Mibosport Cup Slavkov onroad 24.8.2013

Karel Martinec


A je tu opět další závodní víkend. Tentokrát jsme se rozhodli, že pojedeme s Pavlem na Mibosport do Slavkova u Brna. Závody pořádané Michalem Bokem se nám líbí, a tak volba byla jednoduchá.

Do Slavkova vyrážíme v 6:15 a na dráhu přijíždíme po 7 hodině. Na místě už byla větší polovina startovního pole. Obliba závodu pořádaného Michalem Bokem je vzrůstající i u jezdců ze Slovenska. Přijeli Němečkové, Havránci, Panák, Toth a Molec. Z předních českých jezdců pak Černý Marek, Flek Radek a Jarda Kopecký jedoucí kategorii Modified.

Ve Stocku je o prvním místě s největší pravděpodobností rozhodnuto. David Nemček asi nemá konkurenta, pokud nebude mít poruchu nebo ho někdo nesejme. Boj a další pořadí bude velký. Ve Stocku jede spousta výborných a vyrovnaných jezdců. Mezi nimi patří Pavel Martinec, Radek Voda, Vlastimil Švec, Michal Vítámvás, Jan Mikulenka a další. Celkem 11 jezdců v této vyrovnané kategorii. V první kvalifikační jízdě Pavel startoval z 6. pozice a do konce časového limitu si vybojoval 2. místo. V další kvalifikační jízdě již startoval z druhé pozice. Do třetí nenastoupil David a tak tuto poslední kvalifikační jízdu vyhrál Pavel před Radkem Vodou a Honzou Mikulenkou. Do čtvrté kvalifikační jízdy si Vlastik Švec dal stejnosměrný motor Saturn 21, a světe div se, dojel na prvním místě. Pravidla mu to umožňují a i převodový poměr měl dle regulí. Tento motor byl povolen s ohledem na ty, kteří nemají střídavý motor.

V první finálové jízdě si Pavel držel druhou pozici. Pak se ho snažil Vlastik předjet ne zrovna férovým způsobem ale naštěstí na to doplatil sám a skončil mimo trať. Díky rychlejšímu motoru se probojoval na 3. místo, když stihl opět ne férovým způsobem předjet Radka. Kdyby počkal, tak by to bylo pořádku, ale to se nestalo. Zajel dokonce i Bestlap a byl i tedy rychlejší než David. Po jízdě dostal ode mne doporučení prostředníkem svého mechanika, aby jezdil v rámci pravidel fair play. Od Boka dostal též doporučení, aby si dal střídavý motor, pokud ho má, jako že s ním na posledním závodě v Brně jel. V tomto ohledu dal na Bokovo doporučení a motor vyměnil. Všechna čest.

 

Druhé jízda byla pro Pavla vcelku v poklidu. Od startu si udržoval své druhé místo a v klidu kroužil po dráze. Radek se dostal hned v úvodu do hromadné kolize a propadl se až na poslední místo. V časovém intervalu se stihl propracovat pouze na 6. pozici.

Do poslední jízdy nenastoupil David, jelikož už měl jisté dvě první a tím pádem i celkové prvenství. Pokud by Vlastik vyhrál, tak by Pavel skončil až třetí, i kdyby měl zajeté tři druhé místa. Pavel si od startu držel první pozici a jel na jistotu. Vlastik se propadl na konec startovního pole. Radek ke konci dojížděl Pavla, ale jel férově a nechtěl způsobit nehodu. Dojel tedy druhý. Až po sečtení výsledků jsem zjistil, že kdyby Radek Pavla předjel, tak by Pavlovi zůstalo druhé místo celkově, ale Radek by skončil na 3. místě a ne na čtvrtém. Celkově tedy vyhrál David, Pavel druhý, Vlastik třetí, Radek čtvrtý a Michal Vítámvás na páté, místě.

Na „Mibu“ platí jasná pravidla a ty se dodržují! Ten kdo chce jet jinou specifikaci, jede mimo pořadí. Toho využili i někteří jezdci v kategorii Stock, kteří jeli nepovolený (předepsaný) motor LRP X20. V kategorii GT jel mimo pořadí zviditelňující se Roman Štalmach. Sám propaguje kategorii „Fuj Štalmach“, kde se nejede na vítězství, ale na nějaký nesmyslný čas průjezdu kola, který si definuje sám, jak se mu hodí a jemu vyhovuje. Přitom na Mibosportu může jet s ostatními stejnou kategorii se stejným podvozkem a stejnou modifikací motoru a předepsaného motoru. Strach z toho, že skončí poslední je asi moc velký, a proto jede mimo pořadí s větším pastorkem. Tím je podstatně rychlejší na rovince a předjíždí pomalejší jezdce. Myslí si, že když dojede první s rychlejším vozem, tak je nejlepší. Nechápu, co si tím dokazuje. Z pohledu jiných dělá ze sebe spíše blázna, který neví, co by už vymyslel, aby skončil první.  
V kategorii Yokomo GT tedy vyhrál Ladislav Mlčák před Jiřím Tomanem a Markétou Vítámvásovou. Na čtvrtém místě dojel Vojta Flek.
V kategorii Modified vyhrál všechny tři jízdy Marek Černý a tak mu patřilo i celkové prvenství. David Nemček dojel 2x druhý a 1x třetí a vybojoval poslední jízdou celkové druhé místo. Radku Flekovi tedy zbylo 3. místo. Na čtvrtém místě dojel Jarda Kopecký, na pátém David Kuba šesté místo patřilo Ladislavu Lebánkovi.
Co říci na závěr? Počasí bylo přímo ideální, kdy bylo po ránu trochu chladněji, ale odpoledne se oteplilo. Nesvítilo slunce a bylo pod mrakem. Z mého pohledu ideál.
Sociální zařízení v provozu, rovněž tak bufet. Závod organizačně perfektně zabezpečen, tak tu není co vytknout.
S celkovým druhým místem syna Pavla jsem rovněž spokojen.  Trochu jsem byl rozladěn jízdou Vlastika, který se snažil jet až moc za cenu vítězství ne zrovna čistým předjíždění. Další nejbližší závod se jede za 14 dní opět ve Slavkově. Tentokráte se pojede Mistrovství České republiky.

Výsledky z MIBOSPORTU najdete na MyRCM.

Kopletní fotogalerii najdete zde: http://www.rcejunkove.cz/index.php/clanky/465-2013-08-24-mibosport-slavkov