RCAČR v historii

Antonín Hráček


„Vážení (snad ještě) kolegové,
na začátku ledna jsem si „dovolil“ v článku o vzniku Vaší (už nemohu napsat naší, nedejbůh mojí) organizace, připomenout datum vzniku prvního samostatného RC autoklubu a co tomu ve stručnosti předcházelo. Snad jsem TO napsal dost jasně, navíc s odkazem na „Vzpomínky…“  na  masters, kde jsem celou historii vzniku popsal dost podrobně.
Samozřejmě čtu zprávy o tom, co se v RCAČR děje – především zápisy z Předsednictva a  Valných hromad (VH). S určitým napětím jsem čekal na zápis z VH z ledna tohoto roku. Bláhově jsem se domníval, že o 6.lednu tam bude někde aspoň zmínka. Ani „ň“. Jako třešničku na dortu jsem se ale dozvěděl, že právě slavíte 45 výročí založení RCAČR. To se psal rok 1973 – a v tomto roce jste opravdu nevznikli. Pokud autor tohoto blábolu myslel rok, kdy se v ČSSR uskutečnilo první mistrovství republiky v RC autech, tak to bylo 24. a 25. 6.1972 v Košicích. Ovšem o nějakém samostatném klubu RC automodelářů se nikomu tenkrát ani nesnilo. Byli jsme začleněni ve Svazarmu v Modelářském svazu a RC auta u nás teprve v podstatě začínala. O tom, že chceme být sami a sami o svém koníčku rozhodovat, jsme se dohodli , právě až  6.ledna 1990 v Městečku n/Sáz.  A vzpomínat na nějaké 45 výročí založení Vaší organizace je urážkou všech zástupců RC autoklubů, kteří se v tom roce 1990 rozhodli o samostatnosti. A že to vůbec nebylo snadné. Ale povedlo se. Byli jsme – tenkrát – poprvé a definitivně samostatní. Jak po stránce administrativní, tak i finanční. A v závěru tohoto  roku jsme se stali  i členy EFRY. Že se na to zapomnělo je už Vaším problémem. Informací jste měli dost – minimálně ode mne.
RC-MCC ČSFR solidně fungoval až do konce roku 1992. V roce 1993 – po rozdělení republiky – byly ustaveny dva nové svazy RC automodelářů. V České republice to byl RCAČR. V poměru 2:1 se do obou republik rozdělily především finance. V podstatě  1.leden 1993 je dnem Vašeho vzniku. Nová Předsednictva si upravila Stanovy, převzala soutěžní a technická Pravidla a zaregistrovala se na MV.  V listopadu 1992 jsem na  zasedání  AGM  EFRY  v  Londýně  navrhl a obhájil začlenění obou nových svazů do EFRY. Dál už to bylo v České republice na nově utvořivším se  Předsednictvu RC autoklubu s novým názvem RCAČR.

Nejsem zhrzený, ani ješitný. Tomuto koníčku jsem věnoval většinu  svého  volného času  několik desítek let. Nelituji toho. Dělal jsem to rád, moc mě to bavilo. Mrzí mě, že se v současnosti často zapomíná na to, že to, co máme a užíváme, musel někdo vymyslet a udělat.  Domnívám se, že by se to mělo častěji připomínat – nemám na mysli jenom náš sport.

Antonín Hráček, první a poslední prezident  RC-MCC ČSFR“