DJI Mavic 3 – vlajková loď DJI

Igor Vlahovič


V současné době je mezi drony určenými pro širší veřejnost vlajkovou lodí DJI Mavic 3 ve verzi Cine. Existuje i levnější varianta, o které se zmíním níže. Samozřejmě se Mavic  3 se dodává i ve speciálních provedeních například s INFRA kamerami apod. Ale to jsou drony určené spíše pro komerční a specializovaná odvětví.

Konstrukce a velikost

Mavic 3 má samozřejmě opět skládací konstrukci. Je však oproti jiným dronům se skládací konstrukcí větší a také těžší (900g verze Cine). Velikost je vyvážena kvalitní kamerou včetně teleobjektivu, dlouhou dobou letu a tichým chodem.

Varianty Mavic 3

DJI má na trhu Mavic 3, Mavic 3 Cine (která je nejvyšší řadou) a pak Mavic 3 Classic (tomu chybí teleobjektiv).  Níže uvedu vlastnosti pro všechny varianty plus co má která navíc nebo co tam chybí. Podrobné specifikace opět na odkazech na konci článku.

Princip přenosu obrazu

Pro přenos se zde používá nejnovější OcuSync O3+.  Jak je zvykem, dual mode je přítomen, ale můžete si sami zvolit, v jakém pásmu bude přenos probíhat.

Řízení dronu

Mavic 3 můžete ovládat buď klasickým ovladačem, kde vkládáte mobilní telefon. Máte-li tedy ovladač například z Mini 2, po jeho aktualizaci jste schopni napárovat Mavic 3. Verze Cine je pak dodávána s DJI RC Pro. Logicky si tento ovladač můžete pořídit samostatně a napárovat na něj drony s přenosem O3+. Ale nejedná se o levnou záležitost. DJI RC Pro disponuje HDMI rozhraním, takže zde lze například připojit DJI Goggles pomocí HDMI kabelu. Nechybí slot pro Micro SD a USB C. Ovládání je každopádně přesné. Jen před aktualizacemi se mi zdálo (při testech) poměrně ostřejší řízení i v CINE a NORMAL letovém režimu. Čekal jsem jemnější regulaci.

Letové režimy, doba letu

U všech verzí Mavic 3 jsou režimy Cine, Normal a Sport.

Cine – rychlost 18km/h a lze se dostat na cca 40 minut

Normal – rychlost letu cca 54km/h a na 40 minut se lze dostat.

Sport – rychlost cca 75km/h doba letu kolem 25. minut

Aktualizace pak trochu vyhladila jemnost nástupu akcelerace a už se to při testech nezdálo tak ostré. Můžete si to v nastavení parametrů změnit formou úpravy křivky.

Doba letu záleží samozřejmě na okolních podmínkách.

Odolnost proti větru

Vítr zvládá Mavic 3 v klidu kolem 60km/h náraz. Přitom specifikace hovoří o 44km/h. Ale moje testování ukázalo, že náraz 60km/h ustojí. Pokud ve sportu dokáže letět přes 70km/h, logicky by měl vítr kolem 60km/h ustát. S ohledem na opatrnost, ale dávám pozor, za jakých podmínek poletím i s ohledem na návrat z větší vzdálenosti. Pokud letím od sebe proti větru, zpět se vždy vracím v úsporném režimu.

Dosah

Papírové hodnoty jsou dost nastřelené. Ale s O3+ přenosem není problém se v otevřeném prostranství dostat klidně na 5km. Test spojení proběhl na 4km přes zarušenou oblast bez letu (čisté spojení vysílač / dron) a vše v pohodě. V zarušené oblasti se pak dle podmínek dostanete na cca 2,5km. Za zcela ideálních podmínek se však lze dostat více jak 5km daleko.

Jištění dronu

Mavic 3 disponuje senzory na všechny strany. Tím pádem pak funguje Actice Track včetně vyhýbání se překážkám. Tady je však dobré aktualizovat dron, protože první kusy se vyznačovaly neklidem v režimu Active Track a vzít Mavic 3 do lesa na průlet byl docela hazard. I při vyhýbání se choval nervózně. Ideál proto vyzkoušet na volném prostranství, jak se dron chová a teprve pak ho vzít na ostrou sledovací akci. Jako u všech DJI dronů nechybí návrat na místo startu při ztrátě signálu, visení anebo přistání (dle nastavení). Na senzory bych se 100% nespoléhal, protože nemusí zachytit některé objekty (tenké větvičky apod.). Lepší je se spolehnout na svoji osobní obezřetnost.

Kamera

Mavic 3 (Cine) ma krom hlavní kamery také teleobjektiv. Díky němu lze provádět zoom a do určité velikosti je kvalita obrazu pořád velmi dobrá. Mavic 3 Classic teleobjektiv nemá. Kamery se u jednotlivých  dronů liší a doporučuji se podívat na podrbnou specifikaci na odkazech níže.  Za zmínku stojí možnost DNG, panoramatické focení, timelapse, hyperlapse. Každopádně i verze Classic nabídne perfektní výstupy. U všech verzí nechybí Quick Shots a díky senzorům pak Point of Interest a Active Track.

Kamera je samozřejmě zavěšena na 3 osém gimbalu. Plus obraz je samozřejmě stabilizován elektronicky.

Baterie

HV LiPol 4s o kapacitě 5000mAh dokáže udržet Mavic 3 ve vzduch přes 40 minut.

FPV brýle a Mavic 3

Pokud máte verzi s ovladačem DJI RC Pro není problém připojit brýle DJI Goggles přes HDMI. Připojit ale můžete jakkoliv FPV brýle s HDMI rozhraním a pokud budou mít alespoň 1080p rozlišení, zážitek bude velmi dobrý. Bezdrátově to zatím nejde připojit k DJI Goggles 2 ani k DJI FPV Goggles V2. Zda to někdy dostane podporu bezdrátově, toť otázka.  Další možností je VR Mode přes aplikaci Litchi (vložením telefonu do VR brýlí a rozdělení obrazu na dvě poloviny).

Mavic 3 je v současné době vlajkovou lodí. Dokáže uspokojit hodně náročné uživatele.  A pokud nepotřebujete ty nejlepší parametry, verze Classic by vám měla postačovat.

Odkazy na podrobnou specifikaci

Mavic 3 (Cine)

Mavic 3 Classic