DJI Mini 2 dron který má stále co nabídnout

Igor Vlahovič


Zhruba před 2. lety jsem měl možnost otestovat DJI Mini 2. Stačilo pár testů a věděl jsem, že ten dron má potenciál. Malý, lehký (250g) a především velmi skladný. Dodnes jej mám ve svém letovém parku. Sice jej již aktivně nepoužívám , ale na dovolené a při natáčení několika komerčních záležitostí (ano i v kategorii Open lze udělat zakázku bez nutnosti vyšší kategorie) si místo najde.  Nyní vás seznámím s parametry a zároveň uvedu moje zkušenosti s tímto drobkem.  A ideálně na několika místech porovnat s DJI Mavic Mini, který byl úplně první vlaštovkou droníků do 250g z produkce DJI.

Konstrukce a velikost

Před tímto modelem byl ještě DJI Mavic Mini, který vypadá na první pohled identicky. Ale tento dostal pevnější plasty oproti Mini jedničce. Po složení se vám vejde pomalu do kapsy od kalhot a vysílač je pomalu větší jak samotný dron.

Princip přenosu obrazu

Na rozdíl od Mini 1, která používá klasickou WiFi pro komunikaci, zde byl nasazen OcuSync 2.0. Režim Dual Mode umožňuje přepínání mezi pásmy 2,4 a 5,8gHz. Tím pádem je spojení mnohem stabilnější na větší vzdálenosti.  Latence při přenosu obrazu je samozřejmě znát, ale nijak vás neomezuje při natáčení a focení.  Dá se samozřejmě ručně zvolit pásmo na přenos a mnohdy je lepší zvolit 2,4ghz. Pro náhled obrazu využijete mobilní telefon, tablet s Android nebo Aple. DJI FLY je aplikací pro nastavování, náhled obrazu a pro dohledání drona pomocí FIND MY DRONE.  Nechybí letový deník v podobě historii všech vašich letů. POZOR! DJI FLY se pro Android již nenachází v Google Store, musíte ji stáhnout přímo ze stránek DJI.

Řízení dronu

Dron se řídí klasickým páčkovým ovladačem, kde telefon se vkládá nahoru nad vysílač do držáku. Přenos opět Dual Mode a jde to ruku v ruce s přenosem obrazu. Ergonomicky se vysílač drží dobře, jen musíte mířit anténou, která se vysouvá nahoru směrem, kde se nachází dron. Anténu nelze naklápět, jak bylo zvykem u ovladačů Mavic Pro, Phantom, Spark atd. Lze nastavit citlivost řízení přes DJI FLY. Jeho výdrž je zcela dostatečná.

Letové režimy, doba letu

K dispozici jsou režimy Cine, Normal a Sport.

Cine – 20km/h a lze se dostat na 25 minut

Normal – rychlost letu cca 36km/h a opět kolem 25 minut. Když jsou hodně dobré podmínky a baterie v Top stavu, letíte i 27 minut.

Sport – rychlost cca 56km/h doba letu kolem 15. Minut

Vítr zvládá Mini2 do rychlosti 60km/h. Až jsem byl občas překvapen, s čím si opravdu poradil. Ale vždy je potřeba opatrnosti.

Dosah

OcuSync 2.0 je velmi stabilní přenos i na delší vzdálenosti. Samozřejmě při záletu za překážku na delší vzdálenost nebo horizont ihned spojení padá. Ale na volném prostranství bez rušení není problém doletět i na hranici 11km, kde je SOFT pojistka a dron se začne navracet (na kanále YT lze dohledat tyto testy). Takže na klasické podmínky i v letu blízko zástavby nebude problém.

Přenos OcuSync 2.0

Jak již bylo uvedeno, tento typ přenosu byl nasazen již u modelů DJI Mavic 2 Pro, Zoom a byl nástupcem staršího OcuSync 1.0, který dostal DJI Mavic Pro / Platinum. A jde opravdu o velmi stabilní přenos.

Jištění dronu

Mini2 je vybaven autopilotem, který dron při ztrátě signálu dovede na místo startu. Lze nastavit i možnost visení  a nebo přistání. Dron najdete v případě dřívějšího přistání nebo nehody pomocí FIND MY DRONE v aplikaci DJI FLY. Dron nemá senzory, pouze má spodní na přistávání a kontroly místa startu.  Bez GPS se pak aktivuje Optický Senzor, který vám dron udrží na pozici do výše cca 10m. Při špatném osvětlení pak přestane fungovat spodní optika a letíte v režimu ATTI, kde dron nedrží polohu, pouze výšku.

Kamera

Pro méně náročné uživatele by mělo rozlišení 4k/30fps bohatě stačit. Senzor je menší, ale na poměry takto malého stroje podává Mini 2 velmi slušné výsledky. Na podrobnou specifikaci kamery a dalších parametrů máte níže uveden link na produkt. Potěší focení do RAWu a můžete se těšit na základní letové režimy, tzv. Quick Shots.  Díky absenci senzorů nepočítejte se sledováním objektu, byť to je možná pomocí aplikace Litchi. Můžete však provádět Zoom a to jak ve videu, tak i ve foto. Ale pak počítejte se ztrátou kvality obrazu. Nejméně to je znát při 4k rozlišení samozřejmě.

Baterie

Kapacita je 2250mAh a jedná se o LiPol 2s. Když vezmeme průměr doby letu 25 minut (Normal Mode), pak je doba letu dostatečná. Pokud nechcete dlouho čekat na nabití, pak doporučuji USB C nabíječ minimálně o 45W výkonu. Velkým plusem tohoto dronu je, že ho nabijete z jakékoliv Power banky přímo v terénu a není potřeba přístup k 220V.

FPV brýle a Mini 2

Pokud si chcete užít FPV pohled z dronu pomocí brýlí, tak zde přímá podpora není. Ale jsou tu určité možnosti, jak se pohled přes brýle dopřát. Pokud máte aplikaci Litchi, tak ta podporuje VR Mode. V tom případě zapnete rozdělení obrazovky na dvě části, vložíte telefon do plastových a cenově dostupných VR brýlí a můžete letět. Rozlišení se samozřejmě s 1080p zmenší v závislosti na celkovém rozlišení telefonu.  Nechybí kompletní telemtrie. Pozor DJI FLY VR Mode nepodporuje. Pokud chcete lepší obraz, pak lze koupit DJI FPV Controller, který podporuje Mini2 a HD výstup. A pomocí kabelu pak připojíte DJI Goggles brýle bílou edici nebo Racing edici. A nebo pak sdílíte obraz přes WiFi převaděč. Ale tam se násobí už tak velká latence obrazu.

Zde máte odkaz na stránky DJI, kde najdete podrobnou specifikaci dronu. Osobně za mne: poměr cena/výkon je velmi dobrá. Ano, máme tu nástupce DJI Mini 3 Pro, která nabídne 4K/60fps, vertikální kameru, senzory, citlivější optiku včetně D-Cinelike režimu. Ale opravdu záleží na preferencích uživatele.

https://www.dji.com/cz/mini-2/specs