MČR 1:10IC , 1:8IC , veteran tour 1:8IC a NCC

Drahoslav Hejtmánek


Je pátek, předpověď říká, že bude jak dnes, tak v sobotu pěkně. Takže není co řešit a vyrážim do Svitav. Ještě vyzvedávám na svitavském nádraží mlaďocha a hurá na dráhu. Tam už je rozloženo plno stanů a karavanů.Na dráze  už krouží veteráni a občas se mezi nimi mihne  desítka.  Zabíráme místo, vybalujeme stoly auta atd… Zdravím se Jardou, Ondrou, Davidem , Mírou,  ostatními veteránisty a desítkáři.

 

Menší trénink pro osvěžení si dráhy a pro zjištění,  kolik „nerovností“ na dráze přibylo a jak rychle „odcházejí“ mechovky.  Vyjel jsem 2 nádrže a kola jsou pryč, navíc jsem trefil tolik „oblíbenou“ poklici a poškodil jsem si uchycení karoserie. Radši toho nechávám a spravuji škody na voze. Blíží se večer a tak Tom rozdělává oheň, abychom si mohli opéct klobásy k pivku. Kolem ohně se schází kompletní parta veteránistů, opékají se buřty, griluje se, popíjí pivko se slivovičkou a při tom je skvělá zábava. Takové závodní večery mám nejradši. Ráno už tak skvělý není, připadám si jak praštěnej dubovou palicí. Kafe s něčím malým k snídani a je hned lépe.  Ti co přijeli až ráno pilně trénují . Vláďa  rozbaluje časomíru a svolává jezdce k prezentaci. V 9.30 je rozprava a o 10 min. později začíná první kolo rozjížděk. Dnes bude celkem nabitý program, protože jsou 2 skupiny NCC, 1 skupina osmiček MČR, 2 skupiny veteránů a 2 skupiny desítek MČR. Tom jede hned v první skupině NCC společně se Sváťou a Laďou . Jsou jediní ve startovním poli s 2WD podvozky. Já startuji v poslední skupině.  V první rozjíždce Tom nedojíždí … nějak jsem zapomněl natankovat a po doplnění  paliva potvora motor už nešel nastartovat. V osmičkách mechanikuji Davidovi a v první rozjížďce spíš dolaďujeme motor, protože večer jsme chystali spojku a řešili problémy s chcípáním motoru při akceleraci z nízkých otáček. Ale vypadá to, že vše už bude OK . Do své první rozjížďky nasazuji 37 kola. Říkám si ještě je chladno tak to třeba lépe pojede. Sice dělám pár chybek, ale najíždím slušných 20 kol. Po dojezdu hned vidím proč, kola jsou sjetá skoro na ráfek. Tak tudy cesta nepovede. Chce to přitvrdit. Hned se jede druhé kolo. Tentokráte si dávám pozor, aby měl Tom plnou nádrž. Ve své skupině dojíždí třetí s 16-ti  koly. David s osmičkou jezdí pravidelně bez chyb a dělá svých 15 kol což je zatím 7 místo. Ve veteránech je kvalifikace celkem vyrovnaná 4 jezdci jsou s nájezdem 12 kol, dalších 5 s 11 koly a zbytek s 10 koly. Poslední kolo rozhodne kdo bude tím přímo postupujícím do finále a kdo si dá semíčko.

 

Do druhého kola nasazuji 40-citky kola. Najíždím opět 20 kol a pravé zadní kolo je opět v háji ( asi to byl nějaký zmetek, protože kraje jsou odlepené a oškubané). Zatím jsem na 6 pozici, což není tak špatné. Kraluje Michal Abrahámek s 22 koly. Hned v závěsu je Jirka Vyšín.  Další Michal (Blahovský) naopak bojuje s nefunkční elektronikou a víc montuje než jezdí. Poslední kolo rozjížděk. Tom si o kolo polepšuje, ale stačí mu to v kvalifikaci  „jen“ na 11 místo. Přímý postup si vyjíždí Neubauer, Škola, Žvak a Krasl. Na ostatní čeká boj o postup. V osmičkách je to jasné všichni jsou ve finále  … Ve veteránech nakonec přímo postupují Cink, Purč, Švidrnoch. Na poslední kolo nasazuji nová kola 42. Auto jede skvěle a dávám 21 kol a posouvám se na 5 místo.

