Rychvaldský pohár offroad Bílovec online

webbaker


Máme zde první závod roku 2014. Já, Radek Voda a jeho maminka jsme nyní v Bílovci, kde se dnes koná závod Rychvaldského poháru offroad. Ano, dnes jsou na pořadu terénní skoky, zítra pak klasika.

Je to první report, kde budou své postřehy psát dva reportéři. Moje maličkost a nově Radek Voda. Mladý, nadějný pilot a zcela jistě i reportér. O jeho práci jste se mohli přesvědčit na závodě Mibosport Cup, kde mne důstojně zastoupil.

Tento den je tedy na pořadu jednak online report, kdy po zajímavých událostech bude aktualizován text. Kromě toho jsou v plánu krátké rozhovory s jezdci. Položíme jim pár otázek a uvidíme, jak budou reagovat.

Já budu psát klasicky a Radka poznáte podle textu psaného kurzívou. Budou to tedy jeho postřehy a styl psaní. Mělo by to více vystihnout zdejší závodní situaci.

Zítra nebo pozítří pak dostanete k dispozici video summary z tohoto závodu. S Radkem máme určitý scénář, dle kterého pojedeme. Snad se nám to oběma podaří.

A o letecké záběry také nepříjdete. Jelikož nemám v současné době Phantoma F-300, přijdou mi profesionálně natočit kluci z Codysteamu.

""

Na tomto závodě se schází pohodoví lidé

 

Jako obvykle nyní probíhá jednak prezentace, ale také volný trénink. Radek již testuje svůj model buggy XRAY XB4. Musel trochu přidat výkon. To já na svém autobusu mám 13.5ku motor a jsem rád, že přeskočím největší skok. Ovšem pro natáčení je to naprosto ideální nastavení.

Radek nyní ladí model a tak se ke slovu dostane později, tedy spíše ke klávesnici.

""

Ranní rozprava na Rychvaldském poháru

 

Je nakonec 7 skupin. Jedou se i mini 1/16. Tam jedou 4 piloti. Jinak účast je velmi solidní.

Na rozpravě nám ředitel závodu Luděk Szostek popřál hodně zdraví do nového roku, sdělil základní informace. Fotilo se, natáčelo (Radek) a první fotky máte již v galerii.

A protože zde nejsou výsledky online na MyRCM, pak máte v galerii skupiny. A i výsledky po každém kole, kdy vám přineseme průběžné pořadí.

Budou dnes létat kola, karoserie, díly při skocích a karambolech ? Od toho tu jsme 🙂

V 9:15 jsem se pozdravil se členy Codysteamu, který zde přijel natočit letecké záběry profesionální technikou. Když nemohu zatím natáčet já. Samozřejmě od nich budou záběry mnohem lepší a já se zase něco určitě přiučím. Mají zde DJI 800ku a ta už něco umí. A také 450ku.

 

Kvalifikace kolo první

Kvalifikace se rozjela a Luděk Szostek stojí na tribuně a hlídá jízdu. A přirozeně komentuje.

Leoš Bulva jede opět s vysílačkou páčkovou a dnes bude používat jeho ABS.

Po příchodu do depa jsem cítil vůni spálené elektroniky. Ale kolem mne nikdo nic neavizoval.

 

S Igorem jsme ráno dali tři tréninky. Líbí se mi zde zajištění náhradních dílů od TORA Teamu. Hala je obrovská a je zde příjemných 27,6°. Mé Dbootse pneumatiky už toho mají hodně najeto a tak jsem zakoupil u TORA Teamu po konzultaci Schumacher Minipin, na které dnes jistě přijde řada.

 

Tak jak vidíte Radek se s vámi popvé podělil o své zážitky. Nyní stále ladí model a tak nemá moc času. Ale věnuje se točení kamerou. K dispozici je mu zde jeho maminka, která je jeho velkou oporou.

Je zbytečné nyní se podrobně rozepisovat o pořadí v jízdách. Přineseme vám až pořadí po proběhnutí kola. Spíše se zde nyní dočtete zákulisní informace a co se zde přihodilo.

""

Codysteam a pan Rostislav Klement

 

Codysteam se připravuje. Jejich DJI800 je naprosté monstrum. Naštěstí zde mají na to menší polétání DJI F450. Některé modely pak budou na záběrech a určitě uvidíme profil celé haly a tratě. Navíc i fotí.

