Propagační závod pancarů 1/10 a 1/12 v Praze

Roman Krejčí


Vzhledem k tomu, že patřím k tradičním propagátorům kategorie 1/10 World GT nebo zkráka pancarů 1/10 obecně, snažím se každým rokem navštívit místa, která jsou od Ostravy vzdálenější a podpořit svou účatí závody „zadokolek“. Je jasné, že jeden závod kategorii v Čechách neoživí, ale pro své fanoušky to bude jistě příležitost pokochat se závodem těchto modelů, jejichž jízdní stopa odpovídá opravdovým závodním speciálům a ideálně si i zazávodit v obsazením poli vozů, které zde jinak bohužel nebývá.

Domluvil jsem se společně s pořadatelem seriálu Open Challenge Honzou Domanským, který pořádá závody RC modelů v Praze Ruzyni, že 15. března udělámě vše proto, aby se na startu vypsané kategorie GT objevilo co možná nejvíce vozů. Tato kategorie je sice vypisována, stejně jako 1/12, ale letos se zatím snad ani jeden vůz na startu neobjevil. Tentokrát to bude zajisté jinak.

Z Ostravy se chystá trojice jezdců, kteří pilotují modely Corally 10SL, které pokládám za obsolutní špičku mezi pancary i díky tuhému spodnímu platu umožňujícímu používání silných motorů, protože je podvozek koncipován tak, aby mohl jezdit na špičkové úrovni nejen World GT, ale například i Pro10. Společně se mnou přijede Libor Holub a Ladislav Holásek. Jednáme o účasti českých jezdců této kategorie, ale nebudeme zatím předbíhat, byť jsou přislíbené nejméně 3 další modely. Zatím je rovněž k mání podvozek Corally 10SL k zapůjčení případnému zájemci. Myslím, že to bude jistě výzva pro prodejce podvozků Serpent Honzu Domanského, aby na start postavil také modely této úspěšné značky. A pokud vše půjde dobře, určitě i Vítězslav Hola bude chtít přesvědčit, že ani Xray X10 Link není za svým zenitem. Bude to určitě pěkná podívaná, kde ani tak nepůjde o výsledky, ale exhibiční jízdu a ukázku těchto modelů.

Společně se také pokusíme křísít kategorii 1/12, kde by se podle neoficiálních informací kromě trojice modelů Corally 12SLX měli objevit i jezdci s Xrayem XII a polští závodníci. Je to rozhodně výzva a možnost pohodového zazávodění pro každého, který takovým modelem disponuje. Opět nepůjde ani tak o stupně vítězů jako jakousi nostalgii a ukázku těchto modelů ať již nových či historických.

Příhlášky a veškeré informace naleznete na stránkách pořadatele http://www.profimodel.cz/index.php

 

Všechny srdečně zve
Roman Krejčí a Honza Domanský