DJI FPV vs DJI Avata srovnání

Igor Vlahovič


Měl jsem možnost otestovat díky smartwear.sk dva FPV stroje z produkce  DJI a díky tomu mě oslovila právě DJI Avata. Nyní vám přiblížím hlavní rozdíly mezi těmito dvěma drony.

Konstrukce a velikost

Oba drony jsou 4 motorové a mají pevnou konstrukci. Avata má kompaktnější tělo s ochrannými oblouky kolem vrtulí. A proto subjektivně vydrží i díky váze nárazy (záleží však na rychlosti a do čeho narazí). DJI FPV při pádu z větší výšky může snáze přijít o rameno s motorem, zlomí se vrtule apod. Na oba se však dají sehnat náhradní díly včetně kamery a gimbalu a při troše šikovnosti lze provést opravu osobně. Jen počítejte s poměrnou náročností, alespoň u DJI FPV. DJI FPV je osazeno led diodami v ramenech, kde lze i volit barvu. Avata má jedinou komunikační diodu nahoře u GPS, kde vidíme, jaký letový režim letí, zda dochází baterie a zde je spojena s vysílačem. DJI FPV váží 795g, Avata pak 410g.

Princip přenosu obrazu

Jak DJI FPV, tak DJI Avata jsou zástupce FPV dronů. Takže obraz se přenáší do FPV brýlí a součástí obrazu je kompletní telemetrie. Samozřejmě lze drony ovládat na VLOS (tedy vizuálně na ně koukat a řídit je). U obou dvou lze po připojení telefonu s aplikací DJI FLY sdílet obraz z brýlí na obrazovku telefonu. Tam je však přenášen pouze obraz bez telemetrických údajů. Obraz je v případě DJI FPV posílán v rozlišení 1080/60, Avata dle typu brýlí 1080/60 nebo HD 910/60. DJI FPV se připojuje k brýlím DJI FPV Goggles V2, Avata pak je dodávána v kombu s DJI FPV Goggles V2 a nebo novějšími FPV Goggles 2. Goggles 2 v DVR záznamu (záznam letu do brýlí) má komplet telemetrii. U starších brýlí je k dispozici txt soubor se základními letovými daty. Oba přenosy jedou na verzi OcuSync 3.0 a je tam velmi malá latence při přenosu obrazu, průměr 40ms.

Řízení dronu

DJI FPV i Avata můžete ovládat klasickým DJI FPV Controllerem V2, tedy páčkovým ovladačem s programovatelnými tlačítky. S tímto ovladačem lze létat kromě klasických letových režimů Normal, Sport také manuální režim. Oba pak lze ovládat Motion Controllerem bez možnosti manuálního řízení. S Motion ovladačem jste limitováni pohybem. Není možné couvat, letět vpravo, vlevo a stoupat , klesat přímo kolmo.

Letové režimy, doba letu

Oba mají režimy Normal, Sport a Manual. Normal a Sport plná stabilizace pozice a výšky. Můžete naklápět kameru nahoru a dolů a je gimbalem vyrovnávána kamera ve svislé poloze. Nikoliv v horizontální. DJI FPV má i přední senzory, které upozorňují na překážku, ale nazastaví dron.  Avata ničím takovým nedisponuje. Oba ale mají spodní senzory pro asistenci na přistání. Oba mají senzory na držení pozice v případě absence GPS.  DJI FPV má celkově mnohem větší výkon. Jeto dáno motory a také 6ti článkovou LiPol baterií.

Normal – DJI FPV letí 50km/h Avata 30 km/h. Doba letu dle podmínek FPV 16 minut, Avata 15 minut

Sport – DJI FPV letí 100km/h, Avata pak 50km/h. Doba letu FPV 9 minut, Avata 11 minut

Manual  DJI FPV může letět i 140km/h, Avata v bezvětří dosáhne průměrně 75km/h. FPV je na 10% kapacity klidně za 4 mnuty. Avata pak kolem 6 minut a méně.

Dosah

Přenos OcuSync 3.0, řídící signál Controller 2 2,4gHz, obraz Avata 5.8gHz. DJI FPV pak obě frekvence pro obraz a lze použít Dual mode. Když se budeme bavit o CE vysílacím režimu, pak oba bez problémů doletí 4km daleko.  Spíše je to omezeno kapacitou baterie. A taky záleží na okolních podmínkách. Co se týče průchodu signálu překážkami, je potřeba otestovat konkrétní lokaci. Ale 180m lesa není problém proletět a prozkoumat. Beton je na tom o něco hůře. Ale pokud jste blízko, i tam lze možno například s Avatou provádět průlety.

Jištění dronu

Oba mají možnost nastavit si, co se má stát při ztrátě jakéhokoliv signálu. Standardně je navolen návrat na místo vzletu. Pokud vám přeci jen dron někde nouzově přistane například na kapacitu baterie nebo její napětí, připojíte telefon k brýlím a použijete v aplikaci DJI FLY funkci Find My Drone. A dle mapy a vaší polohy zapnuté v telefonu si pro dron jdete. Senzory na upozornění překážek jsem již zmiňoval a má to pouze DJI FPV.

Kamera

Oba stroje mají kameru na gimbalu která vám obraz stabilizuje ve vertikální poloze v režimech Normal a Sport. Obě kamery vám poskytnou 4k/50fps minimálně. Na podrobné technické informace doporučuji navštívit stránky výrobce dji.com. DJI FPV nemá vestavěnou stabilizaci obrazu, Avata disponuje stabilizací obrazu Rock Steady a Horizont Steady. Avata umí zápis gyro dat a pak je možné stabilizovat obraz  programu gyroflow. Obě kamery umí pořizovat foto ve formátu jpg. Obě pak mohou nabídnout D-cinelike pro další úpravu barev v postprodukci.

Baterie

DJI PFV má LiPol baterii 6 čl. o kapacitě 2000mAh, Avata pak 4 čl. Lipol o kapacitě 2420 mAh. Doby letu jsem zmiňoval výše.

FPV brýle

DJI FPV se dodává s setu s DJI FPV Goggles V2. Avata potom je k dispozici v kombu s brýlemi DJI FPV Goggles V2 a nebo novějšími Goggles 2. Ty jsou menší, lehčí, mají OLED displeje a disponují funkcí Head trackng. Navíc je zde nastavitelná dioptrie pro každé oko zvláště. DJI FPV Goggles 2 nelze prozatím připojit k DJI FPV a k jiným stavěným dronům vybavených DJI O3 Air Unit.  Ale má být v prodeji varianta Goggles 2, která bude podporovat O3 AU jednotku. Každopádně DJI Goggles V2 a Goggles 2 nepřipojíte standardně k dronům Mavic, Phantom apod.

Pro podrobnější informace o technických parametrech obou dronů přikládám linky:

DJI FPV

DJI Avata