Mibosport Cup 15.2

Radek Voda


Na začátek rozhovory. Michal Bok, Marek Černý, David Němček

 

MIBOSPORT = celým týmem pořadatelů perfektně připravené mezinárodní závody

""

 

Jezdí si sem pravidelně zazávodit špičkoví závodníci z Česka, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska.

Postřehy z pátečního tréninku:

Pátek využívá k tréninku stále více závodníků. Každý se snaží přijet co nejdříve, aby si zajistil svoje oblíbené místečko pro depo. Volný trénink je organizován a závodníci spořádaně dodržují časy. Stále se jezdí a jezdí.  Všude se soustředěně ladí, montuje a zase zkouší. Je vidět, že se všichni těší na závody po minulé pauze. Dráha byla využívána až do 23:30

Pořadatel: Michal Bok

Místo konání: sportovní hala Hrotovice

Parkoviště: dostatečné, zaparkovat lze v případě potřeby i na parkovišti nad hotelem

Teplota v hale: 22,5°

Osvětlení: umělé osvětlení, , viditelnost nejlepší co jsem já na závodech zažil, (to je můj názor)

Bufet: restaurace ve vrchním patře (moc dobrá)

Časomíra: Vojtěch Novický

Technická kontrola: Honza Hvězda

Rozhodčí: Radoslav Bok

Začátek: 8:30

Konec: 20:53

Počet skupin a aut:  14 skupin, 120 modelů

 

Sobota 15. 2. 2014

Rozprava proběhla i v angličtině, aby rozuměli závodníci z ostatních zemí. Zásadní informace pro buggy – závodníci nesmí používat mazání a gyro.

Tentokrát Vojta Novický za mikrofonem i počítačem začal hned svižné tempo. Vojta při komentování plynule přechází na angličtinu.

Závod byl rozdělen do 14 skupin:

1, 2, 3 – 2wd buggy

4, 5, 6 – 4wd buggy

7, 8 – formule

9 – yokomo GT

10, 11, 12 – stock

13, 14 – modified

""

Minulý závod výhral obě kategorie buggy Martin Bayer nyní jeho bratr Aleš Bayer

 

4wd buggy:

1. kvalifikace

Po startu si buggyny vytvořily dostatečné rozestupy a nedocházelo k žádným kolizím. Je vidět, že zde jedou opravdu zkušení jezdci. Za prvním Alešem Bayerem jel Kuba Šimurda a ve 2. minutě se na 3. pozici dostal Martin Zvára. V tomto pořadí dojeli i do cíle. A. Bayer zajel nejrychlejší čas ve čtyřkolkách 18:430. Při závodech Radek Flek bedlivě sleduje svého bratra jak jede.

 

2. finále C

Již na prvních skokáncích dochází k hromadné kolizi. Jan Komorous dostal napomenutí za zkrácení tratě. Poté i Petr Kristek. Dušan Bayer se ujal vedení ale nakonec dojel 7.

Pořadí ve kterém dojeli: KristekPetr, Komorous Jan, Kratochvíl Jakub

 

2. finále B

Velmi ostrý start, všichni závodníci jeli ve velké blízkosti a brzy vytvořili velký chumel aut, který se pohyboval dráhou a postupně z něj odpadávly jednotlivé buggy, které chybovaly. Poté se jízda uklidnila. Závodníci dojeli v pořadí  Ntkovca Pavel, Holzer Christoph, Kilian Tomasz

 

2. finále A

Vojta Flek jede na pohled velmi pěknou jízdu. S jistotou překonává všechny skoky. V této konkurenci velmi zkušeně.  Jen jedna chyba při doskoku a nepatrná chyba při objíždění laťky  ho stála 4 místo. Vojta z toho byl trochu smutný. Pořadí při dojezdu Aleš Bayer, Wawrzkiewicz, Margony, Šimurda

Formule:

Ve skupině B jezdili tři rakouští jezdci a dva čeští – Havlíček, Saturka. Ve skupině A jelo 8 rakouských jezdců. Ve 3. Kvalifikaci Herbert Weber zajel nový best lap a vyjel si tak 1. místo ve startu do finále. Druhý startoval Ogonowski Matheusz, třetí Bauer Thomas.  Herbert Weber opět potvrdil své kvality a i když ve 3. finálové jízdě skončil na 5. místě a Matheus na 1. místě nakonec Weber získal první místo, Ogonowski 2.

