TECH: Ultramat 16, připojení k PC

Igor Vlahovič


<p>
<b>Aktualizováno: 30.9.2010 – video</b>
</p>
<p>
Dnes vám představím nabíječ Ultramat 16 od fy Graupner. Tato nabíječka má jednu velkou
výhodu v podobě možnosti připojení jak na 12V, tak i na 220V. A to pomocí <!– separe –>vestavěného zdroje. Její
výčet funkcí je poměrně široký a navíc ji můžete připojit pomocí USB kabelu k vašemu PC (laptopu) a
na monitoru sledovat průběh nabíjení / vybíjení. Data si pak můžete uložit a kontrolovat stav vašich
článků v historii.
</p>
<p>
Nejprve vám představím nabíječ v kostce a pak přejdu k vlastnímu otestování přístroje včetně prvních zkušeností s programem LogView V2.
</p>
<p>
<b>Technické specifikace přístroje Ultramat 16</b>
</p>
<p>
Operační napětí: 11 – 15V/8,5A DC, 100 – 240V AC (zdroj integrován)
</p>
<p>
Články možné nabíjet: 1 – 14 NiXX, 1 – 6 článků LiPo, Lilo, LiMn, LiFe, 1 – 6 acid článků
</p>
<p>
Nabíjecí proud: 0,1 – 8A (max 50W) při napájení z 12V, 0,1 – 8A (max 80W) při napájení z 220V
</p>
<p>
Vybíjecí proud: 0,1 – 5A (20W)
</p>
<p>
Rozměry: 168x164x61 mm
</p>
<p>
Váha: cca 830g
</p>
<p>
Balancér: vestavěný v přístroji
</p>
<p>
Chlazení: aktivní i pasivní
</p>
<p>
Součástí balení je kabeláž včetně USB propojovacího kabelu k PC, redukce na připojení k autobaterii, adaptéry pro připojení Lixx článků a kabel 220V. Software LogView V2 a ovladače k virtuálnímu COM portu si musíte stáhnout individuálně.
</p>
<p>
Výčet funkcí nabíječe je rozsáhlý. Máte k dispozici automatické programy na NIxx akumulátory včetně cyklování, dále pak manuální programy pro LiPo a ostatní články. Pro každý typ je možné nastavit vybíjení atd. Máte možnost nastavit kapacitu sady, aby nedošlo k překročení kapacity. Při startu nabíječe si můžete aktivovat SAFETY TIMER a BUZZER (zvukovou signalizaci).
</p>
<p>
Display je modře podsvícen a zobrazuje základní info (viz foto) – tedy kapacitu, čas nabíjení, napětí celkové atd. Dále pak pomocí tlačítek + a – můžete sledovat napětí na jednotlivých článcích, vnitřní odpor baterie (u NiXX) a vstupní napětí.
Podrobněji vám napoví <a href=“http://ulozto.cz/6005210/manual-ultramat-16.pdf
“ target=“_blank“>manuál</a>.
</p>
<p>
Při nabíjení a vybíjení se spouští větrák, který přístroj chladí. Je poněkud hlučnější, ale funguje 100%. Při hodinovém provozu se ani zdroj příliš nezahřál. Pokud to mohu srovnat s EKO SIX, tak zde je vše v malém prostoru a nabíječ dost hřál i přes chlazení větráčkem.
</p>
<p>
Prvně jsem nabíjel a pozoroval průběh nabíjení / vybíjení pouze na nabíječi samotném. Ale rád poznávám nové a tak jsem začal sbírat informace o možnosti připojení k PC přes USB port. Trochu mi to dalo práci sehnat jak software, tak ovladače. Ale nakonec jsem vše úspěšně rozjel. A jak na to ?
</p>
<p>
Nejprve je potřeba stáhnout <a href=“http://ulozto.cz/6005230/cp210x-vcp-win-xp-s2k3-vista-7.exe“ target=“_blank“>ovladač</a> a <a href=“http://ulozto.cz/6005254/logviewinstaller-2.4.9.327.exe
“ target=“_blank“>program</a>. Potom nejprve nainstalujete ovladač, pomocí kterého se vytvoří virtuální COM port pro váš nabíječ. Posléze nainstalujete program a v něm nakonfigurujete zařízení.
Pokud jste vše provedli korektně, po spuštění např. nabíjecího procesu uvidíte na obrazovce průběh. A to v několika možnostech: graficky, v tabulce, číselně atd.
</p>
<p>
Celý proces je možné nahrávat, ukládat si data pro pozdější užití. Díky tomuto máte možnost sledovat průběh cyklu po sekundách a velmi podrobně. Můžete tak například sledovat stav vašich článků od jejího zakoupení do dané doby. Možností máte i mnohem více. Já sám jsem teprve
na začátku poznávání.
</p>
<p>
Na foto níže vidíte příklady. Ještě se pokusím vytvořit krátké video z praktického využití přístroje a programu Log View 2.0. Bude to součástí tohoto článku v krátké době.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/57O_oHN68iY?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/57O_oHN68iY?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>