RC expedice Pálava 9.11.2013

Josef Sperát


Tudíž expedice byla tentokrát u obce Klentnice a náš cíl byla Stolová Hora a nedaléká zřícenina.

Počasí bylo pravé expediční, déšť a mlha nás neodradilo vyrazit. Sraz byl v 9:30 hod a na parkovišti jsme se setkaly dohromady 4 posádky. Vyrazili jsme směr pole a po něm na značenou stezku, která nás zavedla na první rozcestník. Během cesty jsme se koukli na malý statek ve skalnatém udolí, které se zde nacházelo. Asi po 1km jsme dorazili na rozcestník, odkud jsme pokračovali do kopce na Stolovou horu.

Cestička byla úzká a narazili jsme na spostu schodů. Ale naštěstí schody byly tak suprové, že se dalo vyjet bez pomoci modelu až nahoru. Bohužel se rozpršelo a mlha byla tak veliká, že jsme viděli jen pár metrů, tudíž rozhled žádný. Ale expedici jsme nevzdali a pokračovali na zříceninu na další kopec. Cesta byla místy rozbahněná, sem tam kaluž a my pokračovali dále vpřed. Dole z kopce jsme minuli hřiště a my za ním odbočili na malinkatou cestičku. Okolo byly skály, kde se dalo dobře pojezdit, bohužel za deště nic moc. Hrad byl hned za rohem a po pár krocích byli u něj. Zde proběhlo foceníčko a v malé jeskyni, která se zde nacházela, jsme pojedli sváču a plánovali další část expedice.

Během toho přestalo pršet a my se rozhodli pokračovat zpět jinou trasou, než kterou dojeli. Vyrazilo se zpět ke hřišti a u něj jsme odbočili do prava a šli po malé cestičce. Zde se šlo dolů z kopce, vše klouzalo a pod listím se nacházelo bláto, které dosti klouzalo. Dole pár schodů a další rozcestník. Odtud se pokračovalo po širší cestičce, ze které byl na jednu stranu výhled do širokého okolí a na druhé straně výhled na skalní útvary. Během cesty byla objevena ve skále nějaká skrýš. No cesta utekla velice rychle a my se zanedlouho objevili u prvního rozcestníku.

Počasí bylo najednou krásné a my naznali, že vyjedem ještě jednou na Stolovou horu. Cesta na horu už byla známa, jen teď to bylo s obdivujícími kolemjdoucími. Po vyjetí nahoru to stálo za to. Zde vedou vyšlapané pěšinky po kraji a vedou k vyhlídkám, ketré se tu nachází. Vyhlídky zde byly na mapě vyznačeny 4 a všechny byly navštívené. Na jedné z nich bylo hromadné focení a my se pomalu přesunovali dolů. Počasí se lehce začlo zase kazit, ale to už nám bylo jedno. Expedička trvala tentokrát 6 hod. a myslím si, že i za takového počasí stála za to. Bylo pořízeno několik hezkých fotografií a my si odnesli zase fajn zážitky.