Rebels Race 2019/2020 – představení novinek a změn

Zdeněk Beneš


 

První závod Rebels Race letošní halové sezóny klepe na dveře, tak se pojďme podívat na všechny důležité novinky a změny, které nás letos čekají v pravidlech i mimo ně.

Začínáme trochu později, ale o to více času jsme měli na to, abychom opět zkusili něco vymyslet a udělat pro vás závody opět o něco zábavnější. Tak snad to čekání nebylo tak dlouhé a vy si přijedete v neděli 1. prosince užít Rebels Race!

I letos pojedeme v pěkné a hlavně prostorné a dobře prosvětlené hale VŠE v Praze Na Třebešíně. Výhodou je bezbariérový přístup přímo z parkoviště, prostorná palubovka pro dráhu i všechna depa, vysoký ochoz pro řízení modelů i samostatná místnost se sezením pro naše moc dobré domácí občerstvení. Dráha bude opět na černém ETS koberci o rozměrech 35 x 20 metrů, letos navíc s ještě více pokličkami pro ještě plynulejší jízdu.

Místo jedné kvalifikace více času na všechno, třeba i na druhou kategorii

Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli opustit (aspoň teď na zimu) náš model jízdy navíc, tedy 4 kvalifikací. Pojedeme jako na většině závodů pouze 3 kvalifikace a 3 finále, ale závody o moc kratší nebudou. Chceme, abyste měli dostatek času mezi jízdami na slušný servis svých modelů, měli čas trochu máknout na setupu nebo si mít možnost jít popovídat s kamarádem v depu, dát si něco dobrého do bufetu, a nebo jet třeba druhou kategorii! Právě při dvou kategoriích bylo těžké vše stíhat, to se teď mění. Vždyť jedeme na závody si to hlavně užít po všech stránkách a ne být doma na večerníčka.

Nová kategorie – GT Stock

Pravidla ve všech kategoriích zůstávají prakticky stejná již několik let. Oproti loňské zimě jsou ve formulích povoleny všechny 21,5T motory s EFRA homologací. V kategorii Hobby jsou lehce upraveny převodové poměry pro větší srovnání střídavých a stejnosměrných motorů. A kategorie 1/12 pojede jen 5 minut jízdy jako ostatní kategorie, aby to nebylo jen o tom, kdo dojede do cíle. Vyřadili jsme GTčka s 2WD podvozky. Tato kategorie byla na našich závodech bohužel dlouhodobě minimálně obsazena.

Místo jedné zrušené kategorie je nová – GT Stock. 4WD podvozky, 17,5T LRP/Nosram motory, pomalejší jízda než klasický Stock, za to krásné maketové modely včetně pěkných kol. Myslíme si, že taková kategorie má smysl. A i třeba jako doplňková pro vaši primární kategorii.

Nové pneumatiky Sweep – po 6 letech, tak dlouho byly na trhu pneumatiky z předešlých sezón, jsme zvolili novější typ pneumatiky, který by měl více sedět novým podvozkům a karoseriím, jež dnes často máte. Dle našich zkušeností, které jsme dosud s novými koly získali, se o něco zvýšila životnost pneumatiky. Jinak to spíše evoluce a to dobré zůstává – stejný ráfek, stejná směs gumy (jen jiný tvar), stejný materiál vložky. A hlavně, jak je na našich závodech zvykem, budete jezdit celou sezónu na pneu z jedné série. Stejné gumy můžete jet vlastně na všech závodech v republice, shodná pravidla se společným značením mají také na závodech HIT v Holešově a na Winter Race v Ostrově. V případě zájmu můžete dojet pneu z loňska.

""

Pozor – přihlašování končí už ve čtvrtek!

Abychom stihli vše včas připravit, přihlášky budou končit vždy již ve čtvrtek ve 20 hodin. Prosíme, hlaste se na závody včas, moc nám tím pomůžete. Pozdější přihlášení bude možné, avšak již za příplatek dle propozic.

Permanentky jedou dál – proč ráno ztrácet čas a něco i ušetříte

Stejně jako v minulých letech i letos nabízíme oblíbené permanentky. Předplaťte si všechny čtyři závody, ušetříte 200 korun a ráno se můžete vesele soustředit na trénink místo stání fronty na registraci. Napište si o svoji permanentku na beneszd@seznam.cz nebo volejte Beníkovi.

Rozhodčí na tribuně

Toto byla pro nás vlastně největší výzva. Jak technologická, tak personální. Snažíme se dělat fair-play závody. A i když je to hlavně o slušnosti vás závodníků, přeci jen jsou to závody a je třeba mít rozhodčího. Již několik posledních let jsme rozhodčí měli, ale z úrovně dráhy je pohled na danou situaci občas zkreslený. Tak snad to letos bude zase o kus lepší.

Stále půjčujeme modely Xray

I letos umíme připravit modely Xray do kategorie Hobby pro všechny, kteří by si chtěli závody vyzkoušet. Tak pokud máte kamaráda nebo někoho v rodině, kdo by si chtěl závody vyzkoušet, vezměte ho s sebou!

""

Dráhu i letos budeme muset stavět a nikdy nás není dost

Rebels Race dělá banda dobrých lidí z Team Rebels a pár našich kamarádů. A rukou také nikdy není dost. Dráhu stavíme až v nočních hodinách (první závod začínáme chystat až ve 22 hodin). Když nás je víc, stihneme si třeba i chvíli zatrénovat, než jdeme spát. Tak kdybyste měl někdo chuť přiložit ruku k dílu, dveře jsou více než otevřené. V případě potřeby přespat do závodního dne můžeme zkusit pomoci s ubytováním.

Budeme rádi jak za každý podnět, tak za každou radu a pomoc. Tak nám případně napište nebo to řekněte třeba rozhodčímu, v bufetu nebo na technický kontrole.

Ještě máme pár věcí, na kterých pracujeme a snad je do neděle stihneme. O těch si řekneme až těsně před závody nebo ráno na rozpravě. Případně sledujte náš Facebook.

Těšíme se na setkání! A jak říká Jirka Jarolímek, bude to zase pořádný RACE!

Váš Team Rebels