Hit Zlín 11.12..2010 – online

Igor Vlahovič


LAST UPDATE: 21:30 – video záznamy

Lehce po půl osmé jsme se dne 11.12.2010 ocitli s kolegou Tomášem Erdélyim v hale Želechovicích. Dráha výborně připravena s jednou hodně ostrou psasáží, kde i model TT má co dělat se vytočit. Tribuna na obvyklém místě a i když je tak brzy ráno, první piloti v řízeném tréninku ladí svoje stroje.

Dnes budou závod řídit Petr Novotný a Jakub Černý. Zdeněk Šafář se pro dnešní den omluvil. Ale již na minulém klání Kuba vedl závod až do úspěšného konce. Petr mu dnes bude asistovat, ale narozdíl od Jakuba bude i soutěžit. Petr Novotný určitě bude zahajovat rozpravu, jak je na tomto závodě zvykem.

Přihlášených cca 88 jezdců, což předznamenává dost skupin. Ale na tomto závodě to jde hezky a bez prodlev – minulá zkušenost, a tak by konec mohl být v rozumnou dobu.

Opět se pojedou kategorie F1, GT, Hobby, Stock, 2WD a Superstock. Na listinu pilotů se čeká. Lidé se postupně přihlašují a je čas otestovat nové TT-01E.

Jen podotýkám, že foto bude k dispozici opět až po závodě. Díky za pochopení.

Trénink po ránu je opět 5 minut a je řízený. Aby se všichni mohli svézt. Na každého se tak dostane. A tak je vidět každou chvíli na tribuně jiné tváře. Já už potkal Petra Rovného, který si zamiloval GTčko, Radka Flake, který jede Yokomo, borce z RC klubu Elišky Junkové, Tondy Hráčka, který řídí šampionát F1 a další postupně potkávám a zdravím. Na uvítanou mi Martin Bábovský nabídl „dobrou vodu“. S Fanánenm Stodolou jsem prohodil pár slov kolem mého fotoaparátu a šel projet TT.

Petr Rovný s Michalem Abrahámkem také dorazili. Oba jedou kategorii World GT. Roman Štalmach testuje svoje oblíbené 2WD. Společně s ním na tribunu šel i Fanán Stodola, který zdraví všechny vestínské příznivce a domov. Na závod dnes dorazil i Jirka Kunz a bude startovat v kategorii F1, která je stále na vzestupu.

Na dráze opět dva vozy O2. Jak si obstojí v dnešním závodě ? To se jistě uvidí. Na nás čeká za chvíli konec prezentace a na ranní rozpravu. Naše depo zatím není připojeno na 220V, protože čekáme na prodlužovací kabel.

Po ránu opět sladkosti v podání pekárny VEKA. Po dobrotách se jen zaprášilo. Ani já jsem neodolal. A hned jsem se cítil lépe.

Na místo také dorazilo depo Lebánek. Rozdělali náčiní, zaprezentovali se a honem na trénink. Petr Rovný se mne ptal na zážitky z ETS. Ještě teď mám vše v živé paměti.

Ozvučení opět kluci ze Zlína dotáhli do konce. Slyšet je i v horním patře, kam někteří již museli rozložit svá depa. Je tam například i zmíněný Petr Rovný s kolegou Michalem Abrahámkem. Rozložení dep je v podstatě podobné jako minule. Závodníci si našli svá místa a jejich depa se tam nacházejí.

Lehce po 9. hodině proběhla krátká rozprava, piloti se podívali na skupiny, které jsem pro vás vyfotil a začal vlastní závod.

Před prvním kolem kvalifikací se podíváme na konečnou účast: F1 22 jezdců, Hobby 9 jezdců, 2WD 4 piloti, GT 12 jezdců, 16 jezdců je ve Stocku a 21 jezdců v Superstocku. Jdeme na to přátelé…

Kvalifikace 1

F1 – tři skupiny byly vytvořeny. Nechyběl na startu ani Roman Krejčí, Rosťa Zapletal, Ivo Kavánek, Tonda Hráček a další. Tato kategorie začala poznenáhlu zvyšovat účast a dnes ji jezdí pravidelně 20 a více pilotů. Za úspěchem stojí zakladatel seriálu monopostů pan Antonín Hráček. První start dne se vydařil a Jakub Černý od počítače začíná sledovat dění na dráze. Bude hlídat čistotu jízdy, pozice nasazovačů a bude se snažit dodržovaz časový harmonogram. Z každé skupiny zajel zatím dobře Petr Novotný, Roman Krejčí a z poslední potom Mira Dolanský, kterého následoval Martin Bábovský.

