Čtvrtý závod Nitro Czech Cup

Alexander Žvak


Čtvrtý závod se jel po dvouleté pause opět ve Slavkově u Brna společně s MČR 1:10 a 1:8. Tato dráha je v podstatě to nejlepší co v ČR máme a proto jsem rád, že jsme díky spolupráci s MČR mohli i s naším NCC zavítat do Slavkova. Jeli se zde celkem čtyři kategorie, tři pod MČR a jedna pod NCC, tedy kategorie GP Stock, což je v podstatě jediná kategorie v ČR kde jsou jezdci limitováni motorem – to jen tak pro připomínku. Vzhledem k tomu, že o reporty z MČR se starají jiní, budu se opět věnovat pouze svému seriálu. Tak tedy ke kategorii GP Stock, i když je Slavkovská dráha to nejlepší co můžeme v ČR najít, dostavilo se na závod pouze deset jezdců z devatenácti celkového pole této kategorie. Pravdou je, že betonové obrubníky neodpouští žádnou chybu, o čemž jsme se během závodu mnohokrát přesvědčily, byl možná i toto důvod nižší účasti. Uvidíme na dalším závodě v Blansku a dalších závodech jak se situace vyvine.

Díky této nízké účasti nebylo v rozjížďkách o co bojovat, pouze o pořadí na roštu, což nakonec není až tak důležité, protože i z posledního místa se dá skončit na bedně. Nevím jak ostatní ale já tedy věnoval rozjížďky různým nastavením podvozku a opravám po kolizích se soupeři a obrubníky. Po prvním kole rozjížděk byla opět jasná vedoucí trojice Zbyněk Krasl, já a Roman Hradecký s nájezdem šestnáct kol. Další byl Ondra Hubáček s patnácti koly, Leoš Kohoutek. Se čtrnácti koly, Jedenáct najel  Svaťa Hájek st. a jedno Michael Zagora, zbylí tři jezdci nenastoupili, nestíhali opravy z tréninku, nejvíce práce měl asi Zbyněk Kříž, který opravoval půlku auta. V druhém kole rozjížděk se k nám přidal Richard Škola také s nájezdem šestnáct kol. Vylepšil se Leoš kohoutek s patnácti koly a naopak pohoršil Ondra Hubáček se čtrnácti koly. Zde se přidal už i Zbyněk Kříž s nájezdem deset kol, smůlu opět měli Žardecký se Zagorou, najeli dvě a čtyři kola. Třetí kolo rozjížděk, zaznamenalo změnu ve vedení, Roman Hradecký se probojoval na první místo, druhý jsem byl já a Hubáček třetí, Zbyněk K. měl nějaké problémy a najel jen čtrnáct kol. Velké problémy pravděpodobně s přijímačem, měl Richard Škola najel pouze čtyři kola. Konečné pořadí na startu bylo tedy následující: první Roman Hradecký, druhý Zbyněk Krasl, třetí já, čtvrtý Richard Škola, pátý Ondra Hubáček, šestý Leoš Kohoutek, sedmý Michael Zagora, osmý Svatopluk Hájek, devátý Zbyněk Kříž a desátý Jirka Žardecký.

Dále nás tedy čekala pouze finálová jízda na třicet minut. Po startu proběhla klasická strkanice v první zatáčce a tak jsem se opět propadl z na asi předposlední pozici, což jsem pomalu stahoval, zpět do souboje o první místo jsem se zapojil asi po čtyřech kolech. Pořadí se neustále míchalo, v první polovině vedl s přehledem Zbyněk Krasl, já jel na druhém místě a Roman po nešťastné kolizi s mechanikem jiného jezdce byl tuším asi pátý, toto nicméně začal stahovat. Richard Škola, který by nás všechny býval strčil do kapsy, měl opět problémy a tak bohužel jel v druhé půlce startovního pole. Střed startovního pole vedl Ondra Hubáček, který bohužel ztratil čep z páky řízení a tak musel závod na několik minut opustit. Jirka Žardecký měl velké problémy s koncentrací a tak dělal spoustu zbytečných chyb. Zbyněk Kříž na tom byl podobně, což bohužel opět znamenalo nějakou tu ránu do betonu a následné opravy. Mezitím došlo v čele ke změně ve vedení, po chybě Zbyňka jsem se dostal na první pozici což mi vydrželo až do posledního kola závodu, zhruba od půlky jsem se potýkal s nervózním ucukaným autem (po rozborce jsem zjisti, že mám zadřené ložisko na ose dvoustupňové převodovky) a tak když už v posledním kole Roman stahoval a hrozilo předjetí, udělal jsem fatální chybu a umožnil předjetí Romana i Zbyňka. Konečné pořadí bylo tedy následující. První byl Roman Hradecký, druhý Zbyněk Krasl, třetí já, čtvrtý Richard Škola, pátý Leopold Kohoutek, šestý Jirka Žardecký, sedmý Svatopluk hájek st., osmý Michael Zagora, devátý Zbyněk Kříž, desátý Ondra Hubáček .

Vyhlášení výsledků proběhlo v pause mezi finálovkama MČR , vzhledem ke vzniklé komunikační chybě(nikdo mě nekontaktoval) nebyly pro nás bohužel připraveny poháry, nicméně pan Dušan Bajer zajistil jako náhradu pro první tři, lahve šampaňského za což mu děkuji. Další závod se jede opět společně s MČR na dráze v Blansku 29.6.2013

Link na foto: http://alek-r1.rajce.idnes.cz/Ctvrty_zavod_NCC_15.6.2013_Slavkov_u_Brna