 

Já jsem nyní dojel ve své skupině první. A v kategorii 4WD buggy bych měl být na třetím místě celkově. Snažil jsem se jet čistou stopu a udělal pouze jednu chybu.


Roman Kavan hlásí pořadí, občas mu vypomůže Luděk Szostek. Zatím jedou modely všem, technické poruchy postihly Patrika Zavadského a Samuela Ciencialu.

V naší skupině SCT nedojel Jarda Valder. Ale jinak jízda pohodová a dokud mi nebyla sražena kamera z modelu, ukořistil jsem zajímavé záběry.

""

SCT Turnigy Trooper vs GoPro HERO3 WE

 

Do vzduchu v naší jízdě vystoupal prozatím DJI F400 s kamerou GoPro HERO3 Black Edition +. A můj názor ? Ani jsem o něm nevěděl. Krásně zabral depa a dění na trati a musím přiznat, že já jsem opravdu na začátku.

Poslední skupinka třech modelů si zakroužila v čele s Davidem Matysikem.

A zde máte průběžné pořadí v kategoriích. Martin Zvára je první ve čtyřkolkách. Překvapil Tomáš Rajdus a hlavně Radek Voda. Jedou zde i junioři jako Radim Hruška či Filip Rajdus.

""

 

Ve dvoukolkách pak v čele opět Martin Zvára. Velmi dobře Tomáš Kembitzký a také Marek Schiller. Přidat by měl Roman Pudich, kterého jsme viděli na stupních vítězů. Ale konkurence se sešla velmi dobrá.

""

 

SCT patří právě Romanovi Pudichovi. Vít Kubánek na něj ztrácí okruh. Matěj Matlák jun. a Filip Rajdus velmi dobře. Kluci jsou šikovní. Kdyby neodstoupi Jarda Valder, byl bych poslední. Máte zde i pořadí v micro, kde jedou 4 modely.

""

 

Kvalifikace kolo druhé

Martin Zvára zřejmě spálil elektroniku, když šel kolem mne. Naštěstí v depu to bylo jen vypnutí regulátoru na teplotu motoru. Ale i další modely. A stejný problém má i Leoš Bulva. A zřejmě i další jezdci.

Luděk Szostek stojí u monitoru, sleduje jízdu a komentuje průběh.

Já s Radkem měl hovor s panem Klementem ohledně coptera a vše nám vysvětlil. A je to věda.

""

DJI řada F450 v akci. Codysteam pracuje na 100%

 

I podruhé kamera odpadla z modelu a tak Fanánek Stodola nyní pracuje na tom, aby kamera již neupadla.

Jízda malých offroad modelů byla poměrně vyrovnaná.

 

Igor byl na tribuně v euforii při své jízdě. Vydával prapodivné zvuky a občas to připomínalo štvaní koně při Velké Pardubické. Kolem sebe v depu slyším samá sprostá slova. Ale jinak zde vládne přátelská atmosféra. Já už jdu na dalšé jízdu. Snad mám naladěno.

 

Pan Klement se ptal, kdy se pojedou finálové jízdy, aby je zdokumentoval. Radek natáčí a fotí.

Luděk Szostek vyhlásil pořadí po druhém kole. A kdo je také v top 10. Dobrá organizace si myslím.

 

Nebylo to špatný, ale dvě zbytečný chyby. V třetí kvalifikaci. Závod krásně ubíhá. Žádná prodleva. Jsem spokojen.

 

A pořadí se pohlo. A to před posledním kolem kvalifkací.

Martin Zvára drží TQ před Samuelem Ciencalou. jakub Mader také velmi dobře. Do top 10 se dostal i Filip Rajdus. Jakub Zapletal je zatím vedoucím jezdcem v B finále. Fanánek Stodola pak v Cčku. Ale vše může být ještě jinak.

""

 

Dvoukolky nyní ovládl Roman Pudich a bylo na čase. Jsme zvyklí ho vídat vpředu. I Marek Schiller zajel výborně a posunul se směrem vpřed. Radim Hruška je v elitní TOP 10ce. B finále bude prozatím patřit Lukáši Volkovi.

""

 

SCT bude pouze esem v rukávu Romana Pudicha. Vít Kubánek mu prostě nestačí. Ale společně s Matějem Matlákem jedou velmi zkušeně. Já s kamerkou natočil pár záběrů a líbí se mi velmi jízdní vlastnosti modelu i se zátěží. Zde jsme všichni v A finále a bude co točit.

