Hit Zlín 20.11.2010 – online

Igor Vlahovič


LAST UPDATE: 22:00 – foto

Dne 20.11.2010 jsme vyjeli s kolegou Tomášem Edrélyim směr Želechovice, abychom se tam zůčastnili jejich druhého závodu na koberci. Já na prvním závodě nebyl, a tak jsem byl zvědav na avizované změny.

Po příjezdu na místo jsme měli zajištěny stoly přímo v hale, abych mohl psát online report a nemusel odbíhat z jiné pozice depa. Za to děkuji Petrovi Novotnému a Miroslavu Dolanskému. Místo bylo i pro mého kolegu.

Co jsem ihned zaregistroval, byla nově vybudovaná tribuna jezdců, která zůstala u oken. Ale je pevné kovové konstrukce a i na vozíčkáře se pamatovalo. Značení dráhy opět žlutými latěmi. Pokličky vyznačují zatáčky. Jinak celkově značení je podobné Xray Challenge. Dráha je plynulá.

Ranní trénink tak jako na Xray Challenge probíhá koordinovaně. 5 minut jízdy po 10. lidech. Hlídají to členové klubu, včetně Jakuba Černého. Takže se na každého dostane. A všiml jsem si, že se skupiny pilotů hlídají dostatečně.

Před osmou hodinou ranní se plní postupně okolní místa a dnes se počítá s účastí více jak 110 jezdců. Takže klub bude muset nastolit přísný časový harmonogram, aby se vše stihlo.

Protože dnes opět jedu přenos přes BT modem mého Samsungu C6112, fotogalerie bude k dispozici večer po závodě.

Ozvučení je dobře slyšet jak v hale, tak i v okolních prostorách. Což mám dojem zde dříve také nebylo. Takže klub zase udělal kus práce směrem kupředu. A odměnou je mu možná právě tak vysoká účast.

Oproti minulé sezóně se změnily kategorie. Ubyly kategorie MT a Micro. Naopak vzniklo Hobby, které se i zde těší popularitě a také Formule 1. Superstock, Stock, 2WD a GT je klasikou. Ale každá z kategorií je dnes hojně obsazená. Jakub Černý vyzývá účastníky závodu, aby se chodili zavčas presentovat, aby se závod mohl začít co nejdříve. Vidím opět známé tváře, jako na minulém Xray Challenge v Holešově. Tonda Hráček coby vůdčí osobnost kategorie Formule, Radek Flek byl také potrénovat, Jarda Kopecký, Roman Štalmach, Fanán Stodola se synem a mnoho dalších osobností tohoto sportu. Jelikož Zlín nemá online výsledky, nafotím startovní listinu a bude Vám k dispozici ve fotogalerii.

Prošel jsem i mezipatro budovy a první patro a už i tam se to naplnilo. Ale i tam je pořád dobře slyšet hlášení z haly. Takže zde problém není a kluci to „zmákli“ na výbornou.

Na tribuně jsem zachytil i nejmladšího juniora tohoto závodu. Zatíám bohužel nevím jméno, ale to se časem dozvím v průběhu závodu. Každopádně mmě krásně zapózoval. Ale jak jsem zjistil, není jediným juniorem. Zahlédl jsem i Honzu Kupského, který jezdí Určice Cup se modelem 1/18. A i další děti, které mezi sebou budou zápolit.

Ještě taková malá technická poznámka: dnes už nemusím odpovídat na dotazy, kde mám klávesnici na mém netbooku Acer Aspire One 751h. Protože již mám novou a píše se na ní nádherně :-). Tak to jen tak na okraj.

Málem bych zapomněl na ranní občerstvení v podobě pekárny Veka s.r.o. a po ránu otevřeného bufetu. Po sladkých dobrotách se jen zaprášilo.

Kromě Jakuba Černého je samozřejmě u časomíry i Zdeněk Šafář, který bude závod vést společně s Jakubem a Petrem Novotným. Ten bude zahajovat ranní rozpravu.

V 9.15 začal Petr Novotný rozpravu, kde ujasnil pravidla závodu, jak pojedou skupiny za sebou a závod může odstartovat. Mým úkolem bude zachytit všechny účastníky na rozpravě na fotoaparát. Aby se vše zapsalo do historie RC závodů Zlín.

