Reportáž z prvního závodu HIT 126 v Holešově

Kuba Šimurda


Je to tady! První závod seriálu HIT v zimní sezoně 2016/2017 se 117 auty na startovní listině může začít.

V průběhu včerejšího večera jsme pro Vás připravili dráhu postavenou podle dříve zveřejněného layoutu. V prostoru pro depa (a nejen tam) na Vás čeká stejně přátelská atmosféra jako loni a přidali jsme i několik vychytávek.

Začínáme jako vždy před sedmou ranní. Nezapomeňte sledovat průběh závodu na myrcm.ch a nebo online na našem facebooku! Těšit se můžete nejen na fresh fotky přímo ze závodního prostředí, ale taky na online reportáž z průběhu dne.

První závod zimní sezony 2016/2017 seriálu HIT Winter Racing Series je v plném proudu! 117 aut na startu slibuje velkou podívanou ve všech sedmi vypsaných kategoriích.

Závodníci se začali sjíždět již před sedmou hodinou, aby mohli naplno využít ranní volný trénink, rozdělený do skupin. K tribuně přibyly z druhé strany další schůdky, které umožnily závodníkům pohodlně opustit její prostory bez toho, aby omezili ty, kteří se k jízdě teprve chystali.

Vzhledem k počtu přihlášených se trénink těšil velkému zájmu a dvě hodiny utekly velmi rychle. Poté následovala rozprava, doplněná společnou fotografií všech modelů a závodníků před tribunou. Petr Novotný popřál všem zúčastněným za organizační tým hodně rychlých kol.

Poté již nic nebránilo tomu, aby se mohlo spustit první kolo kvalifikačních jízd.

Díky fantastickému nástupu v poslední jízdě se na TQ v Trucích vyhoupl Milan Peška. Druhou pozici na startu bude hájit zástupce pořádajícího klubu Leoš Zádrapa a ze třetí příčky odstartuje nováček v kategorii Pavel Magda, který zde přešel ze stejně motorizovaného Stocku.

""

V dvanáctinách se zatím nejvíce daří Matěji Šulcovi, který se do vod této velmi rychlé kategorie pustil nedávno. To mu však nebrání v tom, aby i zde dokázal své kvality. Soupeři se o tom jen přesvědčují. Druhou příčku si drží Jirka Rybák a na třetí pozici figuruje Roman Krejčí.

""

V kategorii LeMans má zatím vše pod kontrolou velký fanoušek vozů s poháněnou zadní nápravou Roman Krejčí, který si vyjel TQ do finálových jízd již po druhé kvalifikaci. Ve třetí kvalifikační jízdě tak může testovat nastavení svého závodního speciálu značky Corally. Za jeho zády je situace zajímavější – o druhou pozici se přetahují Luděk Szostek, Richard Granát a Ivo Kavánek. V druhé jízdě zajel výborně i Libor Holub. Ten nakonec zatáhl i v závěrečné kvalifikaci a výsledkem je druhá příčka na startu před Richardem Granátem a Luďkem Szostkem.

""

Monoposty Formule 1 má ve své režii Vít Parák. V ranním tréninku testoval svůj konverzní kit pro šasi Xray X1, ale pro závod samotný zvolil standartní verzi. Prý se máme těšit příští týden v Hrotovicích. Lukáš s Tomášem Rajdusem se dělí o druhou příčku. Oba s identickým číslem v kolonce získaných bodů.

""

HIT 126 – Reportáž z finálových jízd

I finálové jízdy v kategorii LeMans ustál v čele její promotér Roman Krejčí. Svou karoserii zbarvenou do modro-oranžových odstínů s motivem firmy Gulf dovedl k vítězství ve všech třech pětiminutovkách. Jeho týmový kolega Libor Holub mu dokonale kryl záda po celý průběh závodu a odměnou byla celkově druhá příčka. Třetí skončil Luděk Szostek. Všichni tři přijeli z oblasti severní Moravy, kde se 2WD speciálům zkrátka daří.

Mezi monoposty královny motorsportu – formule 1 zvítězil favorit kategorie Vít Parák. Druhou příčku si nakonec vyjel Tomáš Rajdus. Vyrovnaný souboj z kvalifikace mezi Lukášem Hochem a právě ním už tolik nedrásal nervy přihlížejících diváků. Tom si v každé z jízd dokázal vytvořit výrazný náskok a uhájit tak svou příčku bez potíží. Pětici nejlepších pak doplnili ještě Libor Holub a Petr Novotný.

Mezi Hobbíky se nejvíce dařilo Radko Černohousovi, který by dle počtu vítězství již mohl uvažovat o úplném přestupu do výkonnějšího Stocku. Vždyť si z Holešova odvezl i skalp Igora Vlahoviče – o poznání zkušenějšího závodníka. Právě Igorovi totiž patřila celková druhá příčka stejně tak, jako zásluha na zpestření závodu, když vyrukoval s FPV brýlemi a bezostyšně s nimi odjel několik kol. Třetí pozici si nakonec odvezl Karel Kostka. Dalším juniorem v pořadí byl čtvrtý Daniel Hons. TOP pak uzavřel Jiří Ondrušek.

Po nepříliš přesvědčivém začátku ve finálových jízdách zabral naplno Milan Peška a odměnou bylo celkové vítězství. Pro druhou příčku si dojel Leoš Zádrapa a na třetí pozici skončil Jura Hrabec z Ostravska. Pavel Magda bohužel zůstal těsně pod pomyslnou „bednou“ na čtvrtém místě. Igor Kratochvíl pak dovezl svůj kamion na páté příčce.

V kategorii 1/12 nadále exceloval Matěj Šulc. První dvě finálové jízdy mu stačily na zajištění celkového vítězství a ve třetí již mohl zvolnit. Toho využil nakonec druhý Jirka Rybák – právě ve třetí finálové jízdě si připsal jedničku do své kolonky bodů. Na třetí pozici skončil Radim Hruška. Až čtvrtou příčku si domů odvezl Roman Krejčí a na páté pozici dojel Roman Bílek.

Nesmírně vyrovnaná byla, jak již je zvykem, kategorie Stock. Olivek Havránek sice dokázal ujet, ale zbytek startovního sváděl nelítostné souboje doprovázené občasnou lexanovou bouří. To však k závodění patří. Z těchto soubojů nakonec nejlépe vyšel Martin Kratochvíl, který dokázal porazit mimo jiné svého otce Karla. Právě Karel zkompletoval nejlepší trojici. Nešťastná čtvrtá příčka zbyla na Filipa Rajduse, který v závěrečné třetí jízdě podal fantastický výkon a dokázal v ní zvítězit. Pátou pozici pak obsadil Matěj Bábovský.

A královská kategorie Modified? Kuba Šimurda si i přes závady na elektronice dokázal pohlídat první příčku, kterou si vyjel v kvalifikaci. Avšak nejrychlejší nebyl. Lepší bestlap dokázal zajet Ludvík Kurečka, který nakonec skončil druhý. Třetí pozici si pak vyjel Laďa Lebánek. Oliver Havránek doplatil na své chybičky, které jej stály o dost lepší umístění. To Martin Kratochvíl se dokázal bezchybnou jízdou propracovat po startu z šesté příčky vždy o hodně výš, a odměnou mu bylo celkové páté místo.

První závod letošního zimního HITu je tedy úspěšně za námi. Děkujeme všem, kteří do Holešovské haly zavítali za důvěru, do nás vloženou a doufáme, že jste si závod naplno užili. Těšíme se na Vás již za tři týdny opět v Holešově!

Další foto zde: https://www.facebook.com/HIT.Zlin?pnref=story&__mref=message_bubble