1. závod ZVK report

Fanán Stodola


Již počet přihlašovaných závodníků dával tušit, že s účastí to nebude žádná sláva.

„Omluvenky“: Karel Kratochvíl je mimo republiku  (3 modely), Libor Holub – zalezlý ještě někde ve skalách (2 modely), Zdeněk Janoš se omluvil z rodinných důvodů (1 model snad i 2 modely), Karel Martinec  a Jitka Malíková ve volební komisi (to jsou 1 + 2 modely). Sečteno a podtrženo: vypadlo nám celkem 9 modelů.

Ale i přesto 20 přihlášených modelů je už počet, při kterém se dá udělat závod. Těsně před prezentací se zde po dvou letech objevil Staňa Ptáček ze Vsetína s dvěma jeho ratolestmi, že jestli jeho dítka vezmeme do závodu. Proč ne!Takže nakonec startovní pole čítalo 22 modelů.

1:18 Open – 4 modely

1:18 Stock 4WD – 5 modelů

1:18 2WD – 2 modely

1:18 Formule – 4 modely

1:24  – 7 modelů

Na příště by nás mohlo být bohatě přes třicet (no možná až 40 modelů).

 

Pojďme na skupiny. Závodníky píšu tak, jak skončili v závodě.

1:18 OPEN:

1.Schiller Marek RC auta Vizovice 205 kol

2.Brodský Tomáš, Vsetín 180 kol

3.Ptáček Jan RC auta Vizovice 175 kol

4.Stodola Fanánek RC auta Vizovice 173 kol

Oživením této skupiny byl Jan Ptáček (13 let), který dva roky vůbec nejezdil. Jeho technika? St.sm.stařičký motor MS Compozit 300, stařičký regulátor Xray X300R a starý podvozek, bývalé „pročko“. Jak vidíte, i s tímto se dá ujezdit i bedna. Náš Fany nejel vůbec špatně, i když měl problém s pořezaným ukazováčkem, a prohrál o dvě kola. Výkon Marka Schillera byl zcela famózní! Podvozky? Vše XRAY!

 

1:18 4WD Stock (5 modelů) a po dohodě s Lukášem Diblíkem jsme ho i s Anetou Ptáčkovou přiřadili do čtyřkolek. Takže celkem 7 modelů jelo ve dvou skupinách.

1.Schiller Marek, RC auta Vizovice 191 kol

2.Diblík Lukáš 2WD Jabloňany 185 kol

3.Stodola Fanán RC auta Vizovice 128 kol

4.Adam Halász Tygr z Kopřivnice 104 kol – 9 let

5.Stodolová Hana RC auta Vizovice 88 kol

6. Hrnčíř Jan Břeclav  (83 let) 78 kol

7.Ptáčková Aneta RC auta Vizovice 68 kol

Marek Schiller opět nepřekonatelný. Snad jen Lukáš se mu tak trochu přiblížil. Z mého pohledu: ujedu ani ne dvě kola a už ty dva mám za sebou. Může vás to bavit? Musí: Je to „škola“ a velká zkušenost. Ti dva jeli střídu, já 280-ku na 70%. Víc moje ruky a hlava asi nestíhají! První závod Anety Ptáčkové (10 let) dopadl velmi dobře! Hanu zlobil regulátor, tak jsem musel namontovat druhý. No a panu Hrnčířovi, mému odvěkému rivalovi se nedařilo. Zlobila ho elektronika. Podvozky? Všechno XRAY až na ty dvě dvoukolky, Lukáš amatérský (na profi úrovni) zhotovený a Anetka podvozek Avioracing 2WD.

Kategorie Formule 1:18:

1.Brodský Tomáš 179 kol

2.Parák Milan 173 kol

3.Hájek Svaťa – Tátoš 166 kol

4. Halász Tomáš 160 kol

Auta amatérsky vyrobená. Kdyby tyto Formule viděli inženýři od Ferrari, hned by měli novou inspiraci. Nutno podotknout, že ti čtyři se mezi sebou dobře znají a jeli naplno!

