Dix Heures le Austerlitz 2010 – online

Igor Vlahovič


LAST UPDATE: 9.8.2010, 13:20 – foto ke stažení

Je po půl osmé ráno, neděle 8.8.2010. Na dráhu areálu ARC Slavkov se sjíždí první účastníci vytrvalostního závodu Dix Heures le Austerlitz aneb 10 hodin Tamiya TT-01.

Mezi prvními přijel Jirka Hájek se svým týmem a začal připravovat časomíru a ozvučení. Ihned poté přijel tým ze Zlína v podobě Petra Nesládka, obou Martinců a na cestě jsou oba Hájkovi. Také Old Star Team pod vedením Drahoše Hejtmánka už je nyní v areálu.

Tým Masters již testuje model. Na tribuně je Radek Skopal a krouží. Dle jeho slov je model i na vlhké trati poslušný. Není třeba s modelem nic dělat. V depu masters je již vše připraveno. Čeká se pouze na další účastníky.

RC klub Elišky Junkové se také začíná připravovat. Za malou chvíli vám přineseme další informace.

7:44 o dorazil tým Globus – Jirka Lukáš s kolegou. Čekat budou na Pavla Hrbáčka. Tento tým pojede ve třech.

A klub Elišky doplňují oba Hájkové. Potom přijíždí tým Pokorný. Většina týmů má nové karoserie a ta krása… Na startu se postaví Honda NSX, Nissan GTR, BMW 320, Chevrolet Camaro SS, BMW Z4, Lamborghini LP 500… Co dodat.

Depa se staví a práce začíná. První modely na trati testují obutí na vlhko.

Je 8:30 a všechny týmy jsou na dráze a testují modely. Laboruje se s pneu a převodovými poměry. týmy se chodí registrovat. Za malou chvíli pojede měřený trénink, kde se vyzkoušeí AMB čipy a časy na kolo.

Každý tým má depo postavené a připravené. Neskutečný frkot na všech stolech. I tým masters je již připraven a všichni si pochvalují připravený model. Týmy dolaďují karoserie. Zkoušejí výměnu akmumulátorů a další drobnosti. Týmy se budou společně fotit se svými stroji. Bude toho dnes hodně…

Za chvíli je rozprava a nástup týmů. Vše se bude fotiti a natáčet.

V 9:15 skončila rozprava. Foto aut a účastníků již máte k dispozici. V 9:30 je start závodu. Každý tým si vylosoval pozici na startu. Ještě bude provedeno foto na startu. A pak… to začne.

9:45 – start. Modely vyrazily na start. Na první pozici jede Vacin Team. mají zatím nejrychlejší kolo a model. Pravděpodobně zvolili těžší převod.

20 minuta a máme tu pořadí: Vacin Team (37 kol), RC Elišky Junkové (35), Mipek Racing (35), Old Star team (35), RC Car Clan Meda (35), Globus Team (35), RC Clan GT-R (33), Masters Team (33). Team Masters má pomalý vůz a bude muset řešit problém s rychlostí. Kolo za 40 sekund je špatné. přitom Radek Skopal jede na výbornou. Zkusí se vyměnit LiPo baterie a jako druhý pojede Igor Vlahovič. Na tribuně vidíme nyní Jirku Hájka, Michala Jurčího, Miloše Pokorného, Jirku Lukáše, Drahoše Hejtmánka, Petra Nesládka… maximální soustředění…

Martin Láska je na tribuně a střídá Drahoše z Old Star teamu. Je tu další výměna baterií. RC Elišky Junkové taktéž v depu. A postupně další týmy zajíždí. nyní jde na tribunu Igor Vlahovič. Blíží se 40. minuta…

Je odjeto skoro dvě hodiny. Aktuální pořadí vidíte na foto níže. Na první pozici je RC Elišky Junkové, dála pak Old Star Team, Vacin Team… GT-R team uvažuje o výměně převodového poměru. Masters team zrychlil a je nyní 5tý.

V bufetu je občas návštěva. Na tribuně je živo. Komunikace v týmech je na úrovni. Ptal jsem se lidí, jak se jim to zatím líbí a vyjadřují spokojenost. Za masters tým jede nyní Olin Nekuža. Chystá se výměna baterie a je připraven náhradní kombo set.

Po 2,5 hodině zajel GT-R team do depa a mění převod, regulátor. To ho bude stát velkou ztrátu. Masters team nyní jede skvěle a je na 4. místě.

Nyní vám posílám data po 2,5 hodině – pořadí. Neuvěřitelné zvraty v pořadí. Pár foto z tribuny a dep.

