2014.04.12 – Moravsko-Slovenský pohár Zubří

Karel Martinec


V sobotu 12.4.2014 je jel v Zubří 6. závěrečný závod Slovensko-Moravského poháru, 9. závod Velká cena Formule 1 a 9. závod Grand Prix RC Truck.

Radka Šimurdu napadla myšlenka, kterou již měl nějakou dobu v hlavě. A to zpestřit Slovensko-Moravský pohár o závod modelů v měřítku 1:18 v kategorii Open.
Rozhodnutí jestli pojedeme, bylo na Pavlovi.
Důvodů proč se nezúčastníme, bylo více. Na našem podvozku stávkuje motor nebo regulátor. Pavel má hodně přípravy do školy a zimním závody byli náročné. Po pátečním rozhovoru s Radkem jsme vše přehodnotili a přislíbili účast. Radek nám nabídl zapůjčení kompletního podvozku. Závodů se účastní i Markéta a Michal Vítámvásovi. Pojedou sice v kategorii Mini-Z, ale budou tam. Pozvání dostali od slovenského kolegy Kumičáka.
Do Zubří vyrážíme v 6 hodin ráno, abychom tam do 7 přijeli. Ono se to nezdá, ale cesta do Zubří měří 67km přes Valašské kotáry.
V 7 jsme dorazili na místo konání závodů. Překvapilo mě, kolik dostatečného místa je určeno pro depa. Radkova rodina připravila i bufet, kde bylo k dostání teplé párky a klobásy, frgály, džusy, limonády atd. Každý účastník si mohl uvařit z erárního kafe nebo čaj. Perfektně zajištěný bufet. Kdo chtěl na oběd Pizzu, bylo ji možno objednat. Všichni jezdci ještě dostali jako pozornost 2 kusy pravého valašského frgálu. Takže o jídlo nebylo nouzi.
Pavel dostal k dispozici hned 2 podvozky. Jeden do kategorie 1:18 a jeden do kategorie 1:24 Expert. V sobotním závodě se jelo hned 7 kategorií s celkovým počtem 67 jezdců:
1/18 Open – 7 jezdců
1/24 Expert – 6 jezdců
1/24 Retro – 9 jezdců
1/28 Open – 7 jezdců
1/28 Stock – 9 jezdců
1/28 Stock Junior – 9 jezdců
1/32 Truck – 11 jezdců
1/24 Formula 1 – 9 jezdců

Je vidět, že o malá měřítka je na Valachoch a Púchovsku velký zájem.

Všechny kategorie v rámci Slovensko-Moravského poháru se jeli na 2 kvalifikační jízdy po 5 minutách (počítá se ta lepší) a 3 finálové jízdy po 7. minutách. U kategorie 1:18 se počítali všechny tři finálové jízdy na body za umístění. U zbývajících kategorií se počítaly dvě jízdy ze tří s celkovým součtem počtů kol a dojezdového času.

Grand Prix RC Truck má trochu odlišnou strategii závodu. Kvalifikační jízda se jede jen jedna na 3 minuty. Z této jízdy se započítává jedno nejrychlejší kolo. Finálové jízdy se jedou celkem 3 na 15 minut s tím, že jsou povinné 2 zastávky v boxech. To se hlídá kramlíky (pro Pepíky – kolíčky) na prádlo, které si jezdci umísťuji na vysílačky, aby byli lépe hlídáni.

Velká cena Formule 1 se jede obdobně jako Trucky. Jen s tím rozdílem, že kvalifikační jízda se jede na 5 minut a finálová jízda na 30 minut. Rovněž jsou povinné dvě zastávky v boxech, z nichž u jedné z nich je povinná výměna baterie.

Kvalifikace:

1/18 Open – 7 jezdců. V těchto jízdách se pěkně naháněli Kuba Šimurda s Pavlem Martincem. Nakonec Kuba bude startovat první, Pavel druhý a Milan Parák s dvojkolkou třetí.

