Hit Zlín 25.9.2010 – online

Igor Vlahovič


LAST UPDATE 26.9.2010, 9:00 – odkaz na video a článek Karla Martince

A máme tu závěrečný závod seriálu HIT. Letní sezóna v tomto klubu končí a ve všech kategoriích se bude dnes bojovat o poslední body do pořadí. Účast na dnešním závodě poměrně vysoká. Počasí má být do odpoledne příznivé. Již po ránu je příjemných 18.

Kategorie opět beze změn a v rámci dnešního závodu se jede i šampionát GP Elišky Junkové. A jak je to s dnešní účastí ? V kategorii GT startuje 7 pilotů, v F1 9. Dále pak Stock 8 jezdců, kde Tomáš Erdélyi pojede motor MIG 500, Hobby má dnes 8 pilotů, Superstock potom jezdců 22.

Za časomírou je opět Zdeněk Šafář, který bude opět závod řídit. Když píšu tyto řádky, už jede kategorie GT. Report pojede opět pouze v textu, ale odpoledne budete mít k dispozici foto. Pravděpodobně v lepší kvalitě, protože je foceno přístrojem Panasonic TZ10.

Takže nyní startuje první kolo kvalifikací a po první rundě vám přinesu další info.

Kvalifikace kolo 1

GT – Mira Dolanský společněs Markem Černým najeli 23 kol. O kolo zpět pak Ríša Granát. Fanán Stodola využívá možnosti startovat v kategoriích s podvozkem pouze s hnanou zadní nápravou. A tak jede jak GT, tak F1.

F1 – ihned se musel popohnat start a na nikoho se nebude čekat. Mira Dolanský naladil na první jízdu nejlépe, protože nakroužil 22 okruhů. Za ním pak Martin Bábovský a Milan Peška. STS Chvojkovice Brod mají dnes opět ve všech kategorich zastoupení. Roman Štalmach odjel jedno kolo a skončil. Uprostřed pole Ivo Kavánek, Vašek Utínek, Tonda Hráček. Kateorie se těší vlké oblibě.

Stock – Ladislav Lebánek nezapomněl od minula styl a potvrdil svoje kvality s nájezdem 25 kol. Společně s ním ještě držel krok Jakub Šimurda. Tomáš Erdélyi má v této kategorii startovat, ale nyní jízdu vynechal. David Fráňa, Pavel Martinec – také dnes startují.

Hobby – od začátku do konce souboj Igor Vlahovič vs Petr Nesládek. Petr jede dnes Carson (58/24), Igor pak střídavý motor 21,5 (55/28). A modely jedou stejně až na počáteční zátah střídavé varianty. Oba nájezd 22 kol před třetím Tomášem Erdélyim (21 kol). I zde jede Fanán. A také Adam Smetana či oba Černohousové.

Superstock – první skupina byla dost ostrá a korunovaná spoustou karambolů. Výrazy jezdců na tribuně na foto budou jasné. Davi Fráňa z toho vyšel nejlépe. V druhé skupině to byl Tomáš Juřica, který za sebou ponechal prozatím Marka Černého. A ve třetí vyhrál první jízdu Dušan Vičánek před Petrem Novotným. I zde bylo vidět maximální soustředění pilotů, které se mi podařilo zachytit na foto.

Kvalifikace kolo 2

GT – počasí nám stál přeje a je velmi příjemně. Marek Černý se svým strojem se ujal vedení. Ovšem v tempu zůstal Mira Dolanský i Ríša Granát. I Fanán Stodola si vylepšil svůj nájezd.

F1 – Tonda Hráček obcházel počas jízdy dráhu a pozoroval dění a čistotu jízdy. Mezi tím Marek Černý v depu prováděl opravu svého podvozku XRAY T3, kdy se mu zaseklo ložisko a nadělalo spoustu problémů. I to mů aparát zachytil. A jak jízda ? Martin Bábovský předjel kolegy z kategorie. I on se zlepšil a najel o kolo lépe.

Stock – i v při této jízdě Tonda Hráček pozoroval juniory v akci. V jeho zájmu jsou především mladí a nadějní kluci a osobně dělá vše proto, aby měli možnost ukázat svoje kvality. I zde došlo na prvním místě ke změně pozice. Jakub Šimurda se polepšil a nechal za sebou Laďu Lebánka. Pavel Martinec v závěsu nyní na třetí pozici. U Šimurdů v depu panuje pohodová atmosféra – stačí trochu poladit model a 27 kol nájezd je reálné.