""

 

V micro kategorii vede Vít Kubánek, ale nemá to lehké. Na paty mu šlape Jirka Kubánek.

""

 

Kvalifikace kolo třetí

V depech se řeší různé záležitosti. Nyní i oběd. A objednávky. A je v tom trochu zmatek. Je zde veselo a všichni se královsky baví. My jsme řešili v depu s panem Klementem letecké záležitosti a do toho si objednávali jídlo. Přišel pan Michal Rapant a dost nevybíravým způsobem se dotázal na to, kdy už se bude řešit oběd :-). Jak píšu, je zde veselo. Objednávky má na starosti Mira Jurenka. Ten nyní dokonce zvítězil v jízdě.

Martin Zvára stále ladí model. Radek Voda nainstaloval hudební zařízení v našem depu.

Marie Szostková jízdu nedokončila pro upadené kolo na přední nápravě. A já zachytil i jak nasazovač háže ztracené kolo kolegovi.

Zajímavé – v časomíře je Pavel Rajdus zapsán jako Raidus. Nevím, zda v tom je nějaký úmysl nebo klamání nepřítele. Každopádně je to originální.

""

A zde vidíte záběry Codysteamu z Phantoma F450

 

A jak to nakonec dopadlo ?

Buggy 4WD – TQ Martin Zvára. Do 10ky se dostal Jarda Valder. B finále zahajuje Filip Rajdus. C finále potom Fanánek Stodola.

""

 

Buggy 2WD – TQ nakonec Roman Pudich, který nezklamal. Nebude to mít jednoduché s Markem Schillerem. Do TOP 10 e kvalifikoval Jakub Zapletal. B finále bude obhajovat Lukáš Volek.

""

 

SCT – Roman Pudich v pohodě první. Pak bude souboj Kubánek / Matlák. Já do bojů nezasáhnu, ale líbí se mi jízda po dvou kolech. Prostě parádní zážitek. Asi budu závodit s kolegy Radkem Kučerou a Honzou Kubatým.

A vidíte na foto i pořadí pro Mini offroad 1/16. TQ má Vít Kubánek.

""

 

Nyní se udělal krátká přestávka a hned se jede finálové kolo číslo 1. Zde se na nic nečeká.

 

Finálové kolo první

Slovo rozhodčího závodu Luďka Szostka – ve vzduchu se nepředjíždí !!! Zajímavá teze. Kontroluje jízdy a komentuje každou probíhající. Codysteam točil starty finálových jízdy buggy a jeho práce je dokonalá. Až začnu točit já se svým „ptákem“ – to jsem vygooglil na fóru rcmania, bude to bohužel rozdíl.

""

Fanánek Stodola je konstruktérem uchycení GoPro kamery k modelu SCT

 

Pořadatel závodu Luděk Szostek precizně dohlíží na každou finálovou jízdu. Před jízdou vždy představí jezdce a také dohlíží na předjíždění o kolo. Závod je na vysoké úrovni.

 

A jak to napoprvé dopadlo ? Bylo to hodně napínavé a my s Radkem prováděli rozhovory s jezdci na kameru. A položili jsme jim tři otázky.

Buggy 4WD – C finále: zde se ukázal v jasném světle Fanánek Stodola. Lukáši Miculkovi nadělil hned dvě kola. B finále: i zde s odstatečným náskokem zvítězil Filip Rajdus. Leoš Bulva s ABS systémem mu prostě nestačil. Michal Rapant třetí také s odstupem. A finále: souboj Cienciala vs Zapletal byl nádherný. Nicméně Samuel Cienciala zvítězil. Třetí dojel Jakub Mader. Radkovi Vodovi se nyní příliš nedařilo. Skončil na devátém místě. Martin Zvára opět s technickými problémy. A hned po jízdě do depa a hledat chybu v elektronice.

Buggy 2WD – B finále: Karel Pražan v klidu první. Jan Waldhauser za sebou velmi těsně udržel Lukáše Volka. Michal Andrlík pro technickou závadu nedojel. A finále: Roman Pudich nezklamal a dojel si pro dvé první vítězství. A to před Markem Schillerem a Tomášem Kembitzkým.

""

I k tomuto může dojít v zápalu boje…

 

""

Rozhovor s Romanem Pudichem. Bez přípravy, hezky naostro…

 

SCT – Vít Kubánek naprosto těsně porazil vynikajícího Romana Pudicha. A Matěje Matláka. Všichni velmi těsně u sebe. Já s kamerou jsem spíše kroužil a natáčel souboje. Honza Kubatý byl mým nejbližším soupeřem.

