Informace pro příznivce RC modelů na spalovací motorů

Jiří Rybák


Touto novinkou je nově vytvořená kategorie “1:10 IC Start„.  Jedná se o kategorii pro začínající jezdce. Na většině závodů, když je nějaký začátečník na tribuně a dělá trochu zmatky na dráze, tak se linou z tribuny slova od zkušených jezdců, které spousty těchto začátečníků odrazují a přinejmenším jim znechutí den. Dá se to i pochopit, protože závodíme i kvůli troše toho adrenalinu, byť osobně zastávám názor, že se tím musíme hlavně bavit. Z tohoto důvodu je tu nově kategorie IC Start.

Vznikla hlavně kvůli dětem co začínají, ale není problém se přihlásit v jakémkoli věku,  pakliže jste začátečníci. Předseda sekce může zakázat start jezdci, který svoji výkoností do této kategorie nepatří. Nerad bych, aby se tam přihlásili jezdci, kteří jezdit umí a jen potřebují dosáhnout výsledek , na úkor začátečníků . O tom ta kategorie není. Pravidla se budou trochu vyvíjet, protože myšlenka zraje teprve krátkou dobu, ale momentálně jsou pravidla tato:

– startovat může pouze člen RCAČR, není však nutná licence.

– poplatek za členství na tento rok je 100 kč na rok a lze uhradit na závodech.

– libovolný On Road podvozek se spalovacím motorem s libovolnou karoseríí v měřítku 1:10 s motorem odpovídajícím tomuto měřítku.

– pneumatiky libovolné (doporučují se mechové kola).

 

Kvalifikace stejně jako při hlavní kategorii 1:10 tj. 3+5 min.

Semifinále              10 min

Finále                    10 min

 

V případě malého počtu jezdců tj. do 10 jezdců se nejede semifinále ale dvě finále po 10 min, po kterých se sčítají body.