RC expedice Babí Lom

Josef Sperát


Další expedice se jela v Lelekovicích u Brna kousek za nákupním střediskem Globus. Sraz byl v 9 hodin kousek od lesa, odkud vede cestička k rozhledně. Sešli jsme se jen 2, ale i tak to byla velice hezká akce. Zde je terén opravdu členitý, na začátku pohodová cestička a vzápětí pár kořenů. Po 300. meterch se terén změní na kamenitý s malými koryty od vody. Je to jako opravdu v měřítku  1:10.

Pomalu jsme se přibližovali na rozhlednu a teploučko bylo veliké. Za chvíli se kamenitý povrch změnil na hliněnou cestičku. My jsme byli v lese, kde na nás nesvítilo tolik sluníčko. Na cestě se objevilo několik velikých kamenů, přes které se dalo s velikou šikovností a náhodou přejet. Rozhledna byla na dohled a pod ní na nás čekala veliká záludnost. Veliké kameny a sem tam přes cestu velká větev. Ale dalo se vyjet opravdu vysoko. Jen několik metrů před vrcholem se modely musely vzít do rukou a vynést.

Z rozhledny byl krásný výhled na okolí a část Brna. Tady jsme posvačili a oddychli od toho únavného vedra a vydali se po skalnatém hřebenu dál. Bylo pár míst, kde se musel model opět přenést, ale za ten terén to stálo. Po několika stovkách metrů se dorazilo na rozcestí, odkud se dá dojít ještě k jedné bývalé rozhledně.  Bohužel jsou tam jen schody ve skále a nic víc. My se vydali pomalu zpět a směřovali dolů k asfaltové cestě, cca 300 metrů. Tady se odbočilo doprava na lesní cestu. Po ní se jelo až skoro k samotnému začátku naší expedice. Jen před koncem se šlo asi 200 metrů po malé pěšince v lese. Expedice trvala 4 hodinky a v tom teple toho bylo až dost.