Určice Night 2013

Karel Martinec


Vyvrcholením letní sezóny bývá již tradičně noční závod v Určicích. I letos tomu nebylo jinak.

Letošní závod předčil mé očekávání, když se tohoto nočního závodu zúčastnila většina startovního pole seriálu Určice Cup 2013. Chyběl pouze Lukáš Diblík, který se omluvil pro nemoc, Paráci a Petr Hráček, již předem hlásili, že v tomto termínu nebudou moci přijet. Na poslední chvíli jsem přemlouval Igora Vlahoviče, že mu zapůjčíme model i s osvětlením.

Do Určic vyrážím s Pavlem na večer po 5 hodině. Cestou přibírám Matěje a Jitku Malíkovou. K panu Matějkovi přijíždím jako první, abych měl čas v klidu a za světla připravit časomíru.

Matěj s Pavlem si chystali modely na závod a Jitka mi pomohla s časomírou. Igor nakonec oznámil, že nepřijede, neboť závody v Brně skončily pozdě a musel k rodince. Když už jsme byli všichni, tak jsem vytvořil seznam skupin. Nakonec jsem se dozvěděl, že Petr Nesládek nejede, bo nemá s čím. Tak jsem upravoval seznam a počet skupin. Nakonec jsem rozdělil 10 jezdců do 2 skupin po 5 ve skupině.
Skupina 1:
1.    Vomlel Vladimír
2.    Hájek Svatopluk
3.    Malík Matěj
4.    Blažek Matyáš
5.    Malíková Jitka

Skupina 2:
1.    Martinec Pavel
2.    Nesládek Mikuláš
3.    Halász Tomáš
4.    Vomlel Ondřej
5.    Myšička Martin

Úžasná atmosféra i v tomto podzimním chladném večerním období. Ondra sebou přivezl něco, co ještě z nás málokdo viděl. Jakási hrající plazma. Nebudu to zdlouhavě vysvětlovat. Přes MP3 se pustí hudba, která nejde do sluchátek, ale do plazmového výboje, který hraje. Jeden cm výboje vytváří napětí 1000V. Něco nepředstavitelného. Kdo neuvidí, těžko uvěří.

""

Start první kvalifikační jízdy je naplánován na 20 hodinu. Časový harmonogram se snažím dodržet. První jízdu překvapivě vyhrává Jitka před Sváťou a Matějem. Druhou skupinu přivedl do cíle Pavel, před Tomášem a Martinem. Po první jízdě dávám malou pauzu na dobití baterií. Ve druhé jízdě zabojoval Láďa a zajíždí o 2 kola lépe než Svaťa. Matěj dojíždí za Svaťou před Matyášem. Jitka tentokráte poslední. Pavel ve druhé skupině opět první. Zlepšení o 3 sekundy. Tomáš zajel taky opět druhý. Jen nájezd byl o něco horší, než v první jízdě. Mikuláš přejel Martina a dojíždí třetí. V poslední kvalifikační skupině Laďa zajíždí o sekundu lépe než ve druhé jízdě a opět mu to stačí na to, aby dojel první. Svaťa pro poruchu odstupuje a končí tak poslední. Matěj zajíždí o 4 sekundy lépe než Matyáš a končí na druhé pozici za Laďou. Jitka tentokráte čtvrtá. Pavel ve druhé skupině opět kontroluje pozici nejlepšího jezdce v Určicích. Tentokráte o kolo horší, přesto o 5 kol lepší jak druhý Mikuláš. Tomáš čtvrtý a Ondřej opět poslední. Ondřejovému umístění se není ani čemu divit. Jeho vůz je doslova napěchován kabely a elektronikou. Jeho dva repráky na modelu už předem říkají, že toto není vůz k vyhrávání na závodech, ale k vyhrávání na závodech. Jeho vozu říkám, že je to pojízdná diskotéka. Kdybych měl udělit cenu za nej…. vůz, tak je to ten jeho.

""

Po kvalifikačních jízdách opět přestávka na dobití baterií. Mezitím hlásím, v jakém pořadí se pojedou finálové jízdy. Pan Matějka vaří pro všechny zájemce čaj zcela zdarma. Klobásy a párky jsou rovněž k dispozici. Dal jsem si i s Pavlem hned klobásu 2x. Byly opět vynikající. Teplota klesla na 8°C. V depech panuje pohodová atmosféra. Rozpis do finálových jízd je naásledující:
Skupina B
1.    Hájek Svatopluk
2.    Malík Matěj
3.    Blažek Matyáš
4.    Vomlel Ondřej
5.    Malíková Jitka

Skupina A
1.    Martinec Pavel
2.    Halász Tomáš
3.    Myšička Martin
4.    Nesládek Mikuláš
5.    Vomlel Vladimír

