MR Cup 22.10.2022 reportáž

Aleš Horák


Máme za sebou první závod zimního seriálu MRcupu. Pojďme se na něj trochu podívat a shrnout si co nám přinesl.

Čtvrtek

Koberec jsme rozmotali již ve čtvrtek a nechali ho tam ležet až do startu závodu. Jestli to pomohlo, jsme věděli hned druhý den. Kober se aklimatizoval a po roční pauze a odležení vypadal celkem v pohodě.

Pátek

Halu jsme naplánovali otevřít kolem 18h a to se nám povedlo a za necelou hodinku už se trénovalo. Depo se plnilo a i nálada byla stále lepší a lepší. Koberec si začal sedat a nové věci na dráze jezdce bavili a to bylo asi to nejdůležitější.

Trať jsme volili krapet rychlejší a doplnili jsme jí zelenými koberci a z části i novým systémem vytyčení. Pěkná a přehledná dráha sklízela pochvalu především u jezdců co hůře vidí a to nás těšilo.

Pátek jsme zakončili posezením v hale a někteří by proseděli celou noc, což bylo i ráno vidět

Sobota

Sobotu nám otevřel volný trénink a následně rozprava. Startovní listina i díky přípravě na MČR byla parádní a i nálada v depu tomu odpovídala. Kvalifikace nám otevřela kategorie dětí s IYRCA modely. Nováčci i již zkušenější jezdci vyrazili na dráhu a pěkně se na ně koukalo. Jízdní styl zlepšovali v každém kole. Kvalifikace a i finálové jízdy ovládl Matyáš Maixner. Druhé místo Sára Diblíková, třetí místo a krásný progres ukázal Lukáš Lelek. Parádně se s dráhou popral i Tomáš Kodytek a svojí premiéru v okruhovém RC závodění si odbyl Aleš Horák jun.

Následovala kategorie Formulí. Zde Lukas Hoch opět ukazoval, že formuli má hodně hluboko pod kůží. Pomáhal i ostatním ladit modely a postupně zrychlovat. Zde se jeli dvě skupiny kvalifikací a i finálovek. Finále B ovládl skvěle jedoucí Lukáš Diblík a asi si musel vyčítat kvalifikace. V A finále dominoval Lukas, ale dál to byla už docela mela. Kluci Douhlevski, Tomáš Voborský, Libor Holub, Láďa Holásek, ale i já po nevýrazné kvalifikaci jsme si krásně zazávodili. Sem tam to někdo zahodil, sem tam to někomu chytlo – Světluš, ale závody to byly parádní.

Vítěz Lukas Hoch, druhé místo David Douhlevski, třetí Tomáš Voborský.

Kategorie Stocků – tři skupiny, startovka plná od žáků až po seniory. Tohle byl prostě wau efekt, který doplnili pěkné souboje jak juniorů ve finále B, tak Olivera Havránka a Adama Izsaye ve finále A. Ovšem „když dva se perou, třetí se směje“ a to v tomto případě platilo ve druhé a třetí jízdě. Po kontaktu díky velice těsnému souboji na sebe Oliver a Adam férově čekali a třetí v pořadí Šimon Horák se dostal před ně a už místo nepustil.

První místo Šimon Horák, druhý Adam Izsay a třetí Oliver Havránek. Vítěz B finále – Adam Rajniš a vítěz finále C Matyáš Maixner.

GT Stock 17,5 by se dal nazvat kategorií pro kluky Vaňkovi. Jirka a Jakub zde ukazovali, že i tento „slabší“ stock je parádní svezení a souboje blatník na blatník s maketovými karoseriemi je ještě o poznání zajímavější a hezčí pro diváka. Každopádně odjeli zbytku pole a závodilo se o třetí místo. Tam se moc pěkně prezentoval Tomáš Vostál . Jirka Ročnák a i Matyas Maixner. Jarda Horák měl tentokrát technické problémy a do soubojů ve finále moc nepromlouval. Nováčkem byl i Jirka Baštinec, který doskládal model před závodem a ještě doladí kastly a bude to paráda.

První místo Jiří Vaněk, druhé místo Jakub Vaněk a třetí místo Tomáš Vostál.

Návrat kategorie Modified se povedl na výbornou. Kategorie měla dvě skupiny a celkem 13 jezdců na startu. Startovka byla plná zvučných jmen Matěj Šulc, Jirka Vyšín, Tomáš Lipták, Karel Kratochvíl a především Oliver Havránek a Adam Izsay. Nesmíme zapomenout na vycházející talent Matyho Knoppa a uvidíme, co se vyklube například i z Šimona Čermáka. Všechny finálové jízdy spolu krásně bojovali opět nárazník na nárazník Oliver a Adam. Vpovzdálí je sledoval Matěj Šulc, Jirka Vyšín, Maty a Tomáš Lipták. MČR bude každopádně asi velká paráda a máme se na co těšit.

První místo Oliver Havránek, druhé místo Adam Izsay a třetí Jirka Vyšín. Vítěz finále B – Pavel Mojžíšek.

World GT se nesl trochu ve znamení návratu Daniela Urbana, který měl doplnit startovní pole v čele s kluky Vaňkovými a Lukášem Vrbou. Na závodech se objevil i Michal Beran a nechyběli střeli ze Svitav Michal a Leoš, nesmím zapomenout na místního matadora Vojtu Sehnala. Pěkné jízdy i s mírou agrese, ale vždy relativně v klidném pojetí.

Vyhrál Jakub Vaněk před tátou Jirkou Vaňkem. Dan se zařadil za ně a bylo až nečekaně znát, že si to užíval.

Kompletní výsledky: https://www.myrcm.ch/myrcm/main?pLa=en&dFi=mrcup&dId[E]=66812&hId[1]=search#

Krátký report se mi trochu zvrhl, ale jestli jste to dočetli až jsem je to i můj úspěch.

Děkuji všem rodičům, co dovezli své závodníky a celý den je podporovali. Všem co jste dorazili a vytvořili parádní atmosféru. Pavlovi za časomírou, Petrovi a holkám na technické, díky Lucce do bufetu a díky těm bláznům kolem mě co tento cirkus drží semnou na nohou Lukas, Martin a kluci z Blanska…

Uidíme se na MČR …