SBACH 342 1200 představení modelu a test

Igor Vlahovič


Když jsem naposledy pilotoval v menším větru Katanu kolegy Honzi Hradila, napadla mě myšlenka vyzkoušet akrobatické letadlo. Ale to jsem doposud neměl a netestoval.

Akrobacii létám s větroněm, bavil jsem se dynamickou akrobacií s pylon modely. Ale klasiku jsem prostě až na krátký let s Katanou nezažil.

Není dobré si půjčovat něčí stroj, když hrozí reálná nehoda. A tak jsem dal výzvu na modelbazar a ozval se mi majitel tohoto stroje.

Po krátké návštěvě jsem si model odvezl, ale levná cena znamená určitý kompromis. To jsem zjistil postupně až doma v klidu.

Byl jsem upozorněn na možnost výměny kuličkového ložiska u motoru. Ale ten se zdál být v pořádku.

Doma jsem vše postupně nastavil a musel vyměnit servo (to jsem dostal nové zdarma při předvedení), ale nemělo táhlo a ze současného tam páka nepasovala. Nakonec jsem dal dvě serva z modelu Walrus.

Model jsem vyvážil. Napípal do vysílačky, nastavil menší výchylky na první let a byl jsem připraven na let.

Ten však nenastal, protože po přidání plynu se ohnula osa motoru a vibrací se lehce odlepila přední část motorové přepážky.

A tak nastala laborace:

– zalepení praskliny

– výměna osy motoru (a ještě se musí vyměnit obě ložiska)

– zapůjčení motoru Ray 3536 1000 kV od kolegy Romana, abych mohl model prolétnout

 

Nakonec proběhl test tahu se zapůjčeným motorem a vypadá to letuschopné. Zítra bych na to měl z rána jít. A budu to natáčet, jak to dopadne. Dá se říci, že je nyní model připraven na první zkušební let. Ten bude v klidu a až po zjištění, že je vše ok a vytrimováno, přidám si na výchylkách a začnu zkoušet acro.

Parametry letadla:

Rozpětí: 1200mm
Délka: 1100mm
Letová váha: cca 770g
Materiál: EPP
Původní motor: Turnigy 3632 1500kV, nyní RAY 3536 1000kV
Vrtule: 11×5
Baterie: Infinity 2200 mAh 3S LiPo 45c
Serva: analog 9g (4x)

 

P.S nakonec jsem chtěl odstrartovat, ale stalo se toto. Po prohlídce trosek bylo zjištěno, že předek byl několikrát opravován a nedržel pevně. Navíc asi byla rozvážená vrtule. Zvolím jiný a lepší model. Navíc je dost velký a neskladný.