1/24 Expert – 6 jezdců. Pavel Martinec poprvé řídí model menší než je 1:18. Vcelku to jde a na start se postaví jako druhý do finálovek. První bude startovat Radovan Solanský. Milan Parák má problémy a do finálovek bude startovat ze 3. místa.

1/24 Retro – 9 jezdců. Početná skupina jezdců z Retro modely. Hned 3 jezdci z rodu Kumičáků. Filip zajíždí nejvíce kol a nejlepší čas a první místo na startu do finálovek bude jeho. O další místo je velký boj. Hned 3 piloti najíždí 25 kola rozhodují sekundu po dojezdu.  Druhé místo na startu ve finálovkách bude patřit Ivo Novosadovi a třetí Tátošovi Hájkovi.

1/28 Open – 7 jezdců. Pozvání přijali sourozenci Vítámvásovi. Ti přijeli z dalekých Hrotovic již v pátek a tak měli čas trénovat. Michal i Markéta neměli konkurenci a první dvě místa do finálovek jsou jejich. Michal najel na třetího Martina Supka z Púchova 5 kol a Markéta o kolo méně.

1/28 Stock – 9 jezdců. I v této kategorii kralují Vítámvásovi. Michal opět nejlepší. Jen mezi jeho a Markétu se vměstnal Škola Richard.

1/28 Stock Junior – 9 jezdců. A hned 7 svěřenců z Codys Racing Teamu. Mezi ně se vměstnal Lukáš Maňák a veterán děda Hrnčíř. Děda si vedl mezi juniorkami velice dobře a ve finálovkách bude startovat ze 2. místa za nejlepším v kvalifikacích Václavem Dvorníkem.  Stejný počet kol 20 zajel i Erik Sova a právem bude startovat za dědou Hrnčířem ze třetí pozice.

1/32 Truck – 11 jezdců. Nejobsazenější kategorie sobotního závodu. Nejlepší kolo během 3 minut zajel Škola Richard s časem 11.188. Druhý nejlepší čas zajel Tátoš Hájek s minimálním odstupem na Richarda. Zde rozhodují opravdu setiny sekund. Tátoš zajel čas 11.350 a třetí nejlepší čas zajel Petr Jaremejko s hodnotou 11.891 sekundy.

Po odjetí kvalifikačních jízd byla malá pauza před finálovými. Opět jako první startovala kategorie 1:18 open.
1/18 Open:
V první jízdě Kuba s přehledem vedl. Ke konci se před něj dostal Pavel, ale Kuba je zkušený jezdec a první místo si nakonec vybojoval nazpět. Druhá jízda byla podobná té první, až s tím rozdílem, že Kuba před sebe Pavla nepustil. Třetí dojel opět Milan Parák, a tak už po dvou jízdách se rýsuje celkové pořadí. V poslední jízdě Kuba opět ukázal své kvality a opět vyhrál. V každé ze tří jízd zajel vždy o kolo lépe. Pavel dělal chyby, zajel o tři kola méně, ale o 5 kol více jak třetí Tátoš Hájek. První tři místa jsou tedy jasné. 1. Šimurda, 2. Martinec, 3. Parák

1/24 Expert
První jízdu vyhrál Radovan Solanský. Milan Parák měl velmi rychlé auto, ale jeho ruky byli moc „pomalé“. Po výletě mimo trať skončil poslední. Pavel měl problémy s podvozkem, tak snad je do druhé jízdy vyřeší. Do druhé jízdy si Milan vycentroval ruky a s přehledem zvítězil před Radovanem a Martinem Luhovým. Pavel stále neví, proč se mu podvozek v zatáčkách přetáčí a proč je tak pomalý. V poslední jízdě Milan opět bojoval o první místo a dařilo se mu do 31 kola, než opět vylétl mimo trať a již dále nemohl pokračovat. Jízdu vyhrál opět Radovan Solanský před Martinem Luhovým a Šandrikem Viliamem. Pavel až po jízdě zjistil, že měl podvozek velmi nízko a tudíž drhl platem o koberec.

