Jedna lokace ze dvou pohledů

Igor Vlahovič


S kolegou Michalem Masaříkem a FPV pilotem Jirkou Bernovským jsme vyrazili na natáčecí trip do Polska. Objekt – opuštěná cementárna. Michal má DJI Mini 2, já létám DJI Avata. Takže oba naprosto rozdílné stroje. A v tomto článku bych rád vysvětlil rozdíly a možnosti těchto dvou dronů od DJI. A co s nimi dá natočit.

DJI Mini 2

250g droník, který umí nejvíce 4K na 24FPS. Ale, pokud dobře nastavíte kameru tak nemusíte mít ani ND filtry. Samozřejmě pak kolega umí dělat v postprodukci. Ale základ je natočit záběry, aby za něco stály. A pak další věc. Víte co chcete natočit, ale otázka je: mám do toho jít? Riskovat průlet tam tím otvorem a toz střechnou? Pozor! Neletí se FPV na brýle, ale koukáte jen na displej telefonu a nevidíte pořádně detaily. A Michal do toho prostě šel. Sice nepolotoval Mini 2 z jednoho místa jako já a chodil se strojem po place. Ale pak ho stejně někam poslal. Ale tak nějak s ním měl pořád VLOS kontakt. A prolétával i menší otvory, byť riskuje kontakt vrtulí s překážkou. Navíc Mini 2 letí na optiku, půokud nemá GPS. Ale když je špatné osvětlení, přepíná se dron do ATTI a nedrží pozici. o to to tam někdy bylo těžší. Ale nakonec se mu podařilo vytvořit toto video, která by ani člověk neřekl, že je točeno právě Mini 2.

Odkaz na kanál kolegy Michala Masaříka: https://www.youtube.com/@mmasproduction/videos

Samozřejmě nelze s Mini 2 letět svižněji přes 50km/h, nejde jej poslat kolmo dolů a pod úhlem. Ale jak je vidět, není to vždy nutnost. A pokud budete hodně šikovní a zapnete si FPV Mode. nějaký ten náklon taky dokážete pořídit.

DJI Mini 2

DJI Avata

410g vážácí Cinewhoop, který má jednu výhodu. Můžete s ním letět jako s Mini 2, protože v režimu Normal ( Sport) to drží polohu, výšku a můžete naklápět kameru nahoru a dolů. A díky zapnuté horizontální stabilizaci máte obraz krásně stabilní v horizontální poloze. Takže letíte a v podstatě natočíte záběry jako Mini 2. Letíte pomalu na brýle, vidíte detaily a prostě to pošlete do menších prostor. Pro klid, že tam máte ty ochranné oblouky. Můžete v letu sklápět kameru dle potřeby. Já ji nechávám stabilně rovně. A gimbal ji drží v daném úhlu. To ukazuje záznam níže.

A pak aktivujete Manual Mode a zde se kamera ukotví v úhlu náklonu, nic se nedorovnává. Vše se vypne a letíte naprosto volně. A posíláte to jak se vám zlíbí. Pak získáte dynamické záběry. Které jinak nejste schopni natočit. Na co si troufnete je zcela na vás. A pořád si říkáte: mám tam ty ochranné oblouky, tak kdyby něco…

Níže tedy ukázka jednotlivých záznamů pro vaši představu.

DJI Avata Normal Mode


DJI Avata Manual Mode