3.závod MČR a 5. závod NCC v Blansku

Drahoslav Hejtmánek


Ráno vstanu , kouknu z okna a neprší ( už mi to deštivé počasí asi leze na mozek). Hurá do Blanska na 3 závod MČR 1:10IC. Přijíždíme k Lipůvce slunce se se prodírá lehkým oparem a od šebrova se valí  „něco“ jako kouřová clona. Říkám si tam snad někde hoří. Vyjedeme nad Šebrov a je jasno, mlha, že by se dala krájet. přijedeme do Blanska a ve vzduchu visí
vlhko.

No nic vybalujeme a usidlujeme se pod přístřeškem hned vedle tribuny. Zdravím se ze známými tvářemi, a pomalu chystám auto k rannímu tréninku. Pavel Magda všechny uhání, aby se včas prezentovali a mohla se provést rozprava v 9.00 a v 9.15 byl již start do prvního kola rozjížděk. Důvodem je jak pěkné účast v 10sítkách (NCC 13, MČR 18) , ale i to , že se jede kategorie SPADA a 1:8IC. Takže máme 2 skupiny v NCC, 2 skupiny v MČR a pojedné SPADA a 8mičky. Je 9.15 a opravdu startujeme do rozjížděk, holt Pavel to má organizačně zmáknutý. Sám byl přihlášen do kategorie SPADA, ale nakonec auto strčil Honzovi Štrofovi a úkol zněl jasně , neudělej
ostudu. V závodě NCC dnes chybí Zbyněk Krasl s Jarouškem, ale zato na svůj první letošní závod přijel Tom Hejtmánek se svým SERPENTEM 2WD, takže rozšířil počet strojů 2WD na 2 ( s Laďou Továrkem) , Svaťa Hájek pro dnešek přesedlal na SPADU (prý po Slavkovu nestihl svůj závodní stroj opravit) .

Startuje první kolo rozjížděk. V kategorii SPADA všichni postupují, tak jen každý zkouší a ladí. V NCC se bojuje o první 4 pozice, které zaručují přímý postup do finále. Avšak první kolo jízd ještě není rozhodující. Někteří se snaží hned v prvním kole zajet to nejlepší, jiní naopak ještě dola´dují a teprve se k útoku chystají v dalších kolech.  V MČR nikdo přímo nepostupuje, takže se spíš „ladí“ technika a taktika do 1/2 finálí. Osmičky jsou 4, takže i
zde v rozjížďkách o nic nejde. V průběhu rozjížděk se nám vyčasilo a vysvitlo sluníčko, takže doufejme, že to takto vydrží až do závěru, který je plánován na téměř 18.00 hod. Vstupujeme do posledního kola rozjížděk. V NCC to vypadá na přímý postup pro Sašu, Richarda, Romana a Oldu. V MČR to mají dobře rozjeto Jirka Vyšín, Michal, bratři Jansové a Tom Cibulka. Ale jak jsem říkal na začátku,v NCC nakonec v posledním kole Oldu o necelou vteřinu předjíždí Michael Zagora. Navíc Olda se dostal do jím nezaviněné kolize a řeší potíže se svým vozem a to před 1/2 finále. Tom po „doladění“ svého 2WD se v poklidu připravuje na 1/2 finále, kde bude startovat ze 7 pozice. V MČR se vytvořily 2 silné 1/2 finále a bude tu tuhý boj o 10 finálových míst. No uvidíme, kdo si zajede závěrečnou 45-ti minutovku.

1/2 finále NCC startuje , Tom na startu opatrně uhýbá „dravcům“  se čtyřkolkami a  pomalu rozjíždí tuto 20-ti minutovku. Olda v pohodě z první pozice ujíždí a klidnou jízdou jízdou si jede pro postup. Někteří jezdci se díky své „divoké“ jízdě dostávají do problémů jiní mají technické potíže a tak Tom dojíždí v tomto 1/2 finále na 3 místě a postupuje do hlavního finále.