Hobby – zde se dnes objevily nové tváře v podobě Jakuba Nytry a Miroslava Šujanského. Oba Černohousové dorazí na poslední kvalifikaci, jak je u nich zvykem. Igor Vlahovič chyboval hrubě dvakrát. Zajel ale best lap. Ale i Tomáš Erdélyi chyboval a tak vítězí Petr Nesládek před Jakubeb Zapletalem jun. a třetím Igorem. Všichni nájezd 2O kol.

2WD – pouze 4 piloti. Jura Hrabec, Petr Jeremejko, Fanán Stodola a Roman Štalmach. Na startu se kromě karoserií Lola, Mulsagne objevil i Ford Mustang. Tady se o první místo bude snažit nestor této kategorie Roman.

GT – dvě kvalifikační skupiny. V první skupině zajel Roman Krejčí. Zde jel i Petr Rovný. V druhé z první pozice vyrazil na trať Michal Abrahámek. Ale soupeře má těžké – Radka Fleka, Jardu Kopeckého, Pavla Rajduse či Miru Dolanského. Michal dobře nenaladil a občas model lovil na dráze. Jízdu vítězně končí Radek Flek. Velmi vyrovnané výkony v druhé skupině.

Stock – dvě skupiny po 8. jezdcích. Do závodu nastoupil třeba i Mikuláš Nesládek a dokonce i oba Černohousové. Daniel Vičánek vítězí v první skupině. Ve druhé startoval z třetí pozice Tomáš Erdélyi. Jede zde i vynikající Martin Kratochvíl, Pavel Martinec, Kuba Šimurda a další. Jakub Šimurda bude dokazovat, že je v této kategorii považován za nejlepšího. Ale i mladý Kratochvíl jel velmi dobře.

Superstock – i zde startuje Martin Kratochvíl a nutno dodat, že i zde jel velmi slušně. nechával za sebou kolegy. Vašek Sauer dnes jede nový XRAY T3 2011. Teprve se ale seznamuje s jeho jízdními vlastnostmi. Jede v druhé skupině. Druhá skupina byla velmi vyrovnaná a pořadí na prvním místě se střídalo. A Vašek se tam také objevoval. Jízdu vyhrál Vašek a zajel i best lap. Takže seznámení proběhlo napoprvé skvěle. V první skupině opět silní soupeři. Radek Flek se po startu dostal do vedení. Marek Černý jezdil za ním a má novou karoserii. Radek Flek jede nový podvozek a opět skvělé výkony. Tento pilot zajede dobře s čímkoliv. Jezdil dobře s podvozkem Xray T3, pak z Tamiya 416X a nyní má v ruce Yokomo. Myslím si, že už to není o podvozcích, ale o pilotech samotných.

Kvalifikace 2

F1 – Petr Novotný vítězí v první skupině a vylepšuje si svůj výsledek. Ovšem není sám. Karoserie monopostů jsou rozličné a nápady v osazení kokpitu pilotem nezná hranic. Někteří borci jedou jako na pohodu opření o tribunu. Jiní jedou celým tělem a nebo vypadají hodně soustředěně. Jak kdo. V druhé skupině dojíždí první opět Roman Krejčí. Dobře fotí, dobře jezdí. Jakpak dnes dopadne Tomáš Brodsk? Minule na bedně. Nemá jednoduché soupeře. Martin Bábovský, Ríša Granát. Mira Dolanský vítězí po chybě Martina.

Hobby – Igor Vlahovič ostražitě mezi soupeři, kde jsou velké rychlostní rozdíly a i umění jezdců, zajel kolo pod 14 sekund, najel 21 kol společně s Tomášem Erdélyim a Jakubem Zapletalem. Igor dojel s náskokem cca 10. sekund. Petr Nesládek jízdu nedokončil. V zadní části svádí souboje Jakub Nytra a Miroslav Šujanský. Igor jede převod 55/28 a motor má po dojezdu optimální teplotu. Je chlazen aktivně.

2 WD – Roman Štalmach za sebou nechává podruhé Juru Hrabce.

GT – Roman Krejčí opět vítězí ve své skupině. V druhé se nedařilo Radku Flekovi. Polepšil si Jarda Kopecký a rychlý model měl i Pavel Rajdus. První tři jezdci ve 3. sekundách: Kopecký, Abrahámek, Dolanský mezi ně patří.

Stock – u mikrofonu se vystřídal Petr Novotný a Jakub Černý mezi tím fotil pro RC Zlín fotky. Zatímco se jela kvalifikace této skupiny, Tomáš Rajdus pomáhal nastavit model F1 Tondovi Hráčkovi. Po tomto zásahu by jeho stroj měl jet mnohem lépe. Mikuláš Nesládek ve stocku nyní zajíždí velmi dobře v první skupině společně s Janem Zádrapou. Jakub Šimurda nyní nechal za sebou Martina Kratochvíla a Pavla Martince. Ladislav Lebánek společně s Davidem Fráňou jeli za sebou v zadní části pole.

