MATEK H743 WLITE testování funkcí

Igor Vlahovič


Z důvodu bezpečnosti FPV letu a zamezení ztráty RC letadla jsem zakoupil řídící jednotku MATEK H743 WLITE. Dříve jsem používal řídící jednotku ZEUS F7, která mi pouze zprostředokovala OSD údaje do digitálního obrazu. Letadlo však při ztrátě obrazu nebo řídícího signálu nebylo schopno letět zpět na místo startu a mělo nastavený pád ve vývrtce.

Pořízením výše uvedeného FC (Flight Controlleru) jsem úroveň FPV letu s modelem letadla povýšil o několik stupňů výše. Protože to, co tato jednotka umí je srovnatelné s tím, co umí například drony od DJI. Níže vám dávám odkazy na technicko specifikaci a zapojení FC včetně popisu funkcí, kterými disponuje. Toto zde nebudu rozebírat, neb manuál je hodně dlouhý a podrobný.

V uvedeném videu vás laicky pokusím seznámit, co jsem musel provést, než jsem šel na první testovací let. Po úvodu se přesunu na louku a zde pak ukazuji letové funkce.

Ve zkratce seznam funkcí, které mám na vysílači aktivní. Jejich použizé mi hlásí systém:

– autostart modelu po odhození
– parkování modelu na místě
– návrat domů na místo startu
– FAIL SAFE při ztrátě řídícího signálu
– letové režimy angle, horizont, acro a manual
– držení výšky
– držení směru letu
– autotrim
– autotuning

Odkaz na specifikaci jednotky: https://www.rotorama.cz/ridici-jednotky/matek-h743-wlite

Odkaz na manuál funkcí jednotky: https://github.com/iNavFlight/inav?fbclid=IwAR3EVf6svAhDpv0rt1zZu1LTryuHFQ1irTq2-Ct-GpOId0bIIwvldNf2aW0