FUNNYCARS CUP – díl třetí.

Tomáš Bečvář


Týden před závodem se Ústím hnala velká voda a nikdo neměl ani pomyšlení na závodění. Příroda se naštěstí umoudřila a dovolila uspořádat tento závod. Cestou na závodní dráhu člověka až zamrazilo, když viděl pozůstatky řádění vodního živlu.

Závodní dráha je sice na kopci, ale prudké deště i zde předvedly svou sílu. Obětavost členů místního klubu je ovšem známá, a tak se podařilo dráhu připravit. Tímto před jejich nadšením smekám.

A jde se závodit. Díky přívětivé předpovědi počasí (konečně) se nakonec sešlo 34 strojů.

Nejvíce obsazenou kategorií se již tradičně stala kategorie OFFROAD OPEN 1/8 Elektro, kde jelo 15 jezdců. Dále pak kategorie 1/8 BUGGY s 12 jezdci a nejméně pak OFFROAD OPEN 1/10 Elektro, kde se sešlo 7 jezdců.

Za svitu slunečních paprsků nás na rozpravě přivítal hlavní organizátor František Plechač. Popřál jezdcům mnoho úspěchu a mohlo se začít.

Kvalifikace byla pro všechny kategorie vypsána na čtyři jízdy po pěti minutách.

 

Kvalifikace:

OFFROAD OPEN 1/8 Elektro:

Zde se nakonec po bojích ve všech jízdách radoval Jirka Beneš před Vaškem Turkem a Kamilem Řečinským. Na záda jim dýchal jak Jožo Nováček, tak i Víťa Linhart s Radimem Drdou. Startovní pole této kategorie okrášlila jediná (skoro) žena, juniorka Natálka Kratinová, jež pravidelně dokazuje, že tato zábava není výsadou pouze mužů.

 

1/8 BUGGY:

Zde bylo již od úvodních jízd jasné, že dnešní závod bude probíhat v režii tří jezdců – Plamene Sokolova, Vaška Turka a juniora Vojty Soukupa. V tomto pořadí také nakonec kvalifikace dopadla. Ostatní jezdci si to rozdali o zbylá místa.

 

OFFROAD OPEN 1/10 Elektro:

Jak již bylo řečeno, tato kategorie nakonec přivítala 7 jezdců. Zde se setkávají jak dvoukolky, tak čtyřkolky. Již předem bylo jasné, že tato kopcovitá trať bude lépe vyhovovat čtyřkolce zkušeného Plamene Sokolova. Další pořadí tak zbylo na ostatní jezdce. Na druhém místě se nakonec usadil se svou dvoukolkou junior Nik Bečvář před Petrem Vyhnálkem. O čtvrtou příčku se odehrál souboj mezi dalším juniorem Kubou Kaprasem a mladičkým Viktorem Vyhnálkem. Šesté místo obsadil při své premiéře na závodní dráze Jarda Křenek a startovní pole uzavřel junior Péťa Kapras.

 

Hurá na finále.

Elektrikáři si dali klasické tři finálové jízdy. 1/8 na deset minut a 1/10 na sedm minut.

Na piloty spalovacích buggy čekala jedna finálová jízda na 40 minut.

 

OFFROAD OPEN 1/8 Elektro:

Do finále této kategorie nakonec přežilo 13 jezdců, a tak se jelo pouze A finále. O napínavé souboje zde nebyla nouze a nejen o vítězi tak rozhodovala poslední jízda.

Své prvenství nakonec potvrdil vítěz kvalifikace Jirka Beneš s nájezdem 3/1/1 před Kamilem Řečinským 1/6/2. Třetí místo uhájil Jožo Nováček 2/2/7 před Vaškem Turkem 4/3/3. Páté místo si nakonec díky výsledku z kvalifikace udržel Víťa Linhart 8/5/4 před Radimem Drdou 5/4/5.

 

OFFROAD OPEN 1/10 Elektro:

Výsledky finálových jízd této kategorie se málem mohly kopírovat. První Plamen Sokolov 1/1/1, druhý Nik Bečvář 2/2/2. Třetí místo si podržel Petr Vyhnálek 3/3/5. Čtvrté místo po technických problémech nakonec obsadil Kuba Kapras 4/6/3 před Viktorem Vyhnálkem 5/4/4. Šestou příčku uhájil Jarda Křenek před Puťou Kaprasem. Potěšující na této kategorii je počet juniorů (4).

 

1/8 BUGGY:

Jak jsem již zmínil, boj o prvenství se tentokrát odehrával mezi Plamenem, Vaškem a Vojtou.

Od prvního kola se největší souboj odehrával mezi Plamenem a Vaškem. Vojta svou vyrovnanou jízdou vše jistil zezadu. Především Vašek předváděl nádhernou stíhací jízdu, kterou bohužel vždy vyšperkoval chybou. Jak se blížil konec závodu, začal chybovat i Plamen a zde nastal ten pravý okamžik pro Vojtu, který se ujal vedení. Toto vedení si nakonec udržel až do konce a stal se tak zaslouženým vítězem. Druhé místo si vybojoval Vašek Turek před Plamenem Sokolovem. Nutno podotknou, že první dva jezdci se vešli do stejného poštu odjetých kol.

 

Gratulujeme vítězům a těšíme se na další pokračování seriálu.

Tentokrát se sejdeme 27.7.2013 na dráho v Terezíně.

Další informace a fotografie naleznete na:

http://www.funnycars.cz/index.php/funnycars-cup-zavody.html

http://tombardino.rajce.idnes.cz/