 

Nakonec jsem si nechal kategorii 1:24 „retro“. Toto jsou opět amatérsky zhotovené podvozky s retro karosériemi. Počet přihlášených závodníků byl sedm.

1.Parák Milan Břeclav 158 kol

2.Diblík Lukáš Jabloňany 156 kol

3.Hájek Svaťa Prostějov 146 kol

4.Maňák David DMR 139 kol

5.Halász Patrik Tygr z Kopřivnice 79 kol – 6 let

6.Maňák Lukáš DMR 76 kol – 5 let

7.Hrnčíř Jan Břeclav 53 kol

 

První čtyři závodníci –„velcí hračičkáři“ a konstruktéři. 5.-6.místo nováčci. Jeli velice dobře, bojovali mezi sebou o každé kolo. Smolařem dne byl děda Hrnčíř, který si zkratoval regulátor a bylo vymalováno.

 

Ještě napíši pár věcí. Všichni byli informováni, že v případě nízké účasti se pojede na malém koberci! (12 x 6 metrů) K mému údivu nikdo nereptal. Všichni to brali jako příjemnou změnu. Proto se nedivte počtu najetých kol. A příště na malém koberci pojedeme zase. Ať si to zkusí i ti ostatní, co zrovna neměli čas se sobotního závodu zúčastnit.

Vcelku  mne příjemně překvapila účast nováčků. Kudy chodím, tak přemýšlím, jak dál, co vymyslet za podvozky. Čínská Nanda (cca 2000,- v RTRku) nebo XRAY. M18 – RTR za cca 5000,-. Toto vůbec nepřipadá v úvahu. Tyto podvozky se nedají naladit! A konverze je drahá. Tak jako koupit XRAY – LiPo (4500,-), když si spočítáte, co do toho ještě nacpete hodně peněz, za zbytek vybavení, přejde vás zájem jezdit osmnáctiny!

 

V sobotu můj synátor jel ve čtyřiadvacetinách s malým autobusem LOSI 1:24, (Hana taky jednu rozjížďku), samozřejmě mimo soutěž. A tento „autobusek“ jel mimo závod a neztratil se tam mezi ostatními a co hlavního, nepřekážel tam, a to, že má světlou výšku 12 mm, tak jsem ho neviděl převrácený.

 

Jen pár info k tomuto RTR-ku: baterie NiMh 4,8V/220 mAh vydržela celých 10 minut. Model lze napájet i LiPolkou 7,4V/250mAh, či-li pojede o hodně rychleji a ještě ho lze napájet Lipolkou 11,1V. Rychlost bude určitě závratná a snad už i neříditelná. Uvnitř je malé servo a malý střídaček. Vysílač Losi 2,4GHz na 4 tužky. Prakticky je vysílač LOSI kompatibilní se všemi přijímači Spektrum. Dováží Astramodel Uh. Brod cena 3399 Kč za komplet RTR-ko.

Na RC Hobbyracingu ve Skřipově vás toto vyjde na 3033 Kč no a za ty prachy, nekupte to! A to si můžete vybrat ze čtyř barevných provedení. A teď ještě jedna bomba. Místo kastlí Short Course se tyto RTRka dají koupit i s karosérií rallye! Taktéž čtyři barevné provedení. Stačí? My máme tyto „hačapérky“ dvě a kam s nimi přijedeme, tak s nimi budíme pozornost. A náhr.díly? Těch je na Astře Uh.Brod dostatek.

 

No, že by nová kategorie? Pro ty, kteří nechtějí pořád něco šroubovat. Stačí si pořídit malou Losinu a přihlásit se do 1:24 v Pozděchově. Až se sejde těchto „hačaperek“ pět, pojedou i svůj závod. No řekněte, nestojí to za zamyšlení a pořídit si to, neb všichni mají stejnou techniku a nijak se nedá podvádět. Pravidla jsou daná nákupem RTRka! Nic víc!

Příští závod jedeme 16.11. a už se na vás těšíme!