MR Cup Jedovnice online

Igor Vlahovič


Máme před sebou druhý závod seriálu MR Cup v Jedovnici. Čas vyšel, další povinnosti až zítra a tak jsem opět zde.

Včera jsem se vyhecoval ke kontrole mého modelu XRAY X1 2018. Zjistil jsem, že především zadní pneumatiky jsou už hodně opotřebované a moc materiálu tam již není. V podstatě šlo o papír a ne gumu. Možná to byl důvod, proč na minulém závodě auto nešlo naučit způsobnému jízdnímu stylu a tak nějak jsem s ním pral celou dobu.

Takže dnes nové Huddy obutí, včera pak doplnění oleje do centrálního tlumiče, namazání bočních stabilizátorů. A dnes se uvidí výsledek.

Účast velmi slušná, na celkové startovní osazení a pak podrobné výsledky najdete zde: https://www.myrcm.ch/myrcm/main?dId[E]=67438

V 9 hodin zcela jistě rozprava a pak začne závod. Současně opět řízený trénink.

Rozpravu vedl Pavel Magda, který bude za časomírou a doplni ho i Aleš Horák. Pojedou se 3 kvalifikace a pak 3 finálové jízdy. Nic nového. Nechybí náhradní díly v podání Daniela Holiše, bufet. Prostě komplet zázemí.

Závod začíná kategorie IYRC Kid – kategorie pro děti a začátečníky. Zde Sára Diblíková ukázala v první jízdě, že se s ní musí počítat. Pravdou je, že zde se většina pilotů učí správnou stopu, tak jako junior Aleš hHorák pod vedením otce. Stálicí je Matyáš Maixner, který už zkušenosti má.

""
Matyáš Maixner

Já jsem byl celkem kladně překvapen, protože po namazání nového pneu mi Formule poměrně dobře seděla a nemusel jsem se s ní až tak prát. Dokonce pomohl slabší převod. A moji skupině je Lukáš Diblík a ten nebude lehkým soupeřem. A s námi jede i zde Sára Diblíková. Samozřejmě je F1 početnou kategorií, těší se oblibě. V A finále bude opět těsno. Lukáš Hoch, David Douhlevski, Libor Holub, Aleš Horák. Ostatně výsledky – na ty se můžete podívat.

TC GT Stock 17.5 – tak to je kategorie pro vyznavače pomalejší jízdy a navíc hodně realistických karosérií. Ty modely na startu vypadají opravdu reálně a je na co se dívat. A zde budou kralovat oba Vaňkové. 14 jezdců v kategorii je taky důkazem, že je o tuto kategorii zájem.

1/12 Stock a v čele Petr Wittgruber. I zde jsou karoserie autentické, můžeme zde vidět například Porsche 911 GT3. V této kategorii jedou jezdci z RC klubu Svitavy.

""
Nádherné karoserie

TC Stock a slyšel jsem dnes poprvé napomenutí za narážení zezadu. Aleš Horák se opravdu snaží o kontrolu jízdy. A právě první skupiny je spíše „začátečnická“ Je slyšet často kontakt aut. Dnes menší účast než naposledy, ale zvučná jména stále zůstávají. Překvapením je třetí místo v kvalifikace pro Petra Rovného. Souboje Šimon Horák vs Karel Kratochvíl se dají očekávat.

World GT je poměrně rychlá kategorie. Na mechových pneu auta sedí jako přikovaná. Na startu nesmí chybět Michal Andrlík, který zanechal kategorie F1 a věnuje se nyní pouze této. Oba Vaňkové i zde na startu. Daniel Urban je na listině jezdců, zatím ale nedorazil. Jakub Vaněk vypadá na favorita, ale na záda mu bude dýchat nestárnoucí Miroslav Jurenka.

TC Open a extra rychlé modely na pneu. Tady bude zkoušet štěstí Maty Knopp, který si dělá mechanika na autě a otec může asistovat, jen když mu to syn povolí.  Konkurence tu je, ale Matty jedzí velmi dobře a to i s podporou Xray Teamu. Kategorii jede Dušan Bayer, který ji vyměnil za F1. Dnes je v této kategorii menší účast.

""
Aleš Horák

""
Aleš Horák junior

Druhé kolo pokračuje bez zpoždění. Junior Alešek horák se prý nerad fotí, ale já měl tedy štěstí.

V kategori IYRCA Kid startují také Lukáš Lelek, Tomáš Kodytek nebo i Samuel Dobeš. Ty děti si nedarují na trati ani centimetr.

