FPV Quad vs voda

Igor Vlahovič


Utopit dron není radostná událost. Většinou i po rychlém vytažení v vody a úspěšném vysušení nemusí vždy vše 100% fungovat. Může vás postihnout oxidace apod.

Proto se mnoho pilotů vyhýbá vodním tokům, aby tak eliminovali riziko kontaktu s vodou.

Samozřejmě i já mám zkušenosti s vodou a to v podobě potopení a opětovného startu dronu DJI Phantom F300. Tenkrát jsem použil prostředek NANOPROTECH ELECTRIC. Kompletně jsem dron rozebral a všechny části naimpregnoval. Jenže ve stroji v té době byla jedna řídící deska s regulátory v ramenech, barometr a GPS modul. Samozřejmě baterie v těle dronu. Kamera na dronu nebyla. Pouze GoPro v plastovém obalu. Pak jsem jednoduše přistál do vody a posléze nastartoval motory a vzlétl. Trochu HARD CORE přistup, ale ten přípravek lidé nazývali podvodem. Ale já jsem takto otestoval modely aut, kopteru a nikdy jsem neměl problém. Asi jsem měl štěstí.

Ovšem kolega Tomáš, co létá FPV a má několik FPV strojů si dal práci a vytvořil zcela odolnou FPV kopteru, která může v klidu spadnout do vody. A pokud neklesne do hloubky, je schopen nastartovat a odlétnout. V podstatě vytvořil ponorku.

Jenže aby mohl tohle provádět a v klidu létat nad vodou, musel vše dokonale utěsnit. A ne tak sparťansky jako já přípravkem NANOPROTECH ELECTRIC. Vše rozdělal a zalil silikonem KotKing. A musel to udělat dokonale u celé elektroniky: baterie včetně balančního konektoru, FC a ESC desku, GPS modul, video vysílač. Nesměl zapomnět na FPV kameru. Prostě dokonalá příprava a pak se dá provést toto, co uvidíte.