2013.12.07 – Xray Challenge Trenčín

Karel Martinec


Odjezd jsem naplánoval na 5:40 z mého bydliště. Ke garáži přijíždí i Honza Slezák, který jede s námi. Cestou přibírám i Milana Pešku, který již netrpělivě čekal na ulici před domem. Ve 4 tedy vyrážíme směr Trenčín. Cesta je docela v pohodě až na zrádnou námrazu a sněhové jazyky, které nás doprovází. Do Hudy Arény přijíždíme v 7 hodin. To je tak akorát, kdy se otvírá dráha. Rozkládáme každý své nářadí na stoly v depech, které nám drží kamarádi. Pavel se jako první chystá jít trénovat. Podvozek si již připravil v pátek večer. Poté si jde zaplatit i startovné. Moraváci platí v korunách a slováci v eurech.

Po rozpravě začínají první jízdy. V první finálové jízdě se Pavlovi moc nedařilo. Bylo hodně znát, že tuto dráhu nemá natrénovanou jak ostatní kluci, kteří již začali trénovat v pátek. Pár chybiček a do cíle dojíždí na 6. místě. První dojíždí David Nemček, druhý Michal Vítámvás, třetí Jiří Tlustý, čtvrtý Aleš Pelikán a na pátém místě dojel Pavel se ztrátou 0.043 sekund za Alešem.

Druhá jízda byla ještě horší než ta první. Hned dva jezdci byli přeřazeni do B skupiny a z B skupiny dva do Ačka. Taková výměna 2 za 2. Startovalo se tedy ne podle dojezdu, ale podle první jízdy. Nicméně na to že Pavel hned 3x chyboval a byl na střeše, to nic nemění na výsledku. Páté místo musí být tedy jen útěchou. Do 3. kvalifikační jízdy nenastoupil David. Jízda vcelku v poklidu. Tentokráte jeli všichni přední jezdci bez chyb. Pavel dojíždí za Jirkou Tlustým na 4. místě. Druhý končí Aleš Pelikán, který nestíhal na Michala Vítámváse. S touto jízdou jsem byl vcelku spokojen. V jízdě nebylo tolik chyb jako v té předešlé.

Pavel postupuje do finálové jízdy skupiny „A“ a bude startovat z 5. místa. Tato jízda byla především v rukou Nemčeka a Vítámváse. Michal se od léta zlepšil o 200% a „dýchá“ Davidovi na záda. Je jen otázkou času, kdy ho Michal předjede.

Start proběhl v poklidu a jezdci se soustředili na svou jízdu. Dívám se, kdo najede první na poklici. Byl to Pavel. Naštěstí bez následků. Začíná tlačit na Jirku Pelikána. První kdo chybuje s následky, je Michal Vítámvás a to již ve třetím kole. Najetí na poklici a následné naražení pomalejšího jezdce má za následek zaraženou karoserii na kole. Propadá se na chvost startovního pole. Pavel se drží a tlačí na Tlustého. V jedné ze zatáček je rychlejší, a aby do Jiřího nenaboural, tak zpomalil. Tímto ztratil minimálně 2-3 sekundy. Pavel ale bojuje a „tlačí na pilu“ stahuje ztrátu. Pelikán ve 13 kole chybuje a Pavel je již na 3. místě. Do cíle zbývá 1.5 minuty. Michal je již za Pavlem a schyluje se k útoku na 3. místo. Pavel pod tlakem chybuje a propadá se na 4. místo. Michalovi tak spadlo třetí místo do klína bez souboje. Druhý dojíždí Aleš Pelikán a vítězí kdo jiný, než David Nemček.

Ve druhé finálové jízdě se hned od začátku odtrhl David, který si jel pro druhé vítězství. Za ním se vytvořil krásný vláček 5-ti jezdců. Druhý Michal a za ním Aleš, Jirka, Pavel a Martin. Několik kol takhle kroužili za sebou. Nádherná podívaná. Rozřešení přišlo až po dojezdu jezdců jedoucí o kolo zpět. Michal ztratil druhou pozici, když předjížděl jezdce o kolo zpět. Vměstnal se před něho Aleš, který si dojel pro druhé místo. Pavel neustále atakoval Tlustého a v jedné ze zatáček se mu podařilo Jirku „natvrdo“ předjet, když ho vnitřkem zatáčky vytlačil. Pavel ještě na Jirku počkal a souběžně vyrazili vpřed. Toho využil Martin Kratochvíl a dostal se před oba jezdce. Pavel jel riskantní jízdu a podařilo se mu Martina dohnat. Opět se před něho dostal vnitřní stoupou v zatáčce. To se stalo ale osudné pro Martina, jelikož se mu zarazila karoserie. Pavel dojíždí opět na 4. místě. Rozluštění kdo bude stát na kterém místě na stupni vítězů bude jasno až v poslední jízdě. David už má 1. místo jisté a poslední jízdu nepojede. Souboj bude o 2. a 3. místo mezi Michalem a Alešem. Pavel nemá rovněž jisté čtvrté místo a bude muset ještě bojovat.

Poslední jízda skupiny a Michal jede způsobem start cíl. O druhé místo je sveden velký boj. Pavel tlačí na Jirku. Martin Kratochvíl zase na Pavla. Tito tři jezdci jedou ve vláčku. Když Jirka chybuje, Pavel zpomaluje, aby do Jirky nenarazil a toho využívá Martin, který se dostává před Pavla i Jirku. Následně ale Jirka sejme Martina a Pavel využívá celé situace a oba předjíždí. Ani jsem nestihl zaregistrovat, kde zůstal Aleš Pelikán. První jede Michal a Pavel na druhé pozici. Aleš se pomalu dotahuje na Pavla a čekám, jestli si udrží druhou pozici. Nakonec je Pavel v jedné ze zatáček moc rychlý a toho Aleš bravůrně využívá. Pavel tedy dojíždí na 3. místě za Alešem. Na 4. místě dojíždí Martin Zvara alias Kubrt Lesní.

Po dojetí poslední finálové jízdy Modified je 10-ti minutová přestávka. Po ní následuje vyhlášení výsledků. Pak se balíme a chystáme se k odjezdu. Jelikož mě na mém autě v pátek zlobila baterka, kterou jsem celou noc nabíjel, tak zkouším nastartovat. Po zapnutí klíče ovšem kontrolky zhasnou a startér se ani neotočí. Zastavuji ještě Luboše Vítámvás, který mi poskytuje potřebnou energii přes startovací kabely. Sháním ještě pomoc u Liptáka, který mi zapůjčuje baterii, kterou používá na soustruh pro přetáčení mechových kol. Vracím se k autu a ještě zkouším natočit motor přes dodávanou energii od Luboše. Motor naskakuje a tak vracím Liptákovi baterii a odjíždím s osazenstvem domů

Další závod se jede MiBo sport a to již další víkend.

Fotogalerie: http://rcejunkove.rajce.idnes.cz/2013.12.07_-_Xray_Challenge_Trencin/#