Ohlédnutí za ME 1/12

Roman Krejčí


Depa závodníků se začala plnit od čtvrtečního odpoledne a nechyběl nikdo z evropské špičky této nejrychlejší kategorie v rámci závodů ME. Nakonec bylo převzato 42 jezdců modified a 53 jezdců stock. Perfektní zázemí Hudy areny je pro většinu našich jezdců dobře známé a vše fungovalo jako hodiny i tentokrát. Časomíra na takév akci byl zdvojená a staral se o ni nám dobře známý Vladimír Šeliga.

V kategorii Stock bojoval Kuba Šimurda, ale bohužel se mu nepodařilo dosáhnout na finále A a jel tedy v béčku. Hned v první jízdě ukázal svoje kvality a zvítězil. Bohužel pak už se mu tolik nedařilo, když prakticky celé dvě další finálovky odjezdil s promáčknutou karosérii, který se zasekla o boční tlumič. Nakonec z toho bylo celkově 14. místo. Celkově zvítězil Rakušan Hupo Hönigl na Xray před Markusem Möbersem, který měl sice TQ, ale v závěru obou prvních finálových jízd si nechal první pozici převzít po krásných soubojích.

V kategorii Modified byl velmi rychlý Marcel Dostál, nicméně se mu příliš nedařilo najezdit celou kvalifikaci bez karambolů. Tím pádem se neprobojoval do finále C, ale musel se, jako většina naší výpravy, spokojit s finále D. Kuriozitou bylo, že Marcel měl nejlepší nájezd z kvalifikace v jízdě, kterou dokončil s prasklým předním závěsem. V neděli se mu již dařilo lépe a nakonec finále D ovládl a celkově tak skončil na 31. místě.

Největší úspěch i nejlepší pořadí si vybojoval jeden z mladých účastníků celé výpravy, Matěj Benda. Nejenže se kvalifikoval do finále C, ale stal se zároveň juniorským mistrem Evropy a navázal tak na loňský úspěch Kuby Šimurdy. Celkově byl 29.

Velmi rychlý byl další český junior Radim Hruška. Dokázal jednu z finálových jízd vyhrát a celkově skončil hned za Marcelem na 32.místě. Radim předváděl během víkendu poměrně konsistentní jízdu.

Po problémové kvalifikaci obsadil Roman Krejčí 33.místo a dovršil tak úspěch českých barev ve finále D, kde nám byli za soupeře Norové a jeden Švéd. Roman musel ve finále jezdi v zero boost modu, protože regulátor v kvalifikacích zlobil a neřiditelný vůz skončil několikrát v bariéře.

Jirka Rybák také uměl zajet kolo pod 14 sekund a celkově se umístil na 34.místě. Jen kousek za ním byl hodnocený Roman Bílek. Až za ním ze umístila dvojice Norů. Lukáš Kyjevský obsadil 38.místo před Honzou Komorousem a Jardou Maderem. Všichni tři jmenovaná jezdci najeli ve své nejlepší jízdě stejný počet kol jako Karel Bečička, který byl klasifikován na 41.místě.

Blahopřeji všem reprezentantům za jejich přístup k závodu, za výbornou reprezentaci. Nezbývá než dále usilovat o přiblížení se evropské špičce, která byla velmi kvalitní a rychlá. Trať byla mimořádně technická a bohužel zvyk z domácích závodů, kdy jezdci kategorie 1/12 jezdí na „desítkových“ tratích, byl pro naši reprezentaci handicapem. V čem jsme ale určitě byli nejlepší byl náš reprezentační trikot, který pomohl zrealizovat Lukáš Kyjevský a pochvalu jsme si vysloužili od komentátorů hned při páteční zahajovací ceremonii.

předseda sekce Electric Track
Roman Krejčí