Masters team se občerstvil. Igor Vlahovič se chystá na jízdu po Markovi Pilátovi. Tým Mipek měnil kola. Ztratil adhezi a i RC Rlišky Junkové řešil obutí. Jezdci z dalších týmů se takié občerstvují či relaxují v depech. Výkon podávájí i nejstarší jezdci – Olda a Jirka Grochovi, kteří jedou za Oldstar Team.

12:55 a posílám foto z dráhy a modely…

Je 13:00 a závod pokračuje. Posílám foto s pořadím. A máme tu vzkaz z týmu Globus: „Taťka Jirka zdraví mamku Peťu, dceru Vanessku a posílá velkou pusu :-)“.

Další vzak je od tý,u Nissan GTR: “ poděkování týmu Masters za pastorek“. Tým může pokračovat a polepšil si.

Další vzkaz: „tým Elišky Junkové děkuje masters týmu za půjčení obutí“.. Tak to je prozatím vše a Igor Vlahovič se jde nachystat na jízdu…

Takže se hlásím cca v půlce závodu. Je odjeto 4 hodiny, 50 minut. Master team má náskok 3 kola před druhým RC Elišky Junkové a třetím Old Star Teamem. Igor Vlahovič neztratil ani při výměně baterií, která probíhá v souhře. Navíc pro tým najel náskok a Radek Skopal může jet v klidu.

Pořadí na dalších místech vidíte na foto. Adrenalin je jak na tribuně, tak i v depech. Igor Vlahovič si vykládal s Jirkou Lukášem, když za sebou kroužili. Jirka jasně řekl, že jízdy u Globusu mu moc pomohli. Jede čistě a s minimem chyb.

Naví se seli diváci – napříkla Vašek Sauer s přítelkyní, Roman Hradecký, Martin Olma s rodinou. Časomíra JEDE V POHODĚ. Jirka Hájek to měl připravené na jedna s hvzdičkou.

Týmy o kolo zpět se snaží pouštět rychlejší. Ale občas dojde ke kolizi. I Igor Vlahovič narazil zezadu do soupeře. Ale mnozí se snaží počkat, až dojde k nasazení.

Team Masters nyní měnil dříve, aby zjistil důvod zpomalení modelu. Igor zkusil pár kol a kolo je za cca 38 sekund. Ale musí se jet přesná stopa. nyní jede Olin Nekuža. Posílám aktuálnní info o pořadí – viz foto.

Diváci stále sledují dění. Atmosféra naplno. Tým RC Elišky Junkové řešil motor a jeho výkon. Zpomalili a tak alespoň prostříkly motor. Snad jim to pomůže.

Takže máme 6 hodin za sebou. Vede stále team Masters a pomalu získává náskok. A to i přes výměnu baterií. RC klub Ej měnil baterie a já je zachtil při akci. Viz aktuální foto. Velmi dobře jede Old Star a Globus team. nyní jede Pavel Hrbáček a nepotřebuje nasazovače a krouží. Kluci z týmu šli na občerstvení a já s Oldou Nekužou hlídáme jejich model.

Na foto vidíte pořadí. Závod je za polovinou.

Je odjeto 7 hodin 12 minut. Na prvním místě se drží Masters team. Před RC Elišky Junkové se dostal Old Star team. Jsou nyní v jednom kole. Vynikající formu má Globus team. Jede čtvrtý. Další pořadí vidíte na foto, které jsem vám nyní nahrál.

Nálada je super. Adrenalin je na maximu. Ale i tak v depu Nissan GT-R vládne super nálada. Prý kde je auto ? Na dráze ne ?

Půl kola trvá výměna baterie zatím prvnímu teamu Masters. Jeden drží podvozek a karoserii. Druhý borec vydělává baterii, dává novou. Dává se pozor na polaritu. Pak se kontroluje teplota motoru. Kola zběžně. Karoserie padá na přední sloupky a jezdec vyráží na trať…

Ve fotogalerii vám přináším ochutnávku, jak týmy Old Star a GT-R mění baterii. Zajímavé pozorovat mechaniky v akci.

Ve vedení stále team Masters před Old Star týmem a třetím RC Elišky Junkové. Masters jede vyrovnaně a má rychlou výměnu baterií. Tým Masters půjčil LiPo baterii týmu Elišky Junkové. Mají se svými bateriemi problémy. Na začátku řešíli kola, nyní kapacitu…

Máme cca hodinu a půl do konce. Masters team má náskok cca 15 kol před druhým týmem RC Elišky Junkové a třetím Old Star teamem. Na foto jsem zachytil výměny baterií a Karel Martinec natočil výměnu baterií v teamu Masters. Večer bude video z celého dne včetně zajímavých okamžiků. Nebude chybět start, průběh a konec včetně vyhlášení.