Superstock – krásná jízda mezi Matějem Bábovským, Martinem Kratochvílem a Milanem Šubíkem. Minimální rozestupy. Vítězí nakonec Matěj. Ve skupině druhé opět dobře naladil model Vašek Sauer. Vítězí. Polepšili si také Petr Novotný, Mira Dolanský. První skupině a 6 jezdců v jednom kole v 6ti sekundách. Radek Flek i v druhé jízdě vítězí před Karlem Kratochvílem a Jardou Kopeckým.

Kvalifikace 3

F1 – Mikuš Karel vedl v jízdě před Tomášem Rajdusem. A Karel vítězí. V druhé jízdě jel s modelem Tondy Hráčka Tomáš Rajdus, aby vyzkoušel nastavení modelu a byl vidět pokrok. Tonda převzal místo nasazovče. Roman Krejčí je v druhé skupině nějlepší. Za ním kroužili Vojta Jeremejko a Jura Hrabec. V první skupině potom trumfuje Tomáš Brodský.

Hobby – Igor Vlahovič opět vítězí a málem najíždí 22 okruhů. 7 sekund za ním potom junior Jakub Zapletal, který jede řemínkový podvozek. Tomáš třetí. Do jízdy se zapojili oba Černohousové a vedoucí jezdec měl co dělat, aby se všem ostatním vyhnul. Igor jako jediný zatím zajel kolo pod 14 sekund.

2 WD – pouze tři jezdci kvůli rušení a TQ získává Roman Štalmach. Tato kategorie byla oblíbená, ale nyní je jakoby na ústupu. že by to zapříčinili technické propozice? je to však škoda.

GT – zajímavé souboje v druhé skupině mezi Jardou Kopeckým, Dušanem Vičánkem, Radkem Flekem a Michalem Abrahámkem. Velmi těsné rozestupy mezi prvními jezdci. Radek vítězí před Jardou a Dušanem.

Stock – zajímavostí je, že team Černohousů jede i tuto kategorii dnes. že by dvojitá příprava na finále v Hobby ? Do A finále pozici TQ získal Jakub Šimurda. Za něj se jistě zařadí Martin Kratochvíl. Zdeněk Zikmund pak bude soupeřit s Pavlem Martincem. Bude to velmi zajímavé.

Superstock – třetí skupina byla velmi vyrovnaná a Jakub Černý hlásil po každém průjezdu jiné jméno. I jméno Leoše Zádrapy bylo slyšet, pak taky Matěje Bábovského. Ale i Martin Kratochvíl je stíhal. Vašek i ve třetí jízdě dokázal vyhrát. Jelo se v pořadí Vašek Sauer, Mira Dolanský, Petr Novotný. Radek Flek nedokončil jízdu po vypadnutí baterie. Do závodních modelů se dnes baterie upevňují páskou a ta se můž přetrhnout při nárazu. A tak se vedení ujal Jarda Kopecký. Jarda si dokázal vyjet TQ na finále A. To se potvrdí i na foto startovního pole.

Nyní se udělají sorty pro finále a jdeme na to.

Finálové kolo 1

F1 – tři finálové skupiny. Při jízdě první (C) stačil ještě Mira Dolanský opravit koberec páskou. Rostislav Zapletal, Vašek Utínek a Jura Hrabec – takové bylo pořadí. Finále B zahajoval z první pozice Roman Štalmach. Na záda mu vždy bude dýchat Milan Peška a další jezdci. Po chybě Romana se ujal vedení Milan Peška před Romanem Krejčím a Ríšou Granátem. Těsné rozestupy, ale také časté chyby a měnící se pořadí. Nakonec to dopadlo následovně Krejčí, Granát, Štalmach. A finále a TQ Tomáš Brodský. Start se vydařil bez kolize. Pak ale kolize začaly a pořadí se měnilo. Tomáš o své vedení přišel a do vedení se dostal Petr Novotný. A konečný výsledek ? Petr Novotný, Mira Dolanský, Tomáš Brodský. Krása…

Hobby – TQ Igor Vlahovič. Po startu se na něj nalepil Jakub Zapletal s řemínkovým podvozkem Lossi a držel se jej. Ale zatím junior nedrží pořád ideální stopu a Igor zvítězil v kličkované mezi ostatními soupeři. Tomáš Erdélyi skončil třetí. První dva najeli 21 kol.

2 WD – Jura Hrabec s Fordem Mustang zvítězil před Romanem Štalmachem a Petrem Jeremejkem.

GT – zatímco B finále vyhrál Libor Holub, v A finále dominoval Radek Flek. Druhý dojel Jarda Kopecký a třetí Michal Abrahánek, kterému se podařilo předjet Dušana Vičánka. Chybám se nevyhnul ani Ríša Granát.

