4.NIGHT ENDURANCE RACE – Klášterec nad Ohří

Luboš Käss


NER závody nejsou klasickým druhem klání kde se jede tzv. „na krev“, ale musí se řídit s vědomím, že po vyjetí z dráhy mi nikdo auto nenasadí zpět, ale hezky po svých si musím z tribuny pro model doběhnout a přinést ho na boxovou uličku, odkud mohu opětovně vyjet do závodu.

Rozjížďky jsou 20 minut, takže je toho běhání někdy až až. Klášterecká dráha má navíc svoje specifikum, že asfaltový povrch je lemován trávou a i přestože je posekaná na co nejmenší výšku, tak onroady po vyjetí mají jen mizivou šanci se vrátit zpět na dráhu bez lidské pomoci.

Technické problémy se samozřejmě některým pilotů nevyhnuli, ale vyplatí se neházet flintu do žita a pokusit se závadu odstranit v depu co nejrychleji, protože rozjížděk a času stráveného na trati je dost. Když auto ale šlape jako v případě vítěze celého dne, tak se nakrouží velký počet kol.  Pavel „Lapája“ Špelda si první místo v kategorii GT vysloužil celkovým počtem 315 kol v pěti rozjížďkách což čítá cca 63 dlouhých kilometrů.

Zmíněná kategorie GT je vypsána s podmínkou použití osvětlené maketové karoserie a tím pádem je kromě rychlosti modelů možnost obdivovat i velice zajímavé kousky jako např. Mercedes-Benz SLS AMG, BMW Z4, BMW M3 GT2, Aston Martin DB9, Porsche GT3 RSR, Ferrari 599XX a spousty dalších.

Počasí i přes špatnou předpověď nám naštěstí přálo celý závodní den , který končil až po půlnoci.

Velký dík za uspořádání závodu patří Vessymu z teamu JiPaToOnDa+ a samozřejmě i ostatním jejich členům podílejících se na přípravě. Určitě nemůžeme zapomenout s poděkováním i na manžele Oudovi za poskytnutí jejich RC dráhy a celého areálu.

Další díl seriálu závodů NER je naplánován  na 7.9.2013

Foto včetně výsledků : http://jipatoonda.rajce.idnes.cz/4._NER_8.6.2013/#
Další foto : http://fotolub.rajce.idnes.cz/4.NER_2013/