HIT 117 reportáž

Kuba Šimurda


Největší účast si na své konto opět připsala kategorie Stock s pětadvaceti závodníky na startu. Favoritem mezi těmito piloty byl bezpochyby Oliver Havránek ze Slovenska. Co se týče pořadí dle počtu závodníků, druhou příčku zaujal Open, kde o umístění v TOP10 bojovalo 18 závodníků. V dalších kategoriích se počet přihlášených pohyboval kolem desíti.

Jak již je zvykem, zúčastněné čekala připravená dráha na černém koberci typu ETS. Nic tak nebránilo začátku tréninku a ranní závodnická ptáčata se svezla již pár minut po půl sedmé, kdy se hala otevírala.

Na správném závěrečném závodě nesmí chybět vyhlášení těch nejlepších za uplynulou sezonu a ani poslední závod seriálu HIT 2015/2016 nebyl výjimkou. Závodníky již od brzkého rána motivoval pohled na poháry, vystavené za zády časoměřiče. Avšak ty byly určeny jen pro nejúspěšnější. Pořadatelé si ale váží všech pravidelných účastníků, a tak každý z pilotů, kteří odjeli minimálně 3 závody, dostal stylový obal na šasi s logem seriálu a vlastním jménem.

A nyní už k dění na dráze, která se tentokrát nesla v duchu rychlých táhlých pasáží v kombinaci s úzkými protahováky. Na své si tak přišli nejen závodníci v kategorii Open, kteří na trati krotí obrovský výkon svých motorů, ale také ti, kteří jezdí v pomalejších kategoriích.

Hobby: Aleš Svoboda nakonec neudržel tempo z kvalifikačních jízd a svou pozici přepustil Radko Černohousovi, který opět ukázal svůj talent a připsal si premiérové vítězství v kategorii. Druhou příčku si odvezl Ondřej Pernický a na TQmana Aleše Svobodu zbylo až konečné třetí místo.

LeMans: Ivo Kavánek nakonec udolal Michala Jindru a své vystoupení ve skupině vozů s poháněnou zadní nápravou korunoval vítězstvím. Jan Kupský se v celkovém pořadí také posunul výše. Konkrétně na druhou pozici. Držitel prvenství z kvalifikace se tak musel spokojit až s poslední příčkou na „bedně“.

Formule: Tomáš Rajdus potvrzuje fakt, že na závody přijíždí z kolébky této kategorie v ČR – severní Moravy. Jeho bezchybné jízdě nestačil ani Tomáš Brodský, který ve formulích v žádném případě není nováčkem. Příjemným překvapením byl výkon třetího Lukáše Hocha, který za sebou nechal mnohá známá jména.

Race Truck: Leoš Zádrapa nedal nikomu šanci a svůj zelenočerný truck tak protínal cílovou pásku s největším nájezdem kol téměř v každé z jízd. O druhou pozici bojovali Tomáš Brodský s Ivo Kavánkem. Tomášovi nakonec nebylo přáno a druhou pozici musel svému soupeři přepustit.

1/12: Nejrychlejší kategorii dnešního dne ovládl Kuba Šimurda. Startoval sice až z pátého místa, ale ani to mu nezabránilo v zisku vítězství. Velice pěknou jízdu předváděl i druhý Radim Hruška, který chvílemi dokázal Kubu výborně stínovat. Třetí pozici si odvezl Roman Krejčí, který dle svých vlastních slov „Konečně našel s autem společnou řeč“ a teď už to bude jen lepší. Na MČR se máme na co těšit.

Stock: Nejobsazenější kategorie se stala kořistí mladého slovenského dravce Olivera Havránka. S přehledem zvítězil v obou finálových jízdách a třetí už mohl sledovat z prostředí svého depa. To Karel Kratochvíl nastoupit musel a vyplatilo se. Druhá příčka je adekvátní odměnou. Matěj Bábovský pak zkompletoval stupně vítězů. Čtvrtou příčku si domů odvezl Martin Kratochvíl a konečné páté místo zbylo na Tona Slobodu, který po kvalifikačních jízdách zaznamenal drobný propad.

Open: Na závěr si necháváme královskou kategorii. Stejně jako ve Stocku, i zde byl vítěz znám již po dvou finálových jízdách. Kuba Šimurda zopakoval výkon z 1/12 a zápisem 1-1-10 si zajistil příčku nejvyšší. Boj o druhou pozici byl otevřený až do samotného závěru. V něm exceloval Ludvík Kurečka, který si zachoval chladnou hlavu a vítězstvím v poslední jízdě ze zmiňovaného boje vyšel nejlépe. Oliver Havránek, který Ludvíka urputně stíhal, se tak nakonec musel spokojit až se třetí pozicí. Čtvrté místo si zajistil Radek Voda, který bohužel nedokázal zopakovat výkon z kvalifikací a mírně se propadl. Naopak Karel Kratochvíl zaznamenal posun vzhůru a své působení na HITu završil pátou pozicí.

Máme za sebou poslední závod zimního seriálu. Jak jsem předznamenal, na závěr závodníky čekalo vyhlášení jak dnešního závodu, tak i celé sezony. Společně s poháry si ti nejlepší odvezli i věcné ceny.

Nyní nezbývá než poděkovat za pořadatelům za další z řady povedených závodů, které mají na kontě a doufat, že se v Holešově bude ve stejném duchu pokračovat i v dalších letech.

Link na fotogalerii: https://www.flickr.com/photos/rcpubcz