MČR, KWC IC 1/10 4.-5.9.2010 report

Drahoslav Hejtmánek


<p>
Dva dny ve Slavkově a každý jiný ….
</p>
<p>
Opět jeden závodní víkend, tentokráte na jednom místě. Ano tentokráte jde o kategorii 1:10 IC, moje
nejoblíbenější. Je sobota ráno. Počasí není závodům moc nakloněno ale vypadá to, že <!– separe –>by pršet nemuselo. V plánu je celkem bohatý program. Celý závod KWC a trénink se dvěma rozjížďkami MČR.
</p>
<p>
Ve Slavkově se smí startovat motory až od 8.30 a tak hned jak odbije kritická hodina, většina
přítomných vyráží na svůj první trénink. Na dráze je ještě stále dost gumy z ME Large Scale a tak grip je hned od úvodu skvělý. V průběhu tréninku probíhá registrace a Vladimír chystá měření a všechny ostatní vychytávky Slavkovké dráhy. Odbíjí 10tá a startuje první kolo rozjížděk, prokládané tréninkem jezdců MČR. Je poslední rozjížďka prvního kola a začíná pršet … spíš lejt jak z konve. Celý harmonogram se hroutí.
</p>
<p>
Radar CHMU nedává na nejbližší 3 hodiny žádnou naději, tak je do 13.00 pauza. Ke 14. hodině opravdu přestává pršet, ale z umělých koberců na dráze teče voda jak z kohoutku vodovodu. Dráha začíná osychat a snažíme se tomu pomoci tím, že hadry a košťaty vytíráme trať. Kolem 15-té starujeme do dalších kol rozjížděk ( sice na polosuché dráze , ale přece ). V pauze jsme se dohodli, že dnes (v sobotu) odjedeme celý závod KWC a zítra se pojede celé MČR.
</p>
<p>
Takže po rozjížďkách se hned jede 1/2 Race, do kterého nenastoupil Michal Abrahámek a Michal
Zagora. V 10 min. odstupuje Adam Dubák, který spíš ladí na neděli. Hned poté následují finále SPADA , SPORT a nakonec se v 19.05 startuje poslední finále RACE už s tím, že Vladimír
Šeliga na základě radarových dat avizuje příchozí déšť. Neuběhlo ani 10 min od startu a ten opravdu přichází.
</p>
<p>
No řeknu Vám ,adrenalín jak …. déšť a ještě k tomu snášející se tma. Takový závod jsem ještě nezažil. A to jezdím už celkem dlouho.
</p>
<p>
Nakonec v těchto šílených podmínkách vítězí Michal Jansa těsně před Lukášem Ruberem
(7 sec.) a Václavem Buchtou. Nejpřekvapivější na ceém finále bylo, že ho všichni dojeli a nikoho v těchto podmínkách nezradila technika.
</p>
<p>
A je tu neděle …. bude to stejné jako v sobotu, nebo se počasí umoudří ? To byla moje první myšleka, když mi ráno u hlavy zacvrčel budík. Kouknu z okna a srdce mi zaplesalo, kam oko dohlédne, modro. Budím Toma, snídaně a velím odjezd. Jo ještě nakládáme Káju, který se nakonec rozhodl jet 2WD. Zatočím směr Slavkov a radost ze slunce se mi nějak kalí díky mrakům, které se shlukují ve směru kam jedeme. Přijížíme na závodiště a počasí nic moc a dráha mokrá.
</p>
<p>
Start rozjížděk se odkládá o 30 min., aby dráha víc oschla ( nebo naopak zmokla ?? ).
V 9.30 se startuje … neprší, zataženo, mokré fleky na dráze. V průběhu rozjížděk se mraky chvílemi rozestupují a sluníčko urychluje schnutí asfaltu. Poslední kolo rozjížděk se už jede na pěkné suché dráze, která má ten správný grip.
</p>
<p>
Nasazuji „tvrdá“ kola, abych zjistil na čem jet ve finále. Minuta do startu, jedu poslední kolo před tankováním a ve „zrádné“ zatáčce u bufetu na tvrdých kolech nestíhám dobrzdit …. přední tlumič je v čudu. Od soboty už druhý ( jsem nějak nepoučitelný, ta zatáčka je prostě mrška ). A jdeme do finále. SPADY, dnes i 2WD kde si to rozdávají Tom, Michal, Karl a Jiřík Groch. Následuje SPORT a „královská“ třída Scale. Těsně před startem si bere odklad Michal Jansa.
</p>
<p>
A je tu start, slunce praží , povrch jedna báseň ….. po 10 min. je finále přerušeno, technická chybka. Jinak bezchybný Vladimír u časomíry se minul a nastavil kratší čas finále, než je předepsaný. 20 min. pauza a start se opakuje, tentokráte vše OK. Hned od počátku má potíže David, Lukáš dnes se svým vozem také není nějak spokojen. Tempo vedoucích závodníků je pekelné, ve třetině finále má tecnické potíže Michal Jansa a propadá se. V polovině Lukáš odstupuje po havárii při které přerazí přední rameno. Jiří Višín vypadá, že končí taky. Ale pár stahovaček a Jirka ne už v takovém tempu, ale jede dál. Nakonec v závodě vítězí Pavel Jansa před Michalem Abrahámkem a Adamem Dubákem.
</p>
<p>
No prostě závod jak má být. Plný napětí ,zvratů, radosti i zklamání.
</p>