1/24 Retro
V této skupině dominoval Filip Kumičák, který vyhrál všechny tři jízdy. Tátoš Hájek dojel 2x na druhém místě a jednou třetí. Velmi dobrý výsledek. Nechal tak za sebou Ivo Novosada, který dojel v poslední jízdě na druhém místě. V součtu dvou nejlepších kol vyhrál Filip Kumičák před Tátošem Hájkem a Ivo Novosadem.

1/28 Open
Michal s Markétou dokázali, že jsou v této kategorii nepřekonatelní. Michal vyhrál všechny jízdy, Markéta dojela vždy druhá. Oba s velkým náskokem na třetího Mariana Kováče, kterému ve druhé jízdě nadělili 8 kol a ve třetí 6 kol. Tedy náskokem jedné třídy. V první jízdě dojel na třetím místě Martin Supek se ztrátou na vítěze 7 kol. Celkově tedy 1. Vítámvás Michal, 2.Vítámvásová Markéta, 3. Kováč Marian

1/28 Stock
I v této skupině dominoval Michal Vítámvás, který s přehledem vyhrál všechny jízdy. V první jízdě dojel na druhém místě Škola Richard a ve druhé jízdě Markéta Vítámvásová. Třetí jízda tedy rozhodla o tom, kdo skončí celkově druhý a kdo třetí. Ve třetí jízdě došlo mezi Richardem a Markétou ke kolizi, když bojovali o druhou pozici. Richard přeskočil mantinely a tím si zkrátil dráhu. I když chvíli počkal, tak ne dostatečně dlouho a vyrazil za ziskem druhého místa. Z mého pohledu měl počkat na Markétu. V jízdě dojel nakonec druhý a Markéta skončila třetí ze ztrátou jednoho kola, když nestihla v limitu projet časovou smyčkou jak Richard. Celkově tedy 1. Vítámvás Michal, 2. Škola Richard, 3. Vítámvásová Markéta

1/28 Stock Junior
Dědu Hrnčíře provázeli ve finálovkách technické problémy s motorem nebo regulátorem na svém modelu. V první jízdě zajel 8 kol, ve druhé 3 kola a do poslední už ani nenastoupil. Škoda, těšil jsem se jak tento veterán ukáže juniorům „záda“. Sova, Dvorník, Chlápek a Macurek bojovali mezi sebou, kdo bude stát na bedně. Nakonec si celkové prvenství za první místo odvezl Jakub Chlápek před Václavem Dvorníkem a Erikem Sovou. Codys Racing Team si vychovává nadějné mladé juniory. Jak jsem již psal, v této kategorii startovalo 7 jezdců tohoto týmu a z toho jedna dívka – Pavlikovská Renáta.

1/32 Truck
V této skupině se jely celkem 3 jízdy po 15 minutách. Škola Richard dokázal, že je vynikající jezdec a vyhrál všechny 3 jízdy. V první jízdě svedl velký boj o druhé místo Tátoš Hájek a Petr Jaremejko. Tátoš nakonec dojel druhý s náskokem jedné sekundy. Ve druhé jízdě Petr už nenechal nic náhodě a dojel druhý s náskokem 1 kola nad Davidem Maňákem. V poslední jízdě zabojoval Ivan Opat z RC Hlohovec a dojel na druhém místě se ztrátou 2 kol na prvního Richarda. Petr Jaremejko dojel sice o 4 sekundy za Ivanem na třetím místě, ale nestihl projet smyčku v časovém limitu a tak nakonec ztráta jednoho kola. V této kategorii je pravidlo, že všichni jezdci musí projet a zastavit 2x v boxové uličce. Celkově tedy 1. Škola Richard, 2. Jaremejko Petr, 3. Hájek Tátoš

1/24 Formula 1
Tato kategorie je rovněž odlišná od ostatních. Finálová jízda se jede na 30 minut a rovněž jako v kategorii Truck, tak i tady jsou 2 povinné zastávky v boxech. U jedné z nich je ovšem nutná výměna baterií.   
Jízdu vyhrál Martin Luhový z MK Púchov před Petrem Jaremejko z RC ValMez. Třetí dojel Martin Kumičák z MK Púchov. Mirek Pazdera tak dojel na bramborovém místě, tedy čtvrtý.

