„RC Barumky“ v osmdesátých letech.

Antonín Hráček


Poněvadž bydlím ve Zlíně – dříve v Gottwaldově -, tak jsem pochopitelně v létě sledoval BARUM RALLY. V roce 1984 mě zaujalo ohraničené parkoviště mezi PRIOREM a Tržnicí. Závodníci ráno vyjedou  na trať a do „depa“ se vracejí až k večeru.

Sice už jsem v tom roce rozjel v RC autech seriál závodů o „Pohár Elišky Junkové“, ale volná plocha, okolo níž se v době konání BARUM RALLY  promenádují stovky diváků, by se měla využít. V létě jezdíme PEJ („Pohár Elišky Junkové“) pouze v Košicích  a jinak se soutěžící s RC auty „poflakují“ po koupalištích a podobně. Což je „zaměstnat“ dalším zajímavým závodem s bonusem velké Barumky.

S nápadem uspořádat na volné ploše závod RC aut jsem seznámil ředitele barumky Miloše Regnera. Tomu se můj nápad zalíbil. Závod by se ale musel uspořádat ve vymezeném čase, v době od devíti do sedmnácti hodin.

V roce 1985 se tak mohl konat první závod. Dal jsem mu název GRAND PRIX BARUM. Práce pro celý RC klub VCC Gottwaldov. Zpracování přesného časového rozpisu, zhotovení poklic, zajišťování stolů, postavení tribuny pro závodníky, mechanická počítadla, ceny a diplomy.

V sobotu 22. června „TO“ vypuklo. Prvního ročníku se zúčastnilo 25 závodníků z 10-ti klubů. Zvítězil Mirek Drtina z Mnichova Hradiště. Okolo dráhy stovky určitě spokojených diváků.

Na druhý ročník v roce 1986 jsem pozval paní Elišku Junkovou. Přijela a že se jí náš závod líbil, dosvědčuje, že se na něj vydržela dívat až do konce a vítězi, Juraji Hudému z Trenčína, předávala ceny. Druhého ročníku se účastnilo 46 závodníků z 19-ti klubů ČSSR a Rakouska.

Z třetího ročníku v roce 1987 máme i video, když jsem na něj pozval kameramana. Soutěžilo 42 závodníků z ČSSR, Rakouska a NDR. Zvítězil Jarda Červenka z Poříčí n/Sáz.

Vysokou účastí se vyznačoval čtvrtý ročník v roce 1988. 53 účastníků, včetně téměř celé reprezentační špičky. Celkovým vítězem se stal Heinz Fritsch z NDR. Také z tohoto žávodu bylo pořízeno video. Přihlížejících diváků bylo hodně přes tisíc, víc se jich okolo parkoviště nevejde.

Naše soutěž se v podstatě stala nedílnou součástí BARUM RALLY. Pátého ročníku v roce 1989 se zůčastnilo 48 soutěžících z 22 klubů z ČSSR, NDR a Rakouska. Podruhé v tomto závodě zvítězil Juraj Hudý z Trenčína.

Následoval 17. Listopad a v daším roce (1990) jsme RC barumku už nepořádali.