Hodinu před koncem přebere za Masters team Igor Vlahovič a dovede model snad do vítězného konce. Tedy cca 1é minut před koncem předá pilotáž některému z kolgů a bude točit konec. Snahou týmu Old Star je stáhnout cca 2 kola ztráty na RC Elišky Junkové…

Takže máme cca 10 minut do konce. Igor Vlahovič zajistil svému týmu náskok 17 kol a jízdu dokončí kolega Marek Pilát.

Ale naprosto neuvěřitelný boj mezi týmem RC Elišky Junkové a Old Star týmem. Pouze necelá dvě kola rozdíl a rozhodovala výměna baterií. Po 10. hodinách minimální rozdíl.

Nejrychlejší výměna baterií bylau týmu Masters cca 35 sekund. tedy necelé kolo. Já jdu dokumentovat konec závodu na kameru a foto. Jsem zvědav na reakce týmů. Úžasná atmosféra… Pořadí máte na poslední fotce.

Takže posledních 10 minut bylo fantastických. Konec závodu je na videu a jsou tam jasné emoce, radost týmů. Všechny týmy dokončily !!!

Vítězem závodu se stal team Masters, na druhém místě skončil RC klub Elišky Junkové. Třetí dojel velmi těsně Old Star team. Globus team udržel 4. pozici. jak to dopadlo dále se podívejte na masteers. Máte tam výsledek.

Jdu na vyhlášení a bude tisková konference s třemi best týmy….

Pošlu vám foto z vyhlášení a najelo se do 300 km v ideální stopě. Vydržte prosím…

Takže je tu závěr dnešního dne. Chtěl bych poděkovat následujícím aktérům, kteří přispěli ke zdárnému průběhu celé akce a bez kterých bych toto nikdy neuskutečnil. Je to:

RC klub Slavkov (ARC Slavkov) – tento klub poskytl naprosto perfektní zázemí pro tuto akci. Krytá depa, kratá tribuna, toalety, parkovací plochy, ozvučení, bufet u dráhy s bohatou nabídkou jídel a pití. V neposlední řadě hladký asfalt a bezpečná trať. Samozřejmě byl sponzorem cen. Toto vše dnes mohli vyzkušet po dobu 10ti hodin jezci 8. týmů… Zapoměl jsem na něco ? Myslím, že ne. Martin Bayer byl k dispozici a vždy ihned přijel a zařídil potřebné. Když nebyl on, přijel jeden ze správců klubu. Díky těmto lidem. Zavolal jsem a bylo zařízeno. A úplně první ano této akci řekl ředitel klubu – Dušan Bayer. tomu děkujeme všichni společně. Samozřejmě jsem nezapoměl na pana Vladmíra Šeligu, který zajistil koaxiální kabel a vše spojené s měřením a zajistil zesilovač. Děkuji ti Vláďo.

RC Car Clan Brno – vyšel mi vstříce a poskytl časomíru Laps Free. Klub přijel ve čtvrtek před akcí a ochotně ozkoušel jak měření AMB, tak i zvuk. Dnes 8.8.2010 po restartu windows se program spustil a jel naprosto bez problémů až do úplného konce. Navíc kromě mě Jirka Hájek komentoval ve volném čase pořadí. Ale i zástupci jiných týmů pomáhali. Tento tým nejen dobřel jel (měl 3 týmy v ohni), ale odvedl neskutečný kus práce a já se nedivým že jejich offroad závody jsou navštěvované. Kluci jen tak dále. Spolupráce s týmem portál Masters ještě probere později.

Chtěl bych poděkovat Pavlovi Hrbáčkovi z týmu Globus za pomoc při focení vítězů. Dále pak Karlovi Martincovi z RC EJ za pomoc s kamerou. Já vyhlašoval, oni pracovali za mě.

Děkuji všem týmům za účast. Všichni podali skvělé výkony, slušně se chovali a při odchodu byl pořádek.

Já už asi nic nemohu dodat. Nyní zpracuji videa, který budou po 10. minutách na Youtube. Pak spojím vše a dám link ke ztažení. Ke stažení bude i pdf soubor s výsledky – koncovými. Takže já jdu ještě pracovat, ať to dnes ještě máte….

Zde zatím máte ke ztažení VÝSLEDKY.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě něco na závěr: děkuji mojí technice, která pomohla tvořit online report, videa, foto. Vše ok. A ještě malý bonus v podobě videa od Karla Martince – ukázka výměny LiPo baterií u týmu Masters…

 

 

Zde je ke stažení celý záznam a foto v zipu.