Yokomo GT:

V Yokomo GT závodilo 5 jezdců, kde byl nejepší Landegger Thomas, který zajížděl i 25 kol. Zdeňka Ajmuta potrápily technické problémy, v první kvalifikaci mu upadlo křídlo, takže vůz ztratil stabilitu a propadl se na místo poslední. V další jízdě mu upadlo kolečko.   Zvítězil Landegger před Mlčákem, na třetím místě skončil Toman.

 

Stock:

1. kvalifikace C

Během jízdy Vojta připomínal: „prosím o čistou jízdu, jde o čas a ne o pořadí, prosím pouštějte o kolo a rychlejší si počkají na vhodnou dobu, kdy předjet“.  Zde jezdil výborně Matěj Benda a vyjel si tak skupinu B. Martin Janíček neustále ladil svůj stroj. Jezdil soustředěnou jízdu a perfektně držel stopu. Tuto skupinu vyhrál Ladislav Tóth, který se také neustále zlepšuje.

 

Modified:

Zde tentokrát startoval Marek Černý vítěz ETS a bylo se na co dívat. Soupeřem mu byl např. Michal Orlowski z Polska. V jedné z kvalifikací udělal při jízdě Marek nepatrnou chybu. Orlowski, který jel těsně za Markem nestačil zareagovat, došlo ke kolizi a Orlowski se propadl až na 10 místo. Marek se dotáhl na druhé. Na prvním místě tak dojel Kuba Šimurada za ním Kunák a Flek. 3. kvalifikace se jela ve znamení stresu. Bylo dost kolizí. Kunák hned po rozjezdu zjistil, že mu nefunguje auto a musel opustit trať a jeho mechanik auto během jízdy hned několikrát doladit.

Ve finále startoval jako první Marek Černý, za ním Orlowski. Po celou dobu se držel Marka opravdu jako klíště. Jeli v jedné vteřině. Orlowsky nakonec nevydržel a vyboural se. 2. Finále bylo neméně napínavé Orlowski nenechal ani nachvíli Marka vydechnout a neustále ho zběsile pronásledoval. Nakonec Marka předjel bylo to ovšem až za smyčkou, tak že Marek opět 1. A získal tak celkové vítězství. Marek je již ostřílený borec a dokáže udržet nervy na uzdě. Byla to napínavá podívaná.

""

Marek Černý vítěz kategorie Modified

 

2 wd buggy

V čele jezdil Aleš Bayer, ale jen 8 desetin za ním se držel Radek Flek. Ve vzduchu ho srazil Orlowski, ale férově na něj počkal. Roman Pudich doplatil na kolizi s Rekettem. Aleš Bayer vyjel nový best lap 19.232.

 

 

Tentokrát se jelo dash for cash v nové podobě. Vylosovaná skupina 2 wd buggy jela s driftovacím autem Yokomo Michala Boka. Řídit driftovací auto není tak jednoduché, jak to napohled vypadá. Hlavně dlouhá rovinka dala závodníkům zabrat. A jak to má vypadat nám nakonec předvedl Michal Bok, který to skutečně umí. Ale ani ten nepokořil zajetý čas vítěze Michala Orlowskeho. Tento nápad se setkal s velikým ohlasem a všichni se těší na příště.

Mibosport cup má pravidelně velkou účast závodníků, tentokrát byla dokonce převážná část ze zahraničí.  Naproti našemu depu byli Rakušané Andreas Ebner a Marcel Rekettye, kteří závodili  v kategorii buggy a každým úspěchem se nám chlubili . Na těchto závodech byli poprvé a byli naprosto nadšeni. Nejmladší z jejich party si odnesl cenu junior závodu. Po skončení si ještě ve stánku u Michala zakoupili zboží ze kterého měli opět radost. Hlasitě se loučili – příště na shledanou.

Myslím že s tímto přáním odjížděla většina závodníků.

""

Po operaci a týden před další a před posledním rozhovorem unavený!!! reportem, snad se vám bude alespoň trochu líbit. Radek Voda