Hobby – Petr Nesládek brzy po startu ztratil matičku a odstoupil. A tak na druhou pozici se dostal Tomáš Erdélyi a dokroužil na druhé pozici. Igor Vlahovič s karoserií Arta Garayia opět vítězí.

Superstock – první skupina byla opět drsná podívaná. Upadlé kolo, vypadlá baterie atd. Na tribuně poměrně dobrá atmosféra. Jakub Šimurda v čele do osudné kolize. V druhé skupině to byl Petr Nesládek opět řešil problém s regulátorem. Model mu zpomalil a nepomohl ani restart. V dalšíh skupinách byli úspěšní Marek Černý a Dušan Vičánek.

A honem na další rundu. Zdeněk Šafář dělá mechanika synovi a ještě řídí závod.

Kvalifikace kolo 2

GT – navštívil jsem depo, kde se vyvažoval model na speciální setup desce a nejednalo se o HUDY setup. Ostatně video to ukáže lépe. Mezi tím probíhala jízda GTček a Zdeněk ohlásil vítěze jízdy – a stal se jím Mira Dolanský. Zatím se mu daří nejlépe.

F1 – Fanán Stodola řídí model z místa pro vozíčkáře. A opět je možno pozorovat řízení celým tělem. I v zimní sezóně takto pilotoval své modely. Tonda Hráček sešel z tribuny a ladil model. Ani Roman Štalmach jízdu pro tentokráte nedokončil. Vítězí nakonec Martin Bábovský.

Stock – před jízdou Karel Martinec projel dráhu vysavačem a jízda mohla započít. V této jízdě nastoupil i Tomáš Erdélyi s motorem MIG 500. A jak si vedl ? Každopádně jel velmi slušně a mnohým konkuroval. Motor sice po dojezdu „VERY HOT“, ale přežil. Ovšem ostrá 17,5ka LRP je prostě špička v této kategorii. Pavel Martinec nyní první a má na to být na stupni vítezů. Tomáš nyní druhý. Ostatní chybovali.

Hobby – Igor Vlahovič v klidu a pohlednou jízdou ku svému třetímu vítwzství. Petr Nesládek nyní bez technických problémů druhý. Tomáš Erdélyi byť se slabším výkonem v pohodě třetí. V hobby to není jako na závodě, ale jako na silnici v plném provozu. Občas se před vámi objeví model a náhle zmizne z dráhy. Většinou do trávy či gumového hrazení. A tak se zde jedná o jízdu zručnosti a mnohým to přimomíná herní sérii Need For Speed.

Superstock – Jakub Šimurda upekl motor a to doslova. Ten měl po jízdě bohatě přes 100°. Jinak celkově jízda první skupiny je opravdu plná kolizí a modely vesměs jedou smykem. V druhé skupině je to o poznání lepší. No a v závěrečné skupině v podstatě jedou „profíci“. A tak to podle toho vypadá. Dušn Vičánek pokročil opravdu hodně, protože jezdí nyní v podstatě na špici. Konkuruje Petrovi Novotnému, Martinovi Bábovskému a dalším.

Takže máme kvalifikace za sebou a čekají nás finálové jízdy. A jak jsme na tom s TQ pozicemi ? GT – Marek Černý, F1 – Martin Bábovský, Hobby – Igor Vlahovič, 2WD – Fanán Stodola, Stock – Kuba Šimurda, Superstock Dušan Vičánek.

Finálové kolo 1

GT – Černý, Granát, Peška alias STS Chvojkovice – takové bylo pořadí po první jízdě. S kolegou jsem byl v místní Billa marketu pro pochutiny a tak jsem průběh nesledoval. Uvidíme, jak to bude pokračovat v dalším kole.

F1 – maximální soustřednost pilotů. I Jakub Černý dnes startuje a kategorie se mu líbí. Opět jsem v průběhu jízdy navštívil tribunu jezdců a zdokumentoval borce v akci. Jízdu vyhrál (protože se nejvíce soustředil) Martin Bábovský. Zato Tonda Hráček opět odstoupil z finále a odešel do depa.

Stock – čistý vydařený start. Tomáš Erdélyi se držel ve středu pole. Na první čtyři sice neměl, ale jinak s motorem MIG žádný propadák. Nechal za sebou i chybujícího Pavla Martince. Zvítězil Jakub Šimurda.