1/16 – Vít Kubánek i zde využil TQ k vítězství. Ale jak v rozhovoru prozradil, je to velmi obtížná trať. Avšak porazil svého bratra Jirku. Třetí pak David Matysik.

 

Závod jede opravdu ve zběsilém tempu a s komentářem šéfa.

 

ROZHOVORY PO PRVNÍM FINÁLOVÉM KOLE

 

Finálové kolo druhé

Buggy 4WD – C finále: v režiji Fanánka Stodoly. Fanánek se může radovat z prvního místa. Opět hravě pojel Patrika Zawadského a ostatní soupeře. B finále: i zde byl stejný vítěz jako v minulé jízdě a to nadějný Filip Rajdus. I on už může být klidný. Marie Szostková druhým místem ještě zatopí pod kotlem. A finále: Samuel Ciencala potvrdil TQ a i on nemusí teoreticky nastoupi do poslední jízdy. Druhý dojel Jakub Mader, třetí Tomáš Rajdus. Zde to bude ještě zajímavé.

""

Luděk Szostek je neúnavný. Komentuje, hlídá jízdu. Nasadil šílené tempo v roce 2014

 

Buggy 2WD – B finále: Karel Pražan se radoval na tribuně, když dokázal vyhrát druhou jízdu před Janem Waldhauserem a Lukášem Volkem. A finále: zvrat v podobě vítězství Marka Schillera zamýchalo pořadím. Romn Pudich až třetí za Martinem Zvárou, který konečně dojel. Bohužel Jakuba Zapletala postihla technická závada a to hned v prvním kole.

SCT – Roman Pudich dobře vyladil svůj autobus. O sekundu pojel Víti Kubánka a Jardu Vladera. I zde tedy bude ještě souboj o bednu. Já se ani nesnažil držet krok se soupeři. S kamerou to prostě nejde. Ale jízdu jsem si užil na 100%. A uchycení kamery od Fanánka vydrželo !!!

1/16 – zde si přehodili pořadí bratři Kubánkové. Jirka porazil Víťu. Tak uvidíme, jak to dopadne.

 

Z druhé finálové jizdy mám smíšené pocity, a tak zezadu a všechny iluze na nějaké dobré umístění byly pryč, tak to někdy chodí. Mimo jiné závod ubíhá velmi svižným krokem a je příjemná změna končit na halovém závodě kolem 17:00.

 

Finálové kolo třetí

A jak to nakonec dopadlo tedy ? Přitom Luděk Szostek nazval jedo finále soubojem juniorů a to ve finále A buggy 4WD. Kluci si nedarují ani centimetr tratě. Ale to je jen dobře.

Ono celý závod bylo slyšet hlas Luďka. Navíc se staral, zda je všude všechno v pořádku. Velkou oporou mu byl určitě Roman Kavan. Ten to má těžší v tom, že i závodí.

""

Tak na těchto kolech se dá zajet fniále A 4WD buggy

 

Nejlepší tečkou dne byla účast modelů Losi Micro Rally Car 1/24 v kategorii 1/16 offroad. Modely malinké, skoky raději přejížděly. A když se odvážily skočit, převážně skončiliy na střeše nebo mimo trať a nebo obojí. Ale zábava skvělá.

Myslím, že dnes vám dám konečné výsledky a z nich se dozvíte, jak mohla dopadnout poslední finálová jízda:

 

Buggy 4WD

""

""

""

 

Buggy 2WD

""

""

 

SCT

""

 

1/16 offroad

""

 

ROZHOVOR PO TŘETÍM FINÁLOVÉM KOLE

 

Závod se prostě vydařil.

Vyhlášeny byly všechny kategorie, včetně finále C, B. Pohárky samozřejmostí. Plus dobroty pro juniory.

Já děkuji Radkovi Vodovi za plnohodnotnou spolupráci a těším se na další akci.

 

Video bude dodáno dodatečně. Je hodně materiálu a dá práci to zpracovat.

 

Ovšem jako první zde uvidíte práci RC FLYING TEAMu, který přijel a pomohl mi s natáčením leteckých záběrů. Děkuji týmu a zde je záznam jejich práce:

 

A na závěr fotogalerie Radka Vody.