Kvalifikace 2WD číslo 1

8 pilotů se přihlásilo do této kategorie. Petr a Ondra Macháček nesmí chybět. Jména Roman Štalmach či Fanán Stodola není potřeba představovat. Jura Hrabec, Fanánek Stodola, Rudolf Ševčík či Martin Krejčí se taká přihlásili. Zajímavé karoserie na podvozcích zpravidla Tamiya F103, 104GT. Roman Štalmach vyhrál tuto jízdu.

Kvalifikace Hobby číslo 1

12 jezdců se dnes přihlásilo do této pohodové a pomalé kategorie. Do ní se přihlásila i dívka na tomto závodě, a to Jana Smažinková. Ale jsou zde i další junioři, kteří začínají: Jan Kupský, Jakub Zapletal, Pavel Martinec a další. Jsou dvě skupiny, aby měli piloti více místa k jízdě. Jsou tu přece jen úplní začátečníci, pokročilí i dobří piloti. Ale maximální soustředění především omladiny je naprosto fascinující. Zatím nejlépe zajel Tomáš Erdélyi, který zajel 21 kol. Igor Vlahovič mu nestačil, ale to také kvůli občasné kolizi s jezdci o kolo. Petr Rovný si to zase hezky kroužil s Petrem Nesládkem v první skupině.

Kvalifikace Formule 1 číslo 1

14 jezdců v monopostové kategorii. Tato kategorie jde opravdu nahoru a těší se velké oblibě. I zde byly vytvořeny dvě skupiny a v té první zvítězil Tomáš Rajdus. Ale zavítal na tento závod třeba i Jiří Kunz, Jiří Adámek či Pavel Mojžíšek. STS Chvojkovice Brod jsou v této kategorii stálicemi. Formuli jede i Karel Mikuš. Miroslav Křížek také. Takže účast je opravdu vysoká. Mirra Dolanský vítězí a zajíždí best lap.

Kvalifikace Stock číslo 1

27 jezdců na startu. 3 skupiny po 9 pilotech. Zde stojí za zmínku start bratrů Matlaků, Martina Řezáče, Filipa Rajduse, Honzy Mukulenky, Tomáše Kovaříka jun. a dalších. I zde je hodně juniorů. A jak pořadatel avizoval – po jízdě ihned dávají jezdci auta na technickou kontrolu a jdou na post nasazovače. Jan Španěl zvítězil v první skupině. Ve druhé potom Jan Zádrapa a ve třetí Jakub Šimurda. I zde se hodnotí Stock Standard zvláště.

Kvalifikace GT číslo 1

14 pilotů a i zde opět Petr Rovný na startovní listině. Tak se mu tato kategorie zalíbila. Opět přijel s Michalem Abrahámkem. Zde je novým jménem Rostislav Zapletal. Ostatní jména uvidíte na foto a nejsou ničím neznámým. První skupinu ovládl prozatím Pavel Rajdus. Druhá byla plná zvučných jmen a nechyběl ani Radek Flek. Nakonec v ní nejlépe zajel Marek Černý

Kvalifikace Superstock číslo 1

26 startujících. Tři skupiny jezdců. Zde jsem viděl poprvé jméno Martina Mudrika. Ostatní jména jsou mi známá z předešlých akcí. Petr Nesládek je jedním z jezdců, který jede více jak jednu kategorii. Jede i tuto kromě Hobby. Luděk Maléř ukázal v první skupině ostatním, jak se jezdí správná stopa. Ve druhé skupině byl adeptem na vítěze Kuba Šimurda a potvrdil tuto prognózu. Ovšem dobře jel i Tomáš Rajdus. V poslední skupině se sešla elita startovního pole a všichni budou usilovat o A finále. V Ačku se sešli Radek Flek, Marek Černý, Martin Bábovský, Jarda Kopecký, Dušan Vičánek, Tomáš Juřica a oba Novotní. Nejlépe zajel napoprvé Radek Flek.

Kvalifikace 2WD číslo 2

Roman Štalmach najel 21 okruhů a byl z toho přímo nadšen. Ani prý neočekával, že tento výsledek může s 2WD strojem zajet. Dnes je horkým adeptem na vítěze.

