První závod MJS cup 2018

Marek Sova


První závod MJS cup 2018 proběhl v sobotu na nově zrekonstruované dráze v Brně Bosonohách. Partnery dalšího ročníku jsou Profimodel Domanský, dodávající široký sortiment modelů a modelářského vybavení a zastupující firmu Serpent.

Díky menším úpravám trati, novému nátěru i novým obrubníčkům si i domácí jezdci museli dávat pozor na ideální průjezdy a stopu. Naopak vyjetí z nacukrované dráhy do zelených ploch znamenalo vždy citelnou ztrátu a velké problémy s adhezí.

Jela se nejdelší verze dráhy v klasickém směru. Každý sudý závod se potom bude jezdit v protisměru, tedy po směru hodinových ručiček.

Za velmi příjemného počasí se sešla solidní konkurence jezdců z Brna, Blanska, Zlína a Ostravy, kteří využívali naplno ranních tréninkových možností.

Do tří pětiminutových kvalifikací nastoupilo 12 jezdců v kategorii F1 Efra ve dvou skupinách, po nich jelo pět formulí Open, dále potom 10 jezdců GT Pro a šest v TC 4WD. Potěšitelná byla účast juniorů ve formulích i účast blanenských jezdců v kategorii TC. V GT Pro potěšil příjezd favorizovaného Romana Krejčího, který předváděl krásné jízdy.

 

Po kvalifikacích bylo pořadí pro start čtyř finálových jízd následující:

F1 Efra:

1. Lukáš Hoch

2. Tomáš Sova

3. Martin Janíček

 

F1 Open:

1. Tomáš Sova

2. Miroslav Meloun

3. Miloš Pokorný

 

GT Pro:

1. Roman Krejčí

2. Daniel Urban

3. Jaromír Sattler

 

TC 4WD:

1. Jakub Dalecký

2. Vlahovič Igor

3. Sova Marek

 

Ze čtyř finálových jízd se počítaly tři nejlepší výsledky a jelikož při jakékoli rovnosti bodů rozhoduje o pořadí výsledek kvalifikace, tak se od začátku sváděly slušné souboje jak se soupeři, tak s technikou.

Ráno po problémech s motorem skoro nenastoupil Měšťan, nakonec však problém vyřešil a byl platných protivníkem. Naopak závěr závodu musel z rodinných důvodů vynechat Igor Vlahovič a poslední finálová jízda se již jela bez něj.

Finále prvního závodu ve kategorii F1 Efra se jely ve 12 lidech a tak na trati nebyla nouze o předjíždění a adrenalinové chvíle. S konkurencí se nejlépe vypořádal Lukáš Hoch, od kterého se to vcelku očekávalo a byl největším favoritem. Za ním již situace tak jasná nebyla a tak druhé místo juniora Tomáše Sovy s podvozkem Serpent SF jak po kvalifikacích, tak po finálových jízdách bylo celkem překvapení. Třetí skončil zkušený Martin Janíček a za ním Milan Peška ze Zlína. Následovaly další dva podvozky Serpent SF v rukách Marka Sovy a Miroslava Melouna.

Juniorskou kategorii vyhrál Tomáš Sova před Davidem Douhlevským a Danielem Sváčkem z Ostravy

Kategorii F1 Open překvapivě ovládnul junior Tomáš Sova, který po vítězství v kvalifikacích vyhrál i následné tři finálové jízdy. Vyrovnaných soupeřem mu byl druhý Miroslav Meloun. Oba dva jeli opět podvozky Serpent SF. Třetí dojel Miloš Pokorný, čtvrtý ostravský Antonín Hudec a pátý skončil Ladislav Staněk s odpruženým podvozkem 3Racing…

V kategorii GT Pro kraloval favorit Roman Krejčí, který předváděl vyrovnaná a velmi rychlá kola. Dokonce tak rychlá, že se musel posouvat softwarově nastavený minimální čas na jedno kolo, protože Roman byl zkrátka rychlejší…  O jeho vítězství nebylo pochyb a na jeho jízdu byla radost se koukat. Velmi dobře si vedl domácí Daniel Urban, který dojel na druhém místě a jehož model byl rovněž velmi rychlý. Na třetím, čtvrtém a pátém místě dojeli domácí jezdci v pořadí Martin Janíček, Jiří Groch a Jaroslav Sattler.

TC 4WD nakonec ovládnul blanenský Jakub Dalecký, jemuž zdárně sekundoval Igor Vlahovič. Na třetí místo se po ranních problémech s motorem dostal David Měšťan, těsně za ním skončil čtvrtý Marek Sova, pátý Lukáš Vrba a šestý Tomáš Sova.

 

Těšíme se na Vás ve druhém závodě, který se pojede v Brně Bosonohách 9.6., tentokrát po směru hodinových ručiček a opět na nejdelší variantě dráhy. Nebude tedy nouze o adrenalinový nájezd do rychlé zatáčky, která následuje po dlouhé rovině z kopce. Zde se ukáže jezdecký styl i odvaha jezdců, protože prostor pro korekce zde už není a nájezdová rychlost je opravdu velká.

Foto i reportáž z dopolední části dne je v reportu Igora Vlahoviče do doby než musel odjet.

Pořadí MJS cup 2018 po prvním závodě:

 

F1 Efra:

  1. Hoch Lukáš
  2. Sova Tomáš
  3. Janíček Martin
  4. Peška Milan
  5. Sova Marek
  6. Meloun Miroslav
  7. Douhlevski Svetlin
  8. Sattler Jaromír
  9. Douhlevski David
  10. Sváček Daniel
  11. Ajmut Zdeněk
  12. Pospíchal Antonín

Junioři F1 Efra:

  1. Sova Tomáš
  2. Douhlevski David
  3. Sváček Daniel

F1 Open:

  1. Sova Tomáš
  2. Meloun Miroslav
  3. Pokorný Miloš
  4. Hudec Antonín
  5. Staněk Ladislav

GT Pro:

  1. Krejčí Roman
  2. Urban Daniel
  3. Janíček Martin
  4. Groch Jiří
  5. Sattler Jaromír
  6. Peška Milan
  7. Vrba Lukáš
  8. Toman Vladimír
  9. Pospíchal Antonín
  10. Pokorný Miloš

TC 4WD:

  1. Dalecký Jakub
  2. Vlahovič Igor
  3. Měšťan David
  4. Sova Marek
  5. Vrba Lukáš
  6. Sova Tomáš