Určice Cup 15.9.2013 závěrečný závod report

Karel Martinec


Jedním z důvodů byl plný kalendář jiných závodů RC aut. Na sobotu 14. 9. byl naplánován HIT 92 v Otrokovicích. Tento závod byl ovšem přeložen na neděli 15.9.2013, a to vzhledem k nepřízni počasí. V sobotu dopoledne jen a jen pršelo. Sám jsem se modlil, aby v neděli už bylo krásně. Díky tomuto přesunu HITu na neděli, mi vznikl malý, respektive velký problém. V Určicích pořádám závod, kterého se účastní i syn Pavel a to v kategorii 1:18. Jelikož se rád sveze i v kategorii 1:10, tak měl zájem jet HIT v Otrokovicích. V pátek to byli ještě Určice. V sobotu už to byl HIT. Nakonec padlo rozhodnutí, že pojede v Otrokovicích a bude testovat motor Corally na Otrokovice dráze. S motorem Corally dokázal porážet všechny jezdce na MČR ve Slavkově na velké dráze. S tímto rozhodnutím jsem jen souhlasil, neboť v Otrokovicích je dráha menší.

Do Určic vyrážím tedy hned ráno a Pavla nechávám v Otrokovicích. Pomáhám mu ještě postavit přístřešek, aby nezmokl, kdyby přeci jen sprchlo. Pokračuji dále do Určic. Na místě už byl Petr Nesládek s kluky a Tomáš Halász se synem Adamem. Postupně přijíždí další a další. Celkem se přihlásilo 14 jezdců do kategorie Stock. Do kategorie 1:24 Expert se přihlásili celkem 3 jezdci. Tedy zatím největší účast během celého letního seriálu Určice CUP 2013.

Přítomni byli:
Nesládek Petr
Nesládek Mikuláš
Blažek Matyáš
Halász Tomáš
Halász Adam
Diblík Lukáš
Parák Milan
Vomlel Vladimír
Vomlel Ondřej
Malíková Jitka
Malík Matěj
Malík Michal
Hráček Petr
Hájek Svatopluk st.

Chyběl tedy už jen Pavel a Martin Myšička, který se omluvil pro nemoc.

Start závodu se trochu opozdil a byl odstartován až v 10:30 hodin. První zdržení bylo způsobeno opravou a nastavením nefunkčních modelů. První skupina si musela jízdu zopakovat znova, z důvodu nefunkční časomíry. Respektive časomíra fungovala, ale nefungoval přenos zaznamenaných průjezdů do PC. To bylo další zdržení. Po opravě se pokračovalo v závodění. Celkem 3 skupiny v kategorii 1:18 a jedna skupina kategorie 1:24.

V osmnáctinách byl tentokráte Mikuláš Nesládek, ale na patu mu dýchal vynikající Tomáš Halász a Lukáš Diblík a Petr Hráček. Takové bylo i pořadí po kvalifikačních jízdách.
Následovala malá pauza na oběd a pokračovalo se finálovými jízdami.

Jako první startovala poslední skupina, ve které startovali: Malíková Jitka, Matyáš Blažek, Malík Michal a Adam Halász. Během této první finálové jízdy začalo pršet. Jízda byla ovšem dokončena bez ohledu na déšť. Elektronika vydržela, tak jsem si oddechl. Soutěž byla pro další jízdy přerušena. Někteří již zabalily své depa s tím, že už se dále nepojede. Jeden z jezdců mi dokonce vracel čip, který jsem odmítl přijmout, s tím, že za chvíli přestane pršet a soutěž se dokončí.  Po necelé půl hodince opravdu přestalo pršet. Pan Matějka vytáhl hadry a šlo se vysoušet. Junioři ovšem stáli kolem tratě a „staří“ chlapi vysoušeli. No to je ale morálka. Moc ani nepomohlo, že jsem je hnal makat. Jakmile byla dráha vysušena, tak jsem dal pokyn ke startu další skupiny.

Ve finálových skupinách se nejlépe dařilo Mikuláši Nesládkovi. V konečném pořadí porazil o jedno kolo Tomáše Halásze.  Na třetím místě skončil Lukáš Diblík, který dokázal porazit Petra Hráčka. Ten svedl boj o čtvrtou s pátým v konečném pořadí Vláďou Vomlelem. Jeho syn Ondra dojel hned za svým tátou. Sváťa Hájek to neměl vůbec jednoduché, neboť Matěj Malík se hodně zlepšil. Na Milana Paráka zbylo deváté místo. Nedařilo se Petru Nesládkovi, který skončil až za Milanem na 10.místě. Matyáš vybojoval 11. místo a nechal za sebou Jitku, která měla technické problémy. Adam si polepšil o jedno místo oproti kvalifikaci a dojel na 13. místě. Michala Malíka zradily baterie, když hned 2 jízdy nedokončil pro jejich špatný stav.
Velice pěkný souboj svedli Lukáš se Sváťou v kategorii 1:24. Několikrát sice na sebe počkali, ale o to pak byl souboj zajímavější. Lukáš nakonec vyhrál o pouhou jednu sekundu.
Po skončení jízd se začalo rychle balit a já spočítal výsledky. Pan Matějka vytiskl popisy na poháry, které pro tento ročník věnoval portál Masters Igora Vlahoviče. Věcné ceny pro všechny, kdo přijeli na poslední závod, věnovala Jana Kupská a firma ADIP a samozřejmě i pan Matějka. Igorovi, Janě a p. Matějkovi děkuji za poháry a všechny ceny. Pan Matějka zaslouží velkou poklonu, za perfektní přípravu jak dráhy, tak i občerstvení po celou sezónu.
Výsledky z tohoto seriálu najdete ZDE.

Celková fotogalerie: http://rcejunkove.rajce.idnes.cz/2013.09.15_-_Urcice_Cup/#