Kvalifikace Hobby číslo 2

Petr Rovný zvítězil v první skupině nad Petrem Nesládkem. Ale junioři mezi sebou bojovali jako o život. Jan Kupský se občas převrátil. Jana Smažinková jela sice pomalu, avšak krásně se učí stopu. Tomáš Erdélyi je k nepolapení a má dnes nejrychlejší model. Igor sice s nájezdem 21 kol, ale 4 sekundy ztráta.

Kvalifikace Formule 1 číslo 2

Karel Mikuš sice zajel dobrý výsledek, ale k titulu má dobře nakročen Mira Dolanský se svým černým monopostem JPS. Jinak stroje v této kategorii jsou různé a především piloti v kokpitech jsou velmi rozmanití.

Kvalifikace Stock číslo 2

Jeden pilot v první skupině jede karoserii Porsche černé barvy a v průběhu jízdy po nárazech pomalu ztratil křídlo. Na startu opět vozy v barvách O2. Většinou je provází smůla a do cíle nedojíždí pro technické závady. Jan Zádrapa v druhé skupině vítězí. Daniel Mach a nejen on si zlepšil svůj výsledek. Velmi dobře se zatím daří Tomáši Erdélyimu, který v této jízdě startoval jako třetí. Ale nakonec mu jízda nevyšla. Kuba Šimurda zatím stále první.

Kvalifikace GT číslo 2

Pavel Rajdus má krásnou karoserii Toyoty ONE ESSO Ultron. A také s ní dobže jezdí. Za ním pak kroužil Pavel Melicher. Mirra Dolanský v této jízdě nekolik chyb. Vítězí Radek Flek před Michalem Abrahámkem a třetím Jardou Kopeckým.

Kvalifikace Superstock číslo 2

Ihned po jízdě kontroloval Laďovi Lebánkovi teplotu motoru. Jízdu první skupiny ovládl Luděk Maléř. Kuba Šimurda startoval z první pozice do druhé jízdy a jak jsem pozoroval jízdu, slyšel jsem hodně nárazů. Ludvík Kurečka vítězí v druhé skupině a nechává za sebou i Kubu Šimurdu. Nejlepší skupina superstock odjela svých 5 minut jízdy a vítězem se stal Radek Flek před Markem Černým a Dušanem Vičánkem.

Kvalifikace 2WD číslo 3

I potřetí ovládl pole Roman Štalmach před Jurou Hrabcem a Fanánkem Stodolou. Navíc si Roman vylepšil svůj nájezd.

Kvalifikace Hobby číslo 3

Petr Rovný musel odjet předčasně domů a do bojů ve finále bohužel nezasáhne. A tak jsme zvědaví, jak se rozdělí modely do finále. Petr Nesládek po odstoupení Petra zvítězil ve své skupině. Do první poprvé nastoupili oba Černohousové. A Tomáš opět o necelé 3 sekundy lepší jak Igor. Finále bude velmi zajímavé. Pavel Martinec si polepšil v nájezdu a na A finále to snad stačit bude.

Kvalifikace Formule 1 číslo 3

Tomáš Rajdus málem nestihl start. Nakonec se na něj pár vteřin počkalo. A jízdu vyhrál. Karel Mikuš zvítězil v druhé skupině. Do třetí jízdy Mirra Dolanský nenastoupil. Mirra Křížek jede tuto kategorii také kromě Superstocku. Petr Novotný vítězí ve třetí rundě před Tomem Brodským a kolegy.

Kvalifikace Stock číslo 3

V posledním kole kvalifikací jsme měli tyto vítěze jednotlivých skupin: Petr Nesládek, Leoš Zádrapa s Jakub Šimurda. Tomáš Erdélyi se do A finále také dostal. Nechal za sebou ve standardu Pavla Martince o sekundu. Jinak mezi piloty mnohdy těsné časové rozdíly, které rozhodovaly o postupu do jednotlivých finále.

Kvalifikace GT číslo 3

Pavel Rajdus s Toyota ESSO Ultron opět výborně. Pavel Melicher za ním i podruhé, avšak se ztrátou. Pořadí v první skupině stejné jako v minulé jízdě: Flek, Černý, Kopecký. Petr Sekula s jamajským zbarvením modelu poslední.