Stock – B finále bylo úspěšné pro Daniel Vičánek. A finále a TQ Jakub Šimurda. Ze zadu ho vždy bude stíhat Martin Kratochvíl. Souboj Zdeněk Zikmund, Ladislav Lebánek a Pavel Martinec o třetí pozici. Konečné pořadí: Šimurda, Kratochvíl, Lebánek (ze 7. místa na 3.).

Superstock – v C finále startoval z první pozice Milan Šubík. A tuto pozici udržel. V B finále měl první pozici Jakub Šimurda. Pořadí prvních třech: Jakub Šimurda, Pavel Novotný, Libor Holub. A finále jsem natáčel. Zvítězil Radek Flek. Krásné souboje mezi Jardou Kopeckým, Vaškem Sauerem Markem Černýým a Karlem Kratochvílem. Pořadí: Flek, Sauer, Černý. Ostatní na videu večer :). (prosím o strpení pro zveřejnění na Youtube. Nejak jim to trvá…)

Finálové kolo 2

F1 – C finále vyhrál opět Rosťa Zapletal. B finále Mělo pořadí Roman Krejčí, Roman Štalmach, Pavel Mojžíšek. Následoval restart PC a Ačko mohlo vyrazit na druhou zteč. Tomáš Brodský opět chyboval a na první místo se v jízdě dostal Karel Mikuš a za něj Petr Novotný. Konečné pořadí Novotný, Mikuš, Brodský.

Hobby – Igor Vlahovič udělal hrubou chybu a do vedení se dostal mladý Zapletal. Za ním Tomáš Erdélyi. Igor pak dojel Petra Nesládka a chvíli za ním kroužil. Po chvíli se Igor vrátil na první pozici a s náskokem cca 12 sekund vítězí podruhé. Ale mladý Jakub Zapletal jede dobře, ale chce to doladit držení stopy. Třetí opět Tomáš, takže o pořadí je zde rozhodnuto.

2 WD – Roman Štalmach vítězí před Jurou Hrabcem a není zde tedy o vítězi rozhodnuto.

GT – B finále vyhrál opět Libor Holub. A finále jsem natáčel. Takže vývoj uvidíte večer na záznamu. A pořadí ? Radek Flek, Jarda Kopecký, Michal Abrahámek. Dušan Vičánek opět několikrát chyboval.

Stock – v B finále 4 jezdci ve vteřině. Dušan Vičánek vítězí. A finále jsem pro vás natočil. A jak to dopadlo ? Jednak to uvidíte na záznamu, ale než to shlédnete: Martin Kratochvíl, Jakub Šimurda, Tomáš Erdélyi. Zajímavý výsledek. Ale nepouštělo se občas. Pochvala Tomášovi – životní výkon 🙂 Nice and easy… takže třetí kolo rozhodne.

Superstock – C finále vyhrál opět Milan Šubík. B finále měl v malíčku Jakub Šimurda – k informaci jsem došel zajímavým a složitým způsobem. Přes dvě osoby :-). Před finále A krátká oprava trati a modely vyrazily na dráhu. Vašek se dostal i na druhou pozici. Ale chyboval. Krásná jízda s výsledkem Flek, Černý, Sauer.

Finálové kolo 3 ve zkratce…

F1 – C finále Rosťa Zapletal, B finále Roman Krejčí, A finále Karel Mikuš, Petr Novotný Tomáš Brodský. Toto finále jsem natočil.

Hobby – Igor Vlahovič (nájezd 22 kol), Jakub Zapletal, Petr Nesládek. Po jízdě si model Igora půjčil Tomáš Rajdus a zajel si mimo pořadí v kategorii 2 WD. A pochvaloval jízdní vlastnosti. Navíc model není při jízdě vůbec slyšet. Model od Radka Skopala jede na výbornou.

2 WD – Roman Štalmach, Jura Hrabec, Petr Jeremejko

GT – B finále Libor Holub, A finále (Radek Flek nenastoupil)- Michal Abrahámek, Jarda Kopecký, Miroslav Dolanský.

Stock – B finále Mikuláš Nesládek. A finále Jakub Šimurda, Martin Kratochvíl, Zdeněk Zikmund.

Superstock – C finále Milan Šubík, B finále Pavel Novotný, A finále Radek Flek, Marek Černý, Vašek Sauer (krásná podívaná).

Přichází vyhlášení výsledků, fotografování a posléze cesta domů. Závod měl spád, úroveň, pohodová atmosféra. Nic nového u RC klubu Zlín. Příště zase naviděnou a vyčkejte na fotogalerii a videa.