H-King MX2 3D EPP 955mm ARF představení

Igor Vlahovič


Letěl jsem kdysi dávno akrobata malou Katanu EPP cca 800mm rozpětí. Ale to jsem měl velké obavy, abych s tím neměl havárii. Měl jsem výchylky malé a nikdy jsem neudělal akrobatický prvek.

Potom jsem létal, létal a létal. Zkoušel různé typy letadel a sbíral zkušenosti.

Před nedávnem jsem si vyzkoušel Katanu EPP o rozpětí 1010mm a to i v mírném větru. A díky zkušenostem jsem model v pohodě zvládl a dokonce dělal základní akrobacii, co již dělám s větroni i dalšími modely (včetně pylonů).

A tak jsem se rozhodl pro zakoupení akrobatického modelu. A mnozí víte, že 1200mm Hacker nedopadl nakonec při startu dobře.

Měl jsem mít deskového akrobata o rozpětí 850mm. Ale nakonec vše nabralo jiný směr a já si přivezl domů model z dílny Hobbyking od kolegy Romana, který jej párkrát letěl. Viděl jsem letadlo v akci a připadalo mně, že bych to měl s menšími výchylkami zvládnout.

Model v TOP stavu, kompletně vybaven. Stačilo vložit přijímač a akumulátor. K modelu jsem vzal i akumulátory Dualsky 1300mAh 3S 25c, které byly používány. A navíc jsem pořídil od dalšího kolegy Zippy 1000mAh 35c, které jsem jen dovážil na hmotnost Dualsky akumulátorů.

Od Romana jsem dostal nastavení výchylek na řídící plochy, které létal. Ale já začínám, takže jsem si na začátek „napípal“ na všechny řídící prvky 60%. Bude to „tupé“, ale pro seznámení s letounem ideální. Postupem času si budu přidávat.

V trupu, který je úzký, není moc místa. Ale pokud si dáme práci, dá se tam vše nainstalovat na míru včetně napěťového senzoru FrSky (uvidíte ve fotogalerii).

Akrobat je připraven na první zálet s mým vysílačem Taranis X9D Plus SE. Musím však počkat na bezvětří, popřípadě mírný vánek. Bohužel, teď je stále větrno. Na závěr trochu technických informací o modelu a osazení:

 

Parametry:

Materiál: EPP
Rozpětí: 955mm
Délka: 945mm
Váha: 500g bez akumulátoru
Nosná plocha: 15,2 dm2
Motor: Police 2213 1200kV
Serva: 4x 9g analogové servo
Regulátor: 30A s BEC obvodem
Akumulátory: Dualsky 3S 1300mAh 25c a Zippy 3S 1000mAh 35c
Vrtule: APC E 10×4,7

P.S. navíc jsem vylepšil design shora pomocí reflexní žluté barvy. Mám ji rád, protože pak velmi dobře vidím, v jaké pozici se model při letu nachází.