Kvalifikace Superstock číslo 3

Luděk Maléř konečně v superstocku první a vzal místo Leoši Zádrapovi. Jízda byla poněkud divoká a Jakub Černý požádal piloty o zklidnění jízdy další skupiny. Zde Ludva Kurečka a dalších 5 pilotů v 5ti sekundách. Ludva vítězí, ale konec jízdy s malým incidentem při dojezdu mladého Bábovského. Třetí skupina vyjela na svoji poslední kvalifikační jízdu. Pavel Novotný se velmi zlepšil, protože se dostal za krátkou dobu hodně vysoko a A finále mu zřejmě neunikne. Mnoho juniorů i v jiných kategoriích udělalo velké pokroky. Radek Flek, Jarda Kopecký, Marek Černý – takové bylo pořadí po jízdě.

Nyní je krátká přestávka na vytvoření sortů na finálové jízdy.

Finále 2WD číslo 1

TQ Roman Štalmach využil tohoto postavení a vítězí. Na druhém místě Jura Hrabec a na třetím Fanánek Stodola.

Finále Hobby číslo 1

B finále pouze dva jezdci. Honza Kupský kroužil jednu chvíli sám, když jeho soupeř na chvíli musel využít práci mechanika. A finále a TQ právem patřilo Tomáši Erdélyimu. Ten měl na začátku hoděně práce s Igorem až do jeho chyby. Pak již zvítězil bez větších problémů. Igor Vlahovič druhý a třetí Petr Nesládek. Protože dva jezdci z B finále odešli, pojede se další finále společně.

Finále Formule 1 číslo 1

Tři finálové skupiny. Cčko a tam odstoupil mezi prvními Tonda Hráček. Vyhrál jej Rosťa Zapletal. V B finále měl Vašek Utinek také technické problémy. Toto finále vyhrál Luděk Maléř. Nejzajímavější bylo A finále. TQ Mirra Dolanský. Na prvních třech místech hned po startu změny. Petr Novotný, Karel Mikuš a Mirra Dolanský. Nakonec pořadí Karel Mikuš, Petr Novotný, Mirra Dolanský po velké chybě v posledním kole.

Finále Stock číslo 1

Také tři finálové skupiny. C finále s náskokem jednoho kola vyhrál Daniel Mach. B finále ve znamení souboje Radka Matlaka a Martina Řezáče. Vítěz – Radek Matlak. A finále bylo zajímavé nejen TQ pozicí Jakuba Šimurdy, ale také startem Filipa Rajduse v Ačku. Nadějný mladý junior. Poměrně vyrovnané finále, kde rozhoduje každá chybička. Jakub první, druhý Petr Nesládek a třetí Zdeněk Zikmund.

Finále GT číslo 1

B finále a tři modely na startu. A tak se tu příliš neudálo. Zvítězil Rosťa Zapletal, kdy Jirkovi Adámkovi nepočítal čip. A finále mnohem napínavější: Radek Flek, Michal Abrahámek, Mirra Dolanský. V posledním kole Radek Flek poráží vedoucího Michala Abrahámka.

Finále Superstock číslo 1

C finále nakonec vyhrává Zdeněk Šafář před Mirrou Křížkem a Pavlem Mojžíškem. S B finále se musel spokojit Pavel Novotný. Ten měl co dělat s kolegy a jízda byla hodně ostrá. Vítězně z ní vyšel Libor Holub. Ale všichni piloti jeli v jednom kole. A finále dopadlo následovně: Radek Flek, Ludva Kurečka, Jarda Kopecký. Ale velmi těsné finále…

Finále 2WD číslo 2

Fanánek Stodola trochu zmatku na startu. Pak již vše v pohodě. Pořadí jako v minulé jízdy: Štalmach, Hrabec, Stodola Fanánek.

Finále Hobby číslo 2

Nyní již A i B spojeno dohromady. Igor se dostal do vedení, ale pak potkal soupeře o kolo zpět a bylo rozhodnuto. Tomáš dnes nenašel přemožitele a Petr Nesládek třetí celkově za Igorem. Ale jinak velmi napínavé finále od začátku do konce. Třetí jízda bude exhibicí.

Finále Formule 1 číslo 2

Pavel Mojžíšek opět zvítězil v C finále. Fanán Stodola nestihl start, nečekalo se na něj. Navíc nasazoval před tímto finále. B finále vyhrál Luděk Maléř. A finále nabralo nečekaný vývoj: Petr Novotný za sebou nechal Toma Brodského a Karla Mikuše. Takže poslední jízda bude hodně důležitá.