 

Startuje semíčko NCC Tom taktickou a klidnou jízdou dojíždí na 4 místě a ztrácí na prvního jen 2 kola …. slušný výsledek na 2 WD proti 4WD.

 

Ve veteránech se bojuje o 7 postupových míst Jirka Čermák odstupuje v 2 minutě. Honzovi Hoferovi uniká postup jen o pár vteřin.  Nakonec se jedou semifinále MČR desítek. Z „B“ postupují dle očekávání Jirka Vyšín, bratři Jansové a Ondra Kulhánek. V „A“ je to trochu nabitější a ambice na postup zde má více jezdců.  Start, esíčko poklička a jsem na boudě a zdechá mi motor. Z depa vyjíždím s více jak 2 kolovou ztrátou. No hrůza, přesně tak jsem si to nepředstavoval. Snažím se jet, co to dá. Po 10 min. se dostávám na 6 místo, které by ještě mohlo znamenat postup. Ve 14. min odstupuje Michal Blahovský pro poruchu motoru ( ten si dnes opravdu vybral smolný den ). Tím se posouvám na 5 místo a nájezd kol napovídá že bude postup do finále.  Nakonec z „A“ postupuje 6 jezdců.

 

A jsou tu hlavní finále.  První NCC … prvním odpadlíkem ve finále je Saša a to hned v 5 minutě, dalším je v 17 minutě Igor. Ve vedení je Richard Škola. Za ním to ale je velký souboj mezi Jarouškem a Zbyňkem o další podiová místa. Po chybách ostatních se Tom dostává na pěkné 5. místo, které se mu daří udržet až do konce. Ve finále osmiček pro technické problémy odstupují Zvara ml. , Jirka Vyšín  a tak se otevřela cesta na bednu Davidovi, který jel sice nenápadně, ale bez chyb.

 

Ve veteránech  si pro vítězství dojíždí Zdeněk Švidrnoch před Vilémem Purčem a Staňou Čechem. Pěkné 5-té místo obsadil Jarda Čip.

 

Poslední finále dne desítek se staruje v 17.30, jezdce čeká 45 min. Kdo bude přezouvat a kdo vydrží na jedněch kolech až do konce ?  Moje strategie byla jasná, vydržet na jedněch kolech až do konce ( i když jsem si pro jistotu nachystal náhradní kola ).

 

Po startu jde do vedení Michal Abrahámek následován Jirkou Vyšínem. Já se posouvám za Svaťu Hájka, kterého  20 minut pronásleduji než se mi ho podaří po jeho drobné chybce předjet. Bohužel Svaťa po dalších 10 minutách končí s problémy s rušením. Po 30 min. jízdy jsem na 6 místě. Přede mnou krouží Ondra Kulhánek, který mění zadní pravé kolo.  V posledních 5 min. se mu dostávám na „dostřel“, ale  na dojetí na malých kolech už nemám. A tak finále končí vítězstvím Jirky Vyšína těsně před Michalem Abrahámkem a třetím Pavlem Jansou.

 

A co závěrem ? Snad jen to, že by to chtělo nový asfalt , pak by to bylo dokonalý.

 

Spalovákům zdar.

 

 

Výsledky :

http://www.myrcm.ch/myrcm/main?pLa=en&hId[1]=arv&dId[E]=13424&pId[E]=3

 

Foto Saša Žvak:

http://alek-r1.rajce.idnes.cz/8._zavod_NCC_31.8.2013_Svitavy_1.cast/

http://alek-r1.rajce.idnes.cz/Sedmy_zavod_NCC_31.8.2013_Svitavy_2.cast

 

Video ze závodu – finále 1/8IC

https://www.facebook.com/photo.php?v=632267820140958&set=vb.100000732388038&type=2&theater