Hobby – Igor Vlahovič nejprve s Petrem Nesládkem za zády. Ale jezdci o kolo zpět poněkud rozdělili vedoucí dvojici. Igor kličkoval mezi soupeři a měl více štěstí a vyhrál. Petr druhý i přes nesnáze. Kolega Tomáš s motorem Johnson třetí, kdy z jízdy odstoupil Fanán Stodola. Pavel martinec musel jet opatrně a s citem, aby mu nevypínal regulátor Tamiya 101BK. Nemá rád přetížení.

Superstock – Jiří Olšar vítězí ve finále C, Milan Peška ve finále B. V Ačku to bylo zajímavé již tím, že oba bratři Bábovští odstoupili. Dušan Vičánek využil TQ pozice a dokázal vyhrát. Před druhým Markem Černým a třetím Petrem Novotným.

Finálové kolo 2

GT – jeden model opět svítí při dnešním závodě. Je to ten, který jel 24 hodin Čelákovice. Marek opět využil TQ pozice a zvítwzil podruhé. Tím pádem je vítězem dnešního klání v této kategorii.

F1 – 10 minut dlouhé finále, které rozhodne o vítězi v kategorii. Martin Bábovský doplatil na předjíždění jezdce o kolo. Konečné pořadí v kategorii Miroslav Dolanský, R9ša Granát a třetí Roman Štalmach – to je dnešní závod.

Stock – Tomáš Erdélyi opět třetí. Neuvěřitelný výkon se šasi Xray T2. Elektronika není TOP a i tak skvělý výkon. Jakub Šimurda vítězí před Ladislavem Lebánkem. Pavel Martinec opět až bramborový. Ale krásná podívaná na jízdu Toma.

Hobby – Igor opět první a nejlépe si poradil se soupeři. O kolo méně pak Petr Nesládek a třetí Tomáš. Takže pořadí je tady již dané. Fanán Stodola tlačil ze čtvrté pozice a zaním oba Černohousové.

Superstock – omlouvám se nyní za stručné seznámení s průběhem, ale přijel Honza Matyáš a díky němu mám nyní nový pracovní laptop. A musel jsem ihned svůj pracovní nástroj vylepšit… Takže: Cčko vyhrál Laďa Lebánek, Bčko pak Milan Peška a Ačko opět výborně Dušan Vičánek. Ale například v A finále bylo pořdí stejné jako v první jízdě.

Finálové kolo 3

GT – Granát, Peška, Dolanský. Takový byl dojez v poslední finálovce. Ale i když Ríša Granát slavil úspěch, na prvním místě Marka Černého neohrozil. Na pořadí celkové po tomto závodě a finální si počkejte. Bude to určitě na foto zapsáno do historie RC klubu Zlín.

Stock – pořadí této jízdě jako v předešlých. Jen na třetí místo se propracoval David Fráňa. Ale i tak Tomáš dnes podal super výkon.

Hobby – Igor vs Petr. Skoro od začátku do konce. Občas kolize obou spíše díky soupeřům o kolo zpět. Důkaz kolize na foto. Tomáš opět výtečně třetí. Pavel martinec stále bojoval s regulací. A mnozí piloti mají problém s držením modelu ve stopě. Ale je to dáno, jak jsme se shodli s kolegy, především absencí expo funkcí na RC soupravách. Auta mají moc ostrá a pak stačí jen trochu cuknout volantem a ihned mění směr jízdy.

Superstock – zajímavý byl souboj Ladislava Lebánka a Jirky Olšara v C finále. Nakonec Laďa lépe. B finále Milan Peška vs Zdeněk Šafář – to byl souboj v Bčku. Komentář šéfa závodu od časomíry. Nakonec Milan udržel první pozici. Dušan Vičánek chyboval a musel dohánět ztrátu. Nicméně jeho první místo mu nikdo nevezme. Vítězí Marek Černý, kdy Dušan se ještě propracoval na druhou pozici před Petra Novotného. Hezké, hezké…

Malá přestávka a začne vyhlašování výsledků. A to jak za dnešní závod, tak i za celou sezónu 2010. U toho nebudu chybět. V podvečerních hodinách budete mít k dispozici fotogalerii a budete moci posoudit výsledek mé dnešní práce. Bude i nějaké to video. Dnešní závod byl opět v pohodě, klidné atmosféře. V hobby opět k price money něco navíc. Krásné poháry od klubu RC Zlín.

Následující video je k dispozici na stránkách RC klubu Elišky Junkové, kde bude i článek v podání Karla Martince. Již nyní je tam fotogalerie. Toto video pro nás natočil Karel Martinec osobně a ukazuje, jak může být kategorie Hobby zajímavá a zábavná…