Já jsem zjistil, že budu muset přední kola méně mazat, protože se mi auto zase začalo přetáčet. Nicméně pořád se F1 dnes řídí lépe, jak naposledy. Chvíli jsem se přetlačoval s jedním jezdcem o místo, jakoby už bylo finále. Zatím jsem se dostal na 11. pozici a to je start na B finále. Ale to se jeětě změní. Lukáš Hoch ve vedení a jsem zvědav, kdo mu bude sekundovat ve finále.

Kategorie GT Stock se zalíbila i Martinovi Janíčkovi z brněnského klubu.

Každopádně máme tady vítěze jednotlivých kategorií po kvalifikaci. V kategorii IYRCA Kid nalonec zabojoval vynikající Matyáš Maixner. Ve Formuli to nemohl být nikdo jiný, než Lukáš Hoch.TC GT Stock 17.5 patří Martiinu Šponarovi, což je překvapení. Petr Wittgruber má TQ v kategorii TC Stock 1/12. TC Stock 13,5 povede Šimon Horák. Jakub Vaněk potvrdil TQ v kategorii World GT. Karel Kratochvíl má TQ v TC Open a pozor: hned za ním je Maty Knopp.

""
Maty Knopp

Já jedu nakonec B finále, startuji z první pozice a za mnou je Sára Diblíková. Tak na tyto jízdy jsem velmi zvědav.

Finálové jízdy startují 13:45. A máme se na co těšit. Všichni ještě dolaďují svoje modely.

Finále IYRCA Kid bylo zajímavé. Je super sledovat tu snahu dětí zajet co nejlépe a soupeři nic nedarovat. Matyáš Maixner dokázal, že na první místo má.

Ve Formuli jsem jasně cítil, že Karla Krejčíka za sebou neudržím. A tak jsem ho pustil a udržel za sebou Lukáše Diblíka. Velmi zrychlil a nebo já pak ke konci jízdy zpomalil. A finále bude vévodit Lukáš Hoch, ale Aleš Horák když nyní druhý. Bude i v další jízdě?

""
Michal Andrlík

Velmi svižná je kategorie GT 1/12. Auta na mechových kolech sedí jak na kolejích. Petr Wittgruber první. Ale za jízdu se pořadí měnilo a to několikrát. Komentáře k jízdám nyní Aleš Horák.

Samozřejmě podívaná byla i na finále TC Stock. Šimon Horák potvrdil kvality a nechal za sebou Karla Kratochvíla. V dalších kolech se dá očekávat souboje Petr Rovný / Petr Wittgruber.

Jakub Vaněk zvítězil v GT nad Mirou Jurenkou. Zatím to vypadá na dominanci v této kategorii.

""
Sára Diblíková a Lukáš Diblík

Že mi ve finále ujede Lukáš Diblík, pak i Karel Krejčík, to je v pohodě. Prostě auto jede, tak jak jede. Ale jedu pořád stejně se mi zdá. Ale už mě málem předjela i Sára :-). No zlepšuje se, nedá se nic dělat. Jinak prvenství už má Lukáš Hoch, který dnes nemá soupeře. Ale další místa jsou zatím otázkou, jak dopadne pořadí.

Děti už si rozdělily místa na bedně. V podstatě Matyáš Maixner, pak Sára Diblíková a Lukáš Lelek.

Modely před každou jízdou musí na technickou kontrolu. Tady se měří světlá výška, hmotnost a i napětí na bateriích.

""
Technická kontrola

I ve finále B TC Stock jsou těsné souboje. Jirka Pavlovec chybou přišel o prvmí místo v souboji s Matyášem Maixnerem.

V průběhu dnešního závodu natáčím záznamy. Takže je pak zpracuji a bdue i video sestřih.

TC Stock je také kategorie, kde už se ví pořadí: Šimon Horák, Karel Kratochvíl a Petr Wittgruber.

Za malou chvíli se rozjede poslední finálové kolo. Tak vám zde napíšu pořadí na prvních třech místech.

IYRCA Kids

1. Matyáš Maixner
2. Sára Diblíková
3. Lukáš Lelek

F1

1. Lukáš Hoch
2. Aleš Horák
3. David Douhlevski

TC GT Stock

1. Martin Šponar
2. Jakub Vaněk
3. Jiří Vaněk

1/12 Stock

1. Petr Wittgruber
2. Tomáš Kembitzký
3. Radovan Konopík

TC Stock

1. Šimon Horák
2. Karel Kratochvíl
3. Petr Rovný

World GT

1. Jakub Vaněk
2. Miroslav Jurenka
3. Jiří Vaněk

TC Open

1. Karel Kratochvíl
2. Maty Knopp
3. Daniel Holiš

Nyní přijde na řadu vyhlášení vítězů a potom také tombola.