Finále Stock číslo 2

Nyní si představme vítěze jednotlivých finále: C finále – Daniel Mach, B finále – Radek Matlak, A finále první tři: Kuba Šimurda, Zdeněk Zikmund, Petr Nesládek = krásná podívaná.

Finále GT číslo 2

B finále bylo ihned připraveno ke startu. Jakub Černý to musí popohánět, abychom tu nebyli do půlnoci. V B finále vítězí a celkovým vítězem v B finále bude Rostislav Zapletal. A finále bylo také napínavé a dopadlo následovně: Radek Flek, Michal Abrahámek, Dušan Vičánek s tím, že Jarda Kopecký ustřelil zadní kolo. A Michal byl po chybě Radka opět ve vedení…

Finále Superstock číslo 2

A zde vám představuji vítěze druhého kola finále: C Pavel Mojžíšek, B Mirra Dolanský. Pavel Novotný byl pokárán za nesportovní chování na tribuně. A finále první tři nejlepší přičemž opět vývoj byl velmi zajímavý: Radek Flek, Jarda Kopecký, Dušan Vičánek. Radek nadělil kolegům kolo a jel jako stroj od začátku do konce jízdy.

Já dnes pouze fotím, ale kolega Karel martinec natáčí sekvence, a tak jakmile napíše report a zpracuje videa, bude na masters link !!!

Finále 2WD číslo 3

Fanánek Stodola se ujal vedení po startu a bojoval o prvenství v jízdě s Romanem Štalmachem. A udržel pozici. Fanánek oslavil první vítězství.

Finále Hobby číslo 3

Zde už vítězové byli jasní z předešlé jízdy, a tak se jednalo spíše o šou. Petr Nesládek nečekal a dojel oba soupeře Igora a Toma, kteří na sebe navzájem čekali o kolo a pak to bylo to pravé ořechové. Jak Kupský, oba Černohousové si to naopak užívali mezi sebou.

Finále Formule 1 číslo 3

Ve finále C a B bylo pořadí stejné jako v předešlých jízdách. V A finále se bojovalo o pozice nejvyšší. Mirra Dolanský dnes má smůlu a vždy ztratí dobrou pozici. A událo se to i nyni. Novotný Petr vítězí před Tomášem Rajdusem a Tomem Brodským. Nádherná podívaná komentovaná Jakubem Černým.

Finále Stock číslo 3

C finále bylo opět v režiji Daniela Macha. David Fráňa vítězí v B finále. Vlastimil Pelčák uzavřel pole Bčka. A finále bylo ve znamení souboje Petra Nesládka a Zdeni Zikmunda. Oba si několikráte prohodili pozice a Petr z toho vyšel jako vítěz. Petr Nesládek si dnes závod opravdu užívá.

Finále GT číslo 3

Jiří Adámek se konečně mohl zaradovat ze svého vítězství v B finále. Do A finále již nenastoupil Radek Flek. A tak boj započal mezi Michalem Abrahámkem a Jardou Kopeckým. Michal uhájil první místo. Třetí dojel Mirra Dolanský, přitom ještě Pavel Rajdus bojoval s Markem Černým. Nasazoval jsem a nenudil jsem se na svém místě.

Finále Superstock číslo 3

Nyní ve zkratce k pořadí: C finále – Zdeněk Šafář, David Fráňa, Miroslav Křížek. B finále – Mira Dolanský, Libor Holub, Pavel Novotný. Přitom boje na prvních čtyřech místech byly velmi těsné. Vítezem superstocku je Radek Flek, ale dále to záleželo na výsledku: Jarda Kopecký, Marek Černý, Ludva Kurečka, který do poslední chvíle vedl. Všichni tři jeli v 5 metrech za sebou a Marek Černý měl půjčenou karoserii Radka Fleka.

Účast přes 100 lidí na závodě je opravdu dost. Doba mezi jízdami je více jak přes hodinu a půl a tak si někteří krátí čas dvěma kategoriemi. Nebo se věnují ladění modelů, rozhovorům. Já zase sleduji dění a píšu report. Ale i tak byl konec závodu v rozumnou dobu. Vyhlášení vítězů vedl Petr Novotný a předávaly se Price Money a drobnosti. Závod měl samozřejmě úroveň a s mým názorem asi budou souhlasit i ostatní. Na ETS příští týden naviděnou kolegové…