Jak na závody aneb info pro začátečníky…

Igor Vlahovič


<p>
Následující řádky jsou určeny začátečníkům a těm, kteří váhají navštívit svůj první závod. Tento text byl převzal z portálu seriálu Speed Passion Challenge se souhlasem <!– separe –>provozovatelů.
</p>
<p>
Věřte, že nejste první ani poslední, kdo si tuto nebo podobnou větu řekli a začali hledat lepší místo pro ježdění se svým RC autem, či hledat někoho, s kým si poměří síly svého modelu nebo umění tento model ovládat. Právě pro Vás, či podobné Vám jsme se pokusili připravit jakousi kuchařku &#8222;Jak na závody&#8220;.
</p>
<p>
Pro ty z vás, kteří si tuto větu řekli, tu jsou závody Speed Passion Challenge. Na závodech SPCH máte jedinečnou možnost si vyzkoušet jaké to je se svézt na opravdové závodní dráze, kde vaše výsledky změří profesionální měřící zařízení a můžete je tak lehce poměřit se svými soupeři. V případě úspěchu se pak dostaví odměna v podobě poháru nebo nějaké drobné ceny. Závodů se průměrně účastní kolem 60 jezdců. Hlavní výhodou účasti na závodech je pak to, že se pohybujete v kruhu lidí se stejnou &#8222;nemocí&#8220;, kteří vám rádi poradí s jakýmkoliv problémem a rádi se podělí o své drahocené zkušenosti, které někteří nasbírali i na závodech jako Mistrovství Evropy či světa.
Máte obavy, že se těmto závodníkům budete plést? Nemusíte. Výrazně rychlejším závodníkům se plést nebudete, neboť závody jsou rozděleny do různých výkonostních kategorií. Máte obavy, že budete dělat něco špatně? Věřte, že budete 🙂 Jako všichni z nás! Jako všichni, kteří jsme začínali. Každý z nás si tím prošel a všichni jsme to přežili. Přijďte a máte obrovskou možnost se na vše zeptat. Neznám nikoho, kdo by vám neporadil nebo neukázal co děláte špatně. Právě naopak. Jsme rádi, že MOŽNÁ rozšíříte naše řady.
</p>
<p>
Závody Speed Passion Challenge se dělí na sekci ON-Road pro silniční modely a OFF-Road pro teréní modely. V případě, že vlastníte silniční model je pro Vás určena kategorie Hobby. V případě off-road modelů je zde kategorie Open (pro modely v měřítku 1/10 &#8211; buggy, truggy, monster i shourt course) nebo Micro (pro menší modely).
</p>
<p>
Pro účast na závodech nepotřebujete žádnou licenci, ani být členem nějakého klubu. Stačí se přihlásit na daný závod pár dní dopředu (nejpozději den předem) a poté ráno dorazit na místo konání.
Cca od 7 bývá otevřená hala, kde se můžete zabydlet v prostorech určených pro depa. Ideální je mít svůj stoleček, židli, prodlužku a přezůvky. V případě, že jste z okolí dráhy, by Vás mohla zajímat informace, že dráhu stavíme den před závodem, takže ve večerních hodinách je možný trénink.
</p>
<p>
Do cca 9:30 bývají volné tréninky. To je čas, kdy si můžete vyzkoušet jakou dráhu jsme si pro vás připravili a především se musíte prezentovat = je nutné se nahlásit u rozhodčího závodu nebo pověřené osoby, že jste dorazili a zaplatit startovné, které činí za celý den pouhých 250 Kč (350,- u off-road).
</p>
<p>
Od 9:30 jsou pak po skupinách cca 8 jezdců 4 kvalifikační jízdy na 5 min. Do skupin jsou závodníci rozděleni podle kategorie a výkonosti. Skupiny startují podle časového harmonogramu, který je nutné dodržovat – na nikoho se nečeká až dojí párek 🙂 V odpoledních hodinách jsou pak tři finálové jízdy. Mezi každou jízdou máte cca hodinu přestávku, na nabití baterií a přípravu modelu, je dobré tudíž mít více baterií a rychlý nabíječ.
</p>
<p>
Kvalifikace probíhají tak, že se závodníci seřadí na startu a jsou po jednom vypuštěni na trať. Prvním průjezdem modelu přes měřící smyčku si započnete svých pět minut, během kterých se snažíte najet co nejvíce kol s co nejlepším dojezdovým časem. Po každém kole kvalifikací se udělá sort podle dosaženého výsledku a jsou přiděleny body (1. místo – jeden bod, druhé – dva body, atd.). Pro postupovou pozici do finálových jízd rozhoduje součet bodů ze dvou nejlepších výsledků.
</p>
<p>
Po kvalifikacích jsou jezdci podle výsledků rozdělení do finálových skupin. Osm (deset) nejrychlejších je ve skupině A, dalších osm v B, atd. Finálové skupiny se startují hromadně z roštu jako ve formuli 1 a záleží na jaké pozici dojedete. Pozice jsou obodované jako v případě kvalifikací (1.místo = 1 bod). Pro celkový výsledek se započítavaj dvě umístění. V případě, že jste dojel dvakrát první ve finále B, tak jste celkově 9. Už tedy nemáte možnost přeskočit jezdce z finále A.
</p>
<p>
V modelu je nutné mít měřící čip. Ten na závodech půjčujeme za 150,- Kč. Pokud by Vás závody chytly, tak doporučujeme jeho pořízení. Z dlouhodobého hlediska jeho cena 2500,- není zas tak hrozná.
</p>
<p>
Po každé jízdě je nutné jít na svojí pozici nasazovače a nasazovat nabourané modely z následující jízdy. Je fér nelelkovat a dávat pozor na svůj úsek. Pokud někoho nasazujete, tak je ale důležité neohrozit ostatní projíždějící modely.
Doufáme, že Vás náš rychlonávod nijak nevystrašil. Nic na tom není, stačí vlastně jen přijet, jezdit a potkat nové kamarády. Věříme, že z našich závodů budete odjíždět vždy s dobrým pocitem, s novou silou do pracovního týdne a hlavně natěšení na další závody.
</p>
<p>
V případě, že by Vám v tomto návodě něco chybělo, nebo jste měli nápad jak ho vylepšit, tak pište na strupek@lestrmodels.cz nebo bok@mibosport.com, popřípadě do fóra. Za vylepšující návrhy děkujeme
</p>