5. – 6.8.2017 Grand Prix ve Skřipově

Fanán Stodola


Fany s Tomášem jedou už v pátek odpoledne a staví depo, tentokrát větší 3 x 4,5 m.  Účastníci GP spí ve stanech, karavanech, autech. Dorazil i Jan Domanský z Prahy. Já s Fanánem jedu až v sobotu ráno.

Přihlášeno bylo 90 závodníků, někteří i ve dvou kategoriích. Na start se dostavilo v kat. buggy 1:8 17 závodníků, 1:8E 18 závodníků, MT 20, 1:10 E 16 , SC 2WD 8, SC 4WD 3 závodníci. Bylo vytvořeno 9 skupin. Velice potěšitelné je, že zde jezdí noví malí kluci a stabilně i 2 dámy  a 1 dívka.

Pro pořadatele GP začíná práce na trati již ve čtvrtek, kdy musí vše přichystat. Pro představu: je nachystán altán o rozměrech 10 x 4, dále bazén a to s ohřívanou vodou, trampolína pro děti, vedle kotel pro ohřev vody do bazénu, případně uvaření jídla.

Areál se otvírá v pátek v 7 hod. ráno, odpoledne začíná volný trénink, který se může protáhnout až do nočních hodin neb trať je dobře osvětlená.

Sobota? Do 9 hod. prezentace, pak rozprava a vlastní rozjížďky. Těch je pro každou skupinu pět. Čtyři se jedou v sobotu, pátá v neděli ráno. Tento den závod končí kolem 17 hodiny. U časomíry je Víťa, pokud jede desetinu, zastupuje ho Hana.

Následují dovednostní závody.

 

Závod naslepo – spočívá v tom, že ten, který řídí auto, je otočený zády k trati a jeho mechanik ho naviguje. Ostatní jsou rozmístěni kolem trati a nasazují a taky povzbuzují svoje týmy. Dovedete si představit, že na trati je dvanáct aut naslepo? Tento závod vyhrál  Jan Domanský a Marek Ornst, druhý Team RORO;

závod spalováků (jezdec odmontuje kola i kastli z auta, po odstartování této disciplíny jezdec namontuje kola, běží na pitlein, mechanik dá kastli, nastartuje auto a jezdec vyjíždí, kdo první dojede 2 kola vyhrává, po dojezdu se kontroluje, zda-li jsou dobře namontovány kola); Fany dojel třetí

závod MT – jezdec řídí auto, objede 1 kolo, přijede k mechanikovi, ten přezuje přední kola na zadní a zadní kola na přední nápravu a objede trať;

závod žen: zúčastnilo se 5 žen, objet 1 kolo na trati; u všech závodů jsou po trati nasazovači; nejdříve  byly děti  rozděleny do 6 týmů po třech. Dostaly kýble a každý tým měl za časový limit nasbírat co nejvíce kamínků z tratě. Pak se kýble zvážily a vyhlásily se výsledky. Všechny děti dostaly sladkou odměnu;

soutěž – šestičlenný štafetový závod dle kategorií, tzn. buggy, monstry, desítky, osmičky elektry, autobusy. Úkolem teamu bylo co nejdříve po trati kutálet velkou pneumatiku z osobního auta. Každý svůj úsek běžel dvakrát.  Družstvo buggyn jako vloni tento závod vyhrálo;

 

Následoval poslední závod dnešního večera – přetahování lana mezi jezdci spalováků a monster trucků. Účastníci tohoto závodu byli nejdříve zváženi, aby počet kil u obou skupin byl trochu stejný. Závod skončil vítězně pro MT, takže je to 1:2.

Po skončení každé disciplíny bylo vždy vyhodnocení: první tři obdrželi plechovku piva.

Jen co se odjely tyto dovednostní závody, tak jsme byli pozváni pod střechu altánu, kde proběhla velká tombola. Nejdříve byli taženi závodníci, respektive auta a to všech 83, které tento den jely. Takže kdo měl dvě auta, mohl být vylosován i dvakrát. Každý si mohl vybrat co potřeboval, či co se mu líbilo. Všichni se u toho bavili.

A nakonec jsme byli pozváni ke kotlu, kde se vařila uzené kolena.

Podávaly se s chlebem, hořčicí. Mňam.

Kolem sedmé dorazila místní kapela. Takže novinka – živá hudba. Byl i taneček.

V sobotu krásné letní počasí. 1x se trať kropila, neboť se hodně prášilo.  Bazén byl plný děcek, odzkoušeli i dospělí. Trampolína rovněž obsazena.

Novinka dnešního závodu – pořadatel vystavil novou zděnou sprchu. Díky kluci!

V neděli absolvujeme pátou rozjížďku.  Pak následovaly tři finálovky ve všech skupinách kromě buggyn 1:8IC. Ty jely semifinále A a B na 20 minut a prvních šest závodníků z každé skupiny postupovalo do finále. A třináctý jel s nejvyšším počtem kol a nejlepším časem ze zbývajících  4 závodníků.

Finálovky nám ubíhaly za zamračené oblohy. Pak začíná krápat. Jede se dál. Pak ale déšť zvyšuje intenzitu, tak Víťa  závod přerušuje.

Prší asi půl hodiny. Na nejmokřejší místa se dají piliny. Drobně prší. Sem tam i prosvitne slunko. Pokračujeme. Snad to vydrží a odjedeme i finále osmiček na 30 minut.

Fanánek mezi jízdami předělává hrušku, teď bude startovat ze třináctého místa.

Po startu jezdí i sedmý, ale nakonec dojel osmý. Bezva. (mechanik Tomáš a Hana). Finále natáčí nad tratí dron.

Tomáš jezdil se čtrnáctkou, dostal se do skupiny A, dojel devátý. Hana s desítkou skupina B páté místo. Fanán jezdil SC 2wd –osmé místo.

Vyhodnocuje se prvních pět v každé kategorii, první tři dostanou hrnek s logem RCHobbyracing, děti do 15 let a starší 40 let – ti obdrží diplom ve tvaru obrázku.

Pro pořadatele za letošní dvoudenní závod opět „palec nahoru“.Většina závodníků do Skřipova přijíždí  již v pátek v poledne,  jezdí sem celé rodiny a pěkně si to tu užívají.

Bufet jako obvykle velká nabídka tekutin, jídla i zmrzlin. Palec nahoru.

 

Hana  Stodolová, RC auta Vizovice

 

Foto je na adrese: http://rchana14.rajce.idnes.cz/GRAND_PRIX_RCHOBBYRACING_5.-6._8._2017/

Další fotky a video od ostravských závodníků – adresa na http://www.jkcarsteam.com/ – návštěvní kniha

Foto z produkce Petra Olišara https://www.flickr.com/photos/135154548@N07/sets/72157687490882356

Další foto a video bude.