jízdy.
</p>

<p>
<u>Finále C:</u>
<br>
Tady soutěžilo celkem 5 jezdců, kterým výsledek nestačil na B finále. Ale to neznamená, že jezdí špatně. Ale neměli tolik štěstí jako ostatní. Toto finále vyhrál Jakub Žídek. Gratulujeme !!!
</p>

<p>
<u>Finále B:</u><br>

Zde už to bylo hodně našlapané a taky vyrovnané. TQ na startu si vybojoval Bábovský Martin ml. Dalo by se očekávat, že tohoto postu využije a bude vítězem tohoto finále. Ale zradila ho technika v podobě přijímače a tím vynechávání motoru. A to mu na vítězství nepřidá. A tak boje byly mezi ostatními.
</p>

<p>
První finále jsem vyhrál, ale spíše díky jezdeckým chybám Zdenka Beneše a ostatních. Nicméně s volnoběžkou se mi jelo dobře. Ale cítil jsem tlak ze strany soupeřů s pevnou osou. Druhý dojel Jiří Svoboda a třetí Zdenda Beneš.
</p>

<p>
Druhé finále jsem měl nově nastavený diferenciál a začalo to trochu klouzat. A tak jsem jel špatně a několikrát vylétl mimo trať. Vyhrál Zdeněk Šafář (poklonu mu skládám za to, že i na vozíčku zvládl uřídit svůj model na tak velké dráze). Druhý dojel Jiří Svoboda a třetí Ondřej Hejnyš. Takže karty dokonale zamíchané. Třetí finále rozhodne.
</p>

<p>
Třetí finále jsem dal i nové obutí a pevnou osu. Ale to jsem neměl dělat. Opět havárie a nakonec ztráta cenného proudu z baterií ke konci časového limitu. Takže i když se pořadí na prvních místech neustále střídalo, vyhrál jej nakonec Jiří Svoboda, čímž si vydobyl první místo ve finále B. Druhý skončil Martin Bábovský ml. a za ním Zdenda Beneš. Ani Mirovi Dolanskému se tentokráte nedařilo a nedojížděl na baterie. Kolega Richard na popředí také mohl zapomenout. Jediný Milan Peška z STS Chvojkovice byl v A finále.
</p>

<p>
<u>Finále A:</u>
<br>
První finále vyhrál Jirka Janoušek s 18 koly. Za ním těsně OLD STAR Roman Kořínek taktéž 18 kol. A třetí skvěle dojel Marcel Dostál. Ale ten již 18 kol nedal. Čtvrtý vyrovnaně jezdící Vít Parák. Petr Novotný měl 6 místo. Je zvykem, že se drží spíše více v popředí. Jakub Černý testoval opět svoje plato a otestoval ho na 8 místo. Celý peloton jezdců zakončil 10. místem Kubrt Lesní.
</p>

<p>
Druhé finále opět v režiji dvojice Roman Kořínek a Jirka Janoušek. Po chybě Jirky vítězí Roman s 18. koly. Jirka druhý a třetí Vít Parák. Ten za sebou nechal Marcela Dostála, Petra Novotného, Kubrta a další jezdce. Milanovi Peškovi se zadařilo v této jízdě 7 místo. Také jezdí více v popředí.
</p>

<p>
Třetí finále opět dominuje Jirka Janoušek a najíždí 18 kol. Druhý se ztrátou Roman Kořínek a Marcel svým třetím místem v této jízdě si pojistil celkové třetí místo v A finále. Za sebou tedy nechal Víťu Paráka a další. Ale když jsem pozoroval toto finále, došlo tam k mnoha výměnám právě mezi Marcelem, Víťou a Kubrtem.. Nádherná podívaná.
</p>

<p>
<b>Takže první tři nejlepšími tohoto dne v kategorii MASTERS</b>: Janoušek Jirka, Kořínek Roman, Dostál Marcel. Další pozice vidíte na fotografii.
<br>
Nakonec vyhlášení, odměnou byly samé dobroty a poděkování pořadatelům RC klubu Svitavy za průběh závodu jako takového.
</p>