Brno 20.12.2008 – micro v Brně

Igor Vlahovič


V pořadí třetí závod seriálu Brno – Březí – Hodonín se nyní konal v Brně. Přesněji řečeno v sokolovně v Brně – Bosonohy. Účast byla tentokráte nižší než obvykle. 6 jezdců kategorie OPEN a 19 kategorie 180. Stále je 180ka na výsluní a asi to tak bude i příště. I když někteří piloti kategorie 180 přejdou do OPEN. Aby tam zkusili poměřit síly se současnými piloty. Kdo to bude se nechte překvapit a pokud to tušíte, nikomu to neříkejte…

Méně pilotů, o to větší zábava. Člověk by řekl, že se zde nezávodí o milion korun, ale nervy pracovaly občas naplno a vzduchem létala ostrá slova. A že to bylo ostré vám mohu potvrdit. Ale nakonec vše dospělo ke kýženému konci a lidi se přece jen dohodli.

V pátek se stavěla dráha. Více lidí, více ví ? Omyl. Každý do stavění hovořil a zatímco dráha na XRAY Challenge je do cca hodiny hotová, zde to bylo delší. Ale nakonec došlo k souladu názorů a výsledek tratě vidíte na fotce. Nyní tedy už k závodu samotnému…

OPEN

Jak jsem psal výše – 6 jezdců. Menší počet, jedna skupina. Ale hned tři esa v rukávu přátelé. Dva podvozky Xray M18 PRO a jeden Scalpel. V plné palbě piloti létali šikanou na konci rovinky, stíhali se v ostrých vracečkách. Nedali si ani centimetr. Když jsem viděl mladého Neubauera, jak létal se Scalpelem, tajil se mi dech. Marek Schiller občas chyboval a tak ztrácel. Do toho ladil Tekin. Mladý Hájek se na malých tratích neztratí. Všichni tři najížděli 29 – 30 kol a bylo to o chybách. Nakonec se z vítězství radoval Jarda, druhý skončil Marek a třetí Sváťa. Skvělá jízda a podívaná a bez dohadů. Krása, krása a zase krása…

180

Zde to bylo nejprve v klidu a pohodě. Tedy jen do finálových jízd. Rozjížďky byly vyrovnané a hned ti nejlepší najížděli 30 kol. Samozřejmě piloti 2WD s přehledem. 4WD se museli mnohem více snažit. Ale skupiny byly vyrovnané a byl klid. Ale přišlo první finále a došlo ke slovní přestřelce. A dosr ostré. Mezi kým a proč ? Zbytečné to zde rozepisovat. Já jen poslouchal a držel se v ústraní. Ale fakt je ten, že 5 pilotů v A finále bylo hodně vyrovnaných a dva zase závodili spolu. A tak pouštění byl problém a lidé se prostě nemohli dohodnout, co je je správné dělat při předjíždění. U druhé a třetí jízdy už byl klid.

Naprosto precizně jel Lukáš Diblík v A finále a neměl soupeře. Byl tak rychlý, že jsem ho i já pouštěl bez okolků, když mě dojel (a nebyl jsem o kolo zpět). Nebudu osobně blokovat někoho, na koho prostě nemám a sám budu ztrácet. Lukáš najel i 32 kol. Bylo to vyrovnané mezi Víťou Parákem, Pavlem Schillerem, Láďou Mlčákem a mnou. Lukáši stačil jen Vít a Pavel. Já ne. Možná jen jednou, kdy jsme čtyři najeli 31 kol. Já soupeřil s Láďou a i toho jsem občas pouštěl… Nanda jede skvěle jako nikdy, ale znovu opakuji, 2WD mají navrch. I když Pavel je potrápil, to ne, že ne. Ale moje kombinace DX3R, Nosram Razor Evolution…. paráda. Co na tom, že jsem celkově skončil 5tý ? Ale jak se mi to řídilo. Martin Láska si to v Ačku rozdával s Drahošem Hejtmánkem. Oba si to užili na 100%.

V B finále si to rozdávali Milan Parák, Tomáš Vyleta a Martin Skorupski, který také řídí s DX3R. A až otočil křídlo opačně, zajel svoji jízdu dne a najel 28 kol. Porazil v poslední jízdě oba soupeře. Ale Bčko vyhrál Milan. Ale Martin rozhodně nedělá ostudu SVK teamu.

C finále bylo v režiji Vaška Fišera, který mi na poslední finále půjčil čepičku ve stylu Santa – Klause, ale ta mi k lepšímu výsledku nepomohla.

Myslím si, že někdy méně znamená více. Napsal jsem to stručně, ale jasně. Tempo ve 180kaách udávají 2WD stroje. Open má méně pilotů, ale to už příště bude jinak. Nechybělo obřerstvení, krásné poháry pro vítěze a kamarádské loučení všech účastníků.

Asi bych vám všem měl popřát hezké Vánoce 2008 a ať pod stromečkem najdete nějakou tu RC blbůstku 🙂