V MČR jede nejdříve 1/2 finále B, kde se bojuje o přímý postup ( tj. o první 3 pozice ) si to rozdávají Michal Abrahámek, David Čermák , Honza Kanina, Tom Cibullka , Michal Zagora, Tomáš Rajdus, Luboš Polách a Michal Chamula. Nakonec přesvědčivě vítězí Michal Abrahámek, před Davidem, a Honzou. Ostatní musí čekat jak dopadne 1/2 finále A.  V „A“čku se potkávají Jirka Vyšín, bratři Jansové, Drahoš, Jiří Král, dobře jedoucí Filip Rajdus, oba Čechurové a Zdeněk Grygárek. Hned od první minuty ujíždí Jirka Vyšín a o další místa v těsné souboje svádí jansové s Drahošem. Po rozjížďkách jsem si myslel, že jsem „vychytal“ spotřebu svého „žravého“ motoru a tak jsem se rozhodl jet na delší časy. Bohužel před prvním tankováním auto chcípá na nedostatek paliva, naštěstí kousek od boxů, takže ztrácíme jen něco přes kolo. Zkracujeme čas tankování o 30 sec. a snažím se už jen zajet co nejlepší nájezd, protože přímý postup je ztracen. Povedlo se a tak postupuji do hlavního finále ze 7 pozice.

Mezi tím se odjely finále osmiček a SPADA a chystají se poslední 2 finále. Nejprve NCC a naposled MČR.

Ve finále Tom opět startuje ze 7 pozice a opět po staru uhýbá „divochům“, nemá cenu rozbít auto hned na startu, když 30 min je dost dlouhá doba. Tom po „vlažném“ začátku se začíná dostávat do tempa a klidnou stabilní jízdou se prokousává dopředu. Něco po 20 min. Oldu postihuje problém v podobě prasklého předního řemínku a rázem jede s 2WD se kterým mu to už tak dobře nejde a rázem se propadá pořadím až za Toma, který v tu dobu už jezdí na pátém místě. Na prvních dvou místech svádí boj Saša s Romanem , na třetí pozici „krouží“ Leoš s náskokem pár kol před další bojující dvojicí Igorem a Tomem. Jsou tu poslední tankování a tom se dostává na krásné 4 místo, které se mu podaří udržet až do konce.

A je tu finále MČR. Když jsem psal před nedávnem o výborném finále, tak tyto slova musím opět zopakovat — korektnost, rychlost, vyrovnanost no prostě fantazie. Dnes už opravdu ten kdo se dostane do finále musí „něco“ umět a nikdo z první desítky nemá vítězství do posledních vteřin jisté. To se nakonec ukázalo i tentokráte. Skvělý start a už se bojuje o místa „na výsluní“. Pátá minuta a první tankování, po fiasku z tankováním v 1/2 finále zkracujeme čas o dalších 30 sec. , takže plán je šestá minuta. Dostávám se na 3 pozici , blíží se šestá minuta a vjíždím do posledního kola před tankováním. Jsem v polovině roviny a motoru dochází palivo. Propadám se na dno startovního pole a začínám od nuly. Zkracujeme tankování na standartních 5 min. Ve snaze dohnad ztrátu se v jedné vracečce o vysoký rohlík obracím na střechu a motor chcípá …. další ztráta. Teď už nezbývá než se zklidnit a jet bez chyb. To se mi daří a pomalu se propracovávám polem výše. V 25 min. jako první odpadá Honza Kanina, pár minut na to s poškozeným diferákem končí Michal Jansa. 3 min před koncem končí Jiří Král. Jirka vyšín vede před Pavlem Jansou o kolo a ten zas před Michalem Abrahámkem. Já jsem se prokousal na šesté místo, ale David Čermák má přede mnou dostatečný náskok. Posledních 45 sec. a Jirkovi „umírá“ motor. Polem se propadá „až“ na 3 místo a stát se to o 10 sec. dříve nebyla by to ani bedna. Takže finále je za námi. Už jen technická, vyhlášení výsledků a můžeme se těšit na příští závod.

Výsledky :  „http://www.myrcm.ch/myrcm/main?pLa=en&hId[1]=arv&dId[E]=12022&pId[E]=2

Foto od Saši na rajčeti :  „http://alek-r1.rajce.idnes.cz/Paty_zavod_NCC_29.6.2013_Blansko/