""

Před 22 hodinou startuji první finálovou jízdu. Skupinu B vyhrává Svaťa před Matějem a Ondrou. Za nimi pak Matyáš a Jitka. Ta odstoupila pro zřejmě vadnou baterii. Skupinu A vyhrává Pavel a opět zajíždí 38 kol. Za ním dojíždí Martin, který zajel 37 kol. Dále Mikuláš, Tomáš a Laďa. Po jízdě opět 20 minutová pauza na dobití baterií. Ve druhé finálové jízdě je ve skupině B po dojezdu stejné pořadí. Jen první 3 jezdci zajeli stejný počet kol. Skupinu A vyhrál opět Pavel. Tentokráte si zlepšil nájezd na 39 kol. Jezdí tuto dráhu snad po slepu. Všechny světla jsou na finálové jízdy vypnuté a svítí pouze osvětlení pod mostem. Když k tomu přidám chladné počasí a rosu na dráze, tak nechápu, jak může zajet tolik kol. Běžně ve dne zajíždí 41 kol, ale 39 v noci je pro mě překvapením. Nejlepší čas na kolo 9.004 sekund. Druhý Martin o 3 kola zpátky. Mikuláš 35 kol, Vláďa 32 kol a Tomáš 31 kol. Ve 23:10 startuje v pořadí již 3 finálová jízda. Ondra se svojí pojízdnou diskotékou, která vyhrává na celé okolí, vyhrává tuto jízdu o sekundu před Svaťou. Třetí Matyáš a čtvrtá Jitka. Matěj odstoupil po prvním kole pro poruchu, kdy se mu uvolnil držák motoru.

Pavel v A skupině opět 38 kol. Martin stejně jak v předchozí jízdě 36 kol. Tomáš 32 a Laďa 31 kol. Černého Petra převzal od Matěje Mikuláš. Počas jízdy ztrácí kolo, které končí v podjezdu. Ve 23:43 se rozjíždí B skupina do poslední finálové jízdy. Už je jasné, že vyhraje Pavel, který vyhrál všechny závody v Určicích. Tedy až na ten poslední, kterého se nezúčastnil a vyhrál ho Mikuláš. O další pořadí je veden boj. Mikuláš ztratil ve třetí jízdě, kdy odstoupil. Spadl tedy hodně nízko. Dokáže tuto ztrátu dohnat v poslední jízdě? Uvidí se. Martin jezdí velice pěkně, škoda jen že je to letos jeho druhý závod v Určicích. Pořadí se ještě může pořádně zamíchat. Ze 4 jízd se počítají 3 nejlepší.

Ondra s Matějem zajíždí 29 kol. Matěj o 1 sekundu horší a po jízdě brble mamce za to, že ho v posledním kole odrazila nechtěně na mantinel. Matyáš tedy třetí a Jitka čtvrtá. Svatě jedoucí s formulí jezdil velmi pěkně všechny jízdy. Bohužel v té poslední urazil kolo a tak odstoupil. Ještě před samotným startem. Ve skupině A Pavel nenechal nikoho na pochybách, kdo je králem Určic. Opět 38 kol. Mikuláš dokázal zajet druhý s počtem 36 kol jako třetí Martin. Tomáš s Laďou už jen kontrolovali jízdu. Noční jízdy v Určicích tedy skončili a na řadu přišlo vyhlášení výsledků. Někteří stihli zbalit své věci. Celkové výsledky Určice Night 2013:
1.    Martinec Pavel 115 kol
2.    Myšička Martin 109 kol
3.    Nesládek Mikuláš 106 kol
4.    Halász Tomáš 95 kol
5.    Vomlel Vladimír 95 kol
6.    Hájek Svatopluk 94 kol
7.    Vomlel Ondřej 92
8.    Malík Matěj 90
9.    Blažek Matyáš 89
10.    Malíková Jitka.

První 3 dostali od pana Matějky koláč a něco k pití. Tento noční závod měl největší účast za celou dobu nočních závodů v Určicích. Škoda jen, že nepřijel Igor a Lukáš, a nezávodil Petr. Mohl být tento závod ještě atraktivnější.
Po vyhlášení se rozjíždíme k domovům a moc se těšíme na další seriál závodů Určice Cup 2014.

Panu Matějkovi moc a moc děkuji, že nám umožnil pořádat seriál na jeho dráze a že se o nás moc a moc pěkně staral. Díky jeho obětavosti a pěkného prostředí na Určice vždy těšíme. Tak za půl roku opět nashledanou.

Fotogaerie: http://rcejunkove.rajce.idnes.cz/2013.09.28_-_Urcice_Cup_Night/#