Po skončení jízd proběhlo vyhlášení všech kategorií jak v tomto závodě, ta i v celkovém seriálu zimního seriálu.

Co říci na adresu pořadatele? Jen to, že měl vše dobře zorganizované a má pěkné zázemí. Pro jezdce depa se stoly a židličkami, zajištěný bufet a pěkná dráha s krásným kobercem. Kdo nevěří, ať se přesvědčí na vlastní oči.

Fotogalerii z tohoto závodu z objektivu Martina Kumičáka najdete na tomto odkazu ZDE.

 

Výsledky sobotního závodu.

Výsledek finále  –  1/18 [1/18 OPEN]
Pozice     Závodník    Klub    1. jízda     2. jízda     3. jízda     4. jízda     Heat    Body    Body za jízdu    V?ková kategorie

1     Šimurda Jakub    MK Zubří    44 7:01.452 (1)     45 7:03.403 (1)     46 7:09.213 (1)     – (-)     A    3    3:1, 2:1, 1:1 [4:-]    
2     Martinec Pavel    MK Zubří    44 7:01.924 (2)     45 7:06.517 (2)     43 7:00.348 (2)     – (-)     A    6    2:2, 1:2, 3:2 [4:-]    
3     Parák Milan    Břeclav    40 7:03.370 (3)     41 7:00.898 (3)     32 6:22.978 (6)     – (-)     A    12    2:3, 1:3, 3:6 [4:-]    
4     Jaremejko Petr    MK Zubří    36 7:04.417 (6)     37 7:02.867 (4)     36 7:11.974 (4)     – (-)     A    14    2:4, 3:4, 1:6 [4:-]    
5     Hajek Svatopluk    TRCRT    38 7:08.824 (5)     28 7:08.756 (7)     38 7:05.640 (3)     – (-)     A    15    3:3, 1:5, 2:7 [4:-]    
6     Pazdera Miroslav    W.I.P.RCRC Vsetín    39 7:07.870 (4)     36 7:01.320 (5)     7 1:38.705 (7)     – (-)     A    16    1:4, 2:5, 3:7 [4:-]    
7     Supek Martin    RC Puchov    32 7:05.281 (7)     32 7:04.518 (6)     35 7:04.993 (5)     – (-)     A    18    3:5, 2:6, 1:7 [4:-]

Výsledek finále  –  1/24E [1/24 Expert]
Pozice     Závodník    Klub    Kol     Cas jízdy    Heat    V?ková kategorie

1     Solansky Radovan    MKRacing Vsetin    74     14:10.013    A    
2     Luhový Martin    RC Puchov    73     14:19.782    A    
3     Parák Milan    Břeclav    71     12:46.678    A    
4     Šandrik Viliam    AMK Bánovce nad Bebravou    67     14:04.510    A    
5     Martinec Pavel    MK Zubří    67     14:11.196    A    
6     Supek Jan    RC Puchov    55     14:17.814    A

Výsledek finále  –  1/24R [1/24 Retro]
Pozice     Závodník    Klub    Kol     Cas jízdy    Heat    V?ková kategorie

1     Kumicak Filip    RC Puchov    71     14:10.158    A    
2     Hajek Svatopluk    TRCRT    68     14:12.237    A    
3     Novosad Ivo    MK Zubří    67     14:03.666    A    
4     Kumičák Martin    RC Puchov    66     14:13.030    A    
5     Kumičak Lukáš    RC Puchov    64     14:07.053    A    
6     Hrnčíř Jan    Břeclav    53     14:16.536    A    
7     Janošek Jaroslav    MK Zubří    51     14:17.876    A    
8     Zlámal Ivan    MK Želatovice    50     14:14.417    A    
9     Novosad Karel    MK Zubří    0     0:00.000    A

Výsledek finále  –  1/28O [1/28 Open]
Pozice     Závodník    Klub    Kol     Cas jízdy    Heat    V?ková kategorie

1     Vitamvas Michal    RC-AMK Hrotovice    84     14:03.871    A    
2     Vitamvasova Marketa    RC-AMK Hrotovice    84     14:16.608    A    
3     Kováč Marian    AMK Bánovce nad Bebravou    70     14:12.244    A    
4     Supek Martin    RC Puchov    70     14:16.571    A    
5     Luhový Martin    RC Puchov    64     14:10.652    A    
6     Klement Rostislav    Codys Racing Team    62     14:12.423    A    
7     Novosad Karel    MK Zubří    0     0:00.000    A

Výsledek finále  –  1/28ST [1/28 Stock]
Pozice     Závodník    Klub    Kol     Cas jízdy    Heat    V?ková kategorie

1     Vitamvas Michal    RC-AMK Hrotovice    74     14:19.712    A    
2     Skola Richard    Codys Racing Team    71     14:08.895    A    
3     Vitamvasova Marketa    RC-AMK Hrotovice    71     14:12.693    A    
4     Kováč Marian    AMK Bánovce nad Bebravou    69     14:05.705    A    
5     Opat Ivan    RC Hlohovec    69     14:11.692    A    
6     Klement Rostislav    Codys Racing Team    62     14:16.224    A    
7     Supek Martin    RC Puchov    58     14:20.037    A    
8     Štípek Jakub    Codys Racing Team    57     14:19.368    A    
9     Janoš Zdeněk    MK Zubří    3     1:05.509    A

Výsledek finále  –  1/28ST Jun [1/28 Stock Junior]
Pozice     Závodník    Klub    Kol     Cas jízdy    Heat    V?ková kategorie

1     Chlapek Jakub    Codys Racing Team    58     14:11.508    A    
2     Dvornik Václav    Codys Racing Team    57     14:03.830    A    
3     Sova Erik    Codys Racing Team    57     14:05.876    A    
4     Macurek Filip    Codys Racing Team    52     14:10.714    A    
5     Behal Josef    Codys Racing Team    49     14:10.553    A    
6     Hosak Stepan    Codys Racing Team    49     14:17.340    A    
7     Pavlikovská Renata    Codys Racing Team    48     14:26.339    A    
8     Manak Lukas    MK Zubří    46     14:13.805    A    
9     Hrnčíř Jan    Břeclav    11     3:59.789    A

Výsledek finále  –  1/32 Truck [1/32 Truck]
Pozice     Závodník    Klub    Kol     Cas jízdy    Heat    V?ková kategorie

1     Skola Richard    Codys Racing Team    221     45:19.546    A    
2     Jaremejko Petr    MK Zubří    210     45:15.966    A    
3     Hajek Svatopluk    TRCRT    206     45:16.607    A    
4     Kumičák Martin    RC Puchov    201     45:19.067    A    
5     Janoš Zdeněk    MK Zubří    197     45:22.419    A    
6     Opat Ivan    RC Hlohovec    196     43:58.754    A    
7     Parák Milan    Breclav    196     45:22.728    A    
8     Pazdera Miroslav    W.I.P.RCRC Vsetín    193     45:15.528    A    
9     Kumičák Lukáš    RC Puchov    192     45:49.325    A    
10     Maňák David    MK Zubří    182     45:28.835    A    
11     Maňák Lukas    MK Zubří    122     43:25.844    A

 

Fotogalerie v mém podání zde: http://rcejunkove.rajce.idnes.cz/2014.04.12_-_Moravsko-Slovensky_pohar_Zubri/