MČR v Bohumíně – úvodní informace

Zdeněk Beneš


Tak jako každý rok, i letos se pojede na závěr kobercové sezóny Mistrovství ČR kategorie Electric Track, tedy kategorie elektrických cestovních aut. Po loňském roce, kdy nás hostila hala v Jedovnicích, se MČR přesouvá do nové sportovní haly v Bohumíně, kde se jezdí závody pořádané klubem RC Team Rychvald, resp. RC Car Ostrava. Jejich zázemí pro pořádání MČR využijeme a kluci se na nás už pečlivě chystají! Nakoupili část nového koberce, nové bude kompletně vyznačení dráhy a další drobnosti.

I letos pojímáme Mistrovství ČR jako svátek našeho koníčku, který má na start přilákat co nejvíce závodníků ze všech koutů republiky, a to jak těch úplně nejlepších, jež nás reprezentují velmi úspěšně na zahraničních závodech, tak ale i ty, co jezdí malé regionální seriály, ale myslí náš hobby sport vážně, chtějí vidět ty nejlepší v akci, naživo si s nimi třeba popovídat v depu nebo večer u piva či limonády. Chceme na startu opravdu všechny, proto MČR děláme a bez vás závodníků Mistrovství nikdy nebude takové!

Mistrovství není jenom o závodění, i když to je rozhodně po celý víkend na prvním místě. Naše Mistrovství je celovíkendová akce, během které si opravdu hodně zajezdíte, ale i budete mít čas popovídat si s kamarády a zažít spoustu zábavy. I letos budeme mít rezervačku v nedaleké restauraci, abychom si měli společně kde posedět večer, když naše modely budou odpočívat v depu.

Pravidla se pro letošní rok prakticky nemění. Již loni se podařil najít model, který vyhovuje drtivé většině z vás, přebírají ho i jednotlivé cupové závody, a tak pro většinu závodníků není třeba na modelech nic zásadního měnit. Novinkou budou dvě kategorie zadokolek, které zařazujeme na přání závodníků. První z nich je kategorie GT Stock, tedy zadokolky s motory se 17,5 závity, regulátorem v režimu Zero Boost a GTčkovou karoserií. No a samozřejmě nezapomínáme ani na super rychlé a dříve velmi oblíbené dvanáctiny, ty se pojedou prakticky bez omezení. Jinak zůstávají tradiční kategorie Open, Stock, F1, True F1, GT a jako volná kategorie bez nutnosti být členem RCAČR se pojede kategorie Hobby se stejnosměrným motorem HPI Saturn 20T a převodem 7:1.

Pro účast na MČR je třeba být členem RC autoklubu ČR a mít závodní licenci, což určitě nebude pro nikoho z vás problém a jistě ve svém okolí máte klub, který vám členství zprostředkuje. Pokud byste přeci jen potřebovali poradit, určitě se můžete na mě obrátit.

Jak již bylo napsáno v úvodu, pojede se ve sportovní hale v Bohumíně. Pěkná nová hala nám poskytne dobré zázemí po celý víkend. V okolí haly je třeba aquacentrum, takže váš případný doprovod též najde zábavu nedaleko. Nebude chybět ani občerstvení přímo v hale a restaurace hned vedle. V okolí je také možnost různého ubytování, to je na každém z vás. Zkoušíme zajistit levné ubytování v Domově dětí a mládeže, o této možnosti vás budu informovat do konce února.

Mistrovství České republiky nebude jen obyčejný závod, ba naopak! Tolik jízd na žádném závodu nezažijete – v pátek odpoledne volné tréninky, v sobotu měřené tréninky a kvalifikace, v neděli trénink a finále. Večer společné posezení, bohaté vyhlášení včetně velkých pohárů, tombola pro všechny zúčastněné a pro včas přihlášené i další dárek! No a samozřejmě profesionální vedení závodu pod taktovkou Pavla Magdy a za dohledu zkušených rozhodčí.

Kompletní pravidla budou zveřejněna během několika dnů. Stejně tak se brzy dozvíte, na jakých pneumatikách se pojede v kategoriích Open a Stock. Přihlášky jsou již otevřeny a pokud byste měli jakýkoliv dotaz, napište email na beneszd@seznam.cz nebo zavolejte na telefon 608 815 564 (Zdenda).

Užívejte si halovou sezónu a třeba v Jedovnicích o víkendu na viděnou!

""

""

Zdenda Beneš
